anyatejSpanyol kutatók megállapították, hogy az anyatejben lényegesen több baktérium található – több mint 700 féle – mint azt korábban gondolták. Eredményeiket az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban tették közzé. A kutatók DNS szekvenáláson alapuló technikával dolgoztak.

A szülés után termelődő kolosztrum, illetve az első fél évben termelődő anyatej képezte a vizsgálat tárgyát. A baktériumtörzsek pontos összetétele és szerepük az újszülött szervezetében még nem tisztázott.  A kutatók szerint az anyatej baktériumtérképének elkészítésével az élelmiszeripari cégek jobb bébiételeket készíthetnek. Ha a baktériumok fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából, talán a bébiételekhez adva csökkenthetik az asztma, allergia és autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát

A kutatók azt is megállapították, hogy a terhesség alatt az ajánlottnál nagyobb súlygyarapodást elérő anyáknak, illetve az eleve túlsúlyos nőknek jóval kevesebb baktériumfaj található a tejében.

A hüvelyi úton szült nőknek szintén más és sokkal fajgazdagabb mikroorganizmusok vannak az anyatejében, mint a tervezett császáros anyákéban. (A sürgősségi császármetszésen átesett anyák teje jobban hasonlított a hüvelyi úton szült nők mintáira.)

Juditty

Forrás

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?