„Gratulálunk, Ön továbbjutott az első körből ezen az állásinterjún! Már csak egy aprócska kis teszt lenne hátra a következő forduló előtt. Kérem, fáradjon a mosdóba és szíveskedjék kitölteni ezt a terhességi tesztet.”

Mókás? Nem, nem az. De lehet, hogy ez lesz a valóság.

'Pregnant' photo (c) 2010, Frank de Kleine - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

És ha valaki sikeresen, illetve sikertelenül tesztel a felvételnél, az még nem lesz akadály, hogy a későbbiekben újra „kitöltessék” vele a terhességi tesztet (és nyilván pozitív eredmény esetén valamilyen úton-módon el is köszönjenek tőle).

Lehoczkyné Dr. Kollonay Csilla nemzetközi munkajogász egy rendezvényen elmondta, ha a tervezetet elfogadják, a jövőben nem tiltja majd a jogszabály, hogy adott esetben terhességi tesztre lehessen kötelezni a nőket munkahelyükön vagy felvételkor.

A jelenlegi szabályok szerint tilos az álláskeresőt, munkavállalót terhességi vizsgálat elvégzésére kötelezni – kivéve, ha olyan munkakörről van szó, melyben állapotosokat nem lehet alkalmazni.

A tervezetből viszont valahogy kimaradt az a tétel, mely így szól: „Tilos a munkavállalót terhesség megállapítására irányuló vizsgálat elvégzésére, illetve erről szóló igazolás bemutatására kötelezni, kivéve, ha erre a munkaköri alkalmasság vizsgálata és véleményezése körében, jogszabály előírása alapján kerül sor”. A tervezetben viszont már szó sincs jogszabályi előírásról, csak lényegességről. De hogy mi a lényeges és a terhesség vajon annak számít-e, azt nyitva hagyja a jogalkotó.

És botorság lenne abban bízni, hogy a kérdést lényegtelennek ítélik a munkáltatók.

Center

Forrás