Ezen a héten szintén rendhagyó "szüléstörténettel" jelentkezünk: nem egy ember története, inkább néhány kép egy olyan világból, ami annyira más, mégis, pár részletben annyira azonos, közös a miénkkel. Marieke van der Velden fotós az Unicef és más nemzetközi szervezetek megbízásából fotózta végig Uganda, Kenya, Malawi, Zambia és Burkina Faso szülészeti klinikáit, hogy megmutassa, milyen szülni manapság Afrikában.

Kép forrása: http://www.mariekevandervelden.com/giving-birth/

A Guardian 2012-es cikke szerint egy afrikai nő még mindig iszonyú kockázatot vállal, ha életet ad: míg az Egyesült Királyságban csak 8000 szülészeti "eseményből" egy végződik halállal,  Afrikában huszonkét nőből egy belehal még ma is a terhességbe vagy a szülésbe. Az okok nem feltétlenül egészségügyiek, inkább végtelenül banálisak és prózaiak: nem vagy túl későn jutnak segítséghez, nem jutnak el a rossz állapotú utakon a kórházakba, szülészetekre, orvoshoz (gyakran csak gyalog tudnak menni egyébként is), és az is bevett, hogy ehhez engedélyt kell kérniük az általában férfi családfőtől, hogy elindulhassanak egyáltalán, és ez az engedély is gyakran túl későn érkezik. Gyakran túl fiatalok és tudatlanok, és akkor még egyetlen szó sem esett sem hiányos higiénés körülményekről, sem bármilyen, nálunk is ismert egészségügyi problémákról. A legfejletlenebb országokban még mindig csak a szülések 37 százalékánál van jelen valamilyen szakképzett segítő.

A fotós képein ezzel együtt általában az öröm, esetleg az aggodalom látszódik inkább, nem a tragédiák. Az anyai-vagy újszülöttarcok igazából nem térnek el nagyon a nálunk látottaktól, az anyai arcokon van végtelen öröm és végtelen magány is, a babák ugyanolyan igyekezettel vándorolnak a tejforráshoz, vagy néznek a kamera lencséjébe azzal a roppant bölcs újszülött-arckifejezéssel. Mások viszont a "háttérelemek": hihetetlenül zsúfolt szülőszobák és kórtermek,  egyetlen képen elférő egyszerű orvosi segédeszközök, színes-tarka ruhákba bugyolált kisbabák. De megérkeztek Afrikába a korábbi évtizedek európai módiját tükröző jelenségek is: a feltámasztott lábbal, hanyatt szülő nők, akiket medikusok és "segítők" egész hada kísér: az egyik képen nem kevesebbet mint nyolcat (!) számoltam össze, nem egy arcán inkább ijedt tanácstalanság vagy aggódás tükröződik, nem pedig szakértelem és higgadtság.

És ott vannak a modern egészségügyi felvilágosítás képei is: a női belső szerveket mutató ábra a "családtervezés" feliratú, láthatóan sokak által forgatott füzetkén, a fogamzásgátló injekció doboza, vagy épp az "ÓVSZEREK" feliratú, láthatóan nyilvános térbe helyezett ládika. Mulatságos a valószínűleg kórházi személyzethez tartozó férfi angol nyelvű felirata a ruhája hátsó részén: "No sweat, no sweet"  (laza fordításban talán "nincs izzadtság, nincs öröm" lehetne talán magyarul).

A kicsi filmen apró babapofik és elcsigázott, vagy boldog női arcok: a szülés afrikai arcai. Érdemes végignézni: te is más vagy, te sem vagy más.

 

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?