szüléstörténet szülés

Holics Szilvi döbbentes és felkavaró szüléstörténetével a LinkedIN-en találkoztam. Azon a LinkedIN-en, ahová az ember mindenféle szakmai, üzleti, munkával kapcsolatos dolog miatt jár, én is ezért mentem oda tulajdonképpen. Elolvasva azonban megértettem, miért is került oda az anyák napjára szánt sorozat – és megkértem a szerzőt, hadd osszam meg a Bezzeganyán is ezeket az írásokat.

Szilvi – mind annyian – bekerült a szemre csinos, akár „alternatívnak” is nevezhető szülőszobába, ahol aztán összeakadt a környezet a folyamattal. A folyamat maga ugyanis nem volt se alternatív, se kismamabarát. Szilvi rémülten tapasztalta: annyi meghittség, békénhagyás, türelmes-támogató magatartás nem jutott neki, mint amennyit a legtöbb kutya-vagy macskatulajdonos biztosít a házi kedvencnek. Csönd, félhomály, nyugalom.

Csak akkor kapott némi tiszteletet, amikor elkezdte visszautasítani, hogy valamiféle munkadarabnak tekintsék. És némi szerencséje is volt, mert a műszakváltással érkező orvos, ahogy fogalmazott, már hagyta viszonylag békében megszülni. Már amennyire az előzmények után ez lehetséges volt. Sok-sok óra állás után, mivel az ágyon vajúdni nem tudott, viszont mivel a CTG „póráza” nagyjából másfél méter volt, nem fért se labdához, se bordásfalhoz, de még egy nyomorult szék se jutott.

„Tudtad, hogy a sok szülés a wc-n ülve indul meg igazán jól?
Évezredek bölcsessége és a modern tudomány is erre jutott.
Nekem, ha pisilnem kellett, külön engedélyt kellett kérnem a ctg miatt a morcos főnővértől. Jött akkor, amikor éppen ráért, leszedett a gépről. Majd sietve, fájás közben kiparancsolt a mosdóból, hogy visszaköthessen a gépre.
Szóval én így.
10 órán át állva, kikötve, mint egy kutya.
Így teljesítettem életem eddigi legnagyobb fizikai kihívását.
Családbarát környezetben.

Mire lett volna szükségem valójában?

  • Egy szülőzsámolyra. De egy székkel is kiegyeztem volna.
  • Egy földre tehető térdeplőpárnára.
  • Csendes félhomályra.
  • Arra, hogy békén hagyjanak
  • A kopogásra, amit az előző posztomban írtam. (amikor bejöttek megvizsgálni, kopogás nélkül rontottak be – a szerk.)

Mára némileg feldolgozva az élményt mondta ki a szakmai és üzleti fórumoknak otthont adó LinkedIn-en: a felhasználó nélkül nem tervezünk se környezetet, se terméket. Nem a művirágcsokortól vagy cuki babafotótól lesz alkalmas környezet egy szülőszoba, de még a hiper-szuper motorizált szülőágy sem elegendő, még csak nem is a legfontosabb.

Mivel ma a legtöbb iparágban adatokkal dolgoznak, azon is morfondírozni kezdett, mérhető-e, mit okoz a szülés folyamatában az ide-oda ráncigálás, zaklatás és stressz, amit az ismétlődő (csapatos) vizsgálatok, a nyugalom és támogatás hiánya okozott? Megbizonyosodott róla: igen, mérhető. Nem „hiszti”, hanem adatokkal alátámasztott élettani folyamat – ott a lenyomata a vizsgálati anyagokban:

Szeretem az adatokat. Kikértem a szülésem teljes dokumentációját. A CTG vizsgálat kilométeres papírját is megkaptam. Mintha a zaklatásaink kottája lett volna.

Csodásan látszik az adatokból a műszakváltás időpontja. Onnantól nincsenek félelem és stressz okozta szívdobogás-rohamok a vizitek pillanatában, és nem lassul be indokolatlanul a kontrakciók üteme.

Onnantól sikerült rátalálnunk a szülés és a születés ritmusára. Sikerült megúszni a császárt, a hasbakönyöklést, a gátmetszést és a többit. Megúszni indokolatlan sérüléseket, elhúzódó felépülést. Amivel nők tízezrei küzdenek az országban. Amiről hallgatni illik. Tüsszentéskor keresztbe tett lábak. Férjöltés, meg a többi. Mert nekik nem volt szerencséjük.

Adat van bőven. Ott van minden egyes kórházi szülés CTG adata.

Vessétek össze a vizitek, vizsgálatok időpontjával!

Vessétek össze a túltolt oxival, a hasbakönyökléssel és császárral kierőszakolt gyerekek listáját az adatokkal!

Fogadok, hogy egyértelmű lesz az összefüggés.”

És még itt sincs vége a történetnek. A szülés élménye nem csak stresszt hozott, hanem olyan erők megtapasztalását is, amivel a hétköznapi életünkben ritkán találkozunk, ha nem keressük tudatosan és szándékosan. Nem csak a váratlan fizikai erő, még csak nem is a hirtelen határozottság lelkiereje, hanem annak a megváltozott tudatállapotnak az élménye, amelyhez életre szóló spirituális felismeréseink kötődnek.

A hormonkoktél hatására ízületek lazulnak ki, csontok mozdulnak el, ideiglenesen kinövesztett szervek lökődnek ki. Nem mellesleg egy csecsemő születik meg.
Ezek a fizikai folyamatok.

Ám a szülés pszichés folyamat is.
Van, aki szerint spirituális is.

A koktél hatására a nők különböző utakat járnak be.
Nekem mi jutott?
Az ajahuaszka hatását képzelem ilyennek.

Nekem három erős felismerést hozott ez a drog.

1.
A szülés után annak a biztos tudatában voltam, hogy mindenre képes vagyok.
Minden nagyképűség nélkül.

Leomlottak azok a képzelt falak, amik valaha korlátoztak.

Biztosan éreztem: kellő tanulással, gyakorlással, alázattal minden elérhető számomra. Csendes, békés, derűs bizonyosságot éreztem.

Mindenre képes vagyok.

2.
Szülés után a második gondolatom az volt, hogy most még a legnagyobb ellenségem is teljes szívemből szeretem. Igen, egy konkrét személyre gondoltam.

Most még őt is szeretem.
Őt is anya szülte.
Ő is ugyanonnan jött, ahonnan én.

Az ősrobbanás pillanatában létrejövő anyagból és energiából lettünk mind.
Sejtjeink atomjai ugyanonnan származnak.
Merő véletlen, hogy éppen itt és most a testem körvonalain belül egy emberi lény formájában sűrűsödtek össze az atomok.

Ezek az atomok ugyanoda tartoznak.
Ugyanoda, ahová a tiéid is.

Mind egyek vagyunk.

3.
Harmadik gondolatom?

A szülés előtt is bármire képes voltam.
A szülés előtt is egyek voltunk.

Ha soha nem lettem volna anya, az életem akkor is éppen olyan megismételhetetlen, egyedi és értékes lenne. Mint ahogyan annak a csöpp lénynek is a kezemben. Teljes és tökéletes. Nem kell hozzá semmit teljesítenie.

Az anyaság ennek a létnek csak egy variációja.
Nem érvényesebb, mint bármilyen más élet.

Érzetem egy erős bizonyosságot:
ez mindig is így volt, és így is lesz.

Anyává születésem óráiban ez a beavató hormonkoktél engem erre tanított:

1.     Mindenre képesek vagyunk.
2.     Mindannyian egyek vagyunk.
3.     Ez mindig is így volt és így lesz.”

Frappáns befejezés valahogy nem jut eszembe most a nagy bólogatás mellett, úgyhogy csak a szokásost tudom dünnyögni rá: Áldás. Ami kijár minden világra kéredzkedő kisbabának és a neki életet adó anyának. Valamivel a leírtaknál méltóbb körülmények közt.

Vakmacska