terhesség terhességi kisokos Tünde

A terhesség alatti vizsgálatokkal kapcsolatban részletesen írtunk már az ultrahangról, az ajánlott időpontokról, és arról, hogy mit vizsgál a nőgyógyász ezekben az esetekben. Most dr. Bakó Claudia szülész-nőgyógyász szakorvos segítségével végigvesszük az egyéb, idegen nevű vizsgálatokat, hogy melyik mit jelent, mire jó és mikor, milyen esetekben végzik.

TORCH
 

A TORCH egy olyan betűszó, amely olyan kórokozók kezdőbetűiből áll, melyek károsíthatják a magzatot: toxoplasma gondii, others (egyéb kórokozók), rubeola vírus, cytomegalovírus és herpes simplex.

Mit mutat? A vizsgálat során azt nézik, hogy a kismama szervezetében van-e ellenanyag, azaz a fenti kórokozók elleni antitestek jelen vannak-e a vérben.

Ha a kismama a terhessége alatt fertőződik ezekkel a kórokozókkal, annak súlyos következményei lehetnek: fejlődési rendellenesség, vetélés, koraszülés vagy méhen belüli elhalás. 

A vizsgálat időpontja: érdemes már a tervezett teherbe esés előtt elvégezni ezt a vizsgálatot, de általában a terhesség megállapítását követően kerül rá sor.

AFP
 

Ilyen vizsgálatot nem végeznek, önmagában nem elég, félrevezető lehet az eredmény, helyette kombinált teszt elérhető, mellyel a Down-szindrómát, valamint az Edwards- és Patau-szindrómákat szűrik.

A kombinált teszt vizsgálati időpontja: betöltött 12. hét

Amniocentézis
 

(A vizsgálatot csak TB-finanszírozott egészségügyi intézményben végzik, kor- és ultrahanglelet-függő.)

Vannak olyan esetek, amikor a szülész magzatvíz-vizsgálatot, azaz amniocentézist javasol. Ennek során egy vékony tűt szúrnak át a kismama hasfalán, a méh falán és a magzatburkon, hogy a magzatvízből mintát vegyenek.

Mit mutat? Ezzel a módszerrel nagy pontossággal kimutathatók különböző kromoszóma-eltérések, anyagcsere-betegségek, velőcső-záródási rendellenességek és egyes öröklődő betegségek. A vizsgálat viszont nem teljesen kockázatmentes, százból egy kismama elveszítheti a babáját a vizsgálat miatt.

A vizsgálat időpontja: a terhesség 16-20. hete.

Chorionbiopszia (CVS)
 

(A vizsgálatot csak TB-finanszírozott egészségügyi intézményben végzik.)

A chorionbiopszia során a méhlepény bolyhaiból vesznek mintát.

Mit mutat? A chorionboholyból a magzat kromoszómaállományának vizsgálatát végzik. A kockázat itt is lehet a vetélés.

A vizsgálat időpontja: a terhesség 11-13. hete.

Chordocentézis
 

(A vizsgálatot csak TB-finanszírozott egészségügyi intézményben végzik.)

A chordocentézis során a magzat köldökzsinórjából vesznek vért a kismama hasfalán átszúrt tűvel, és ezt elemzik.

Mit mutat? A köldökzsinór vénájából levett vérből különböző genetikai vizsgálatok végezhetők

A vizsgálat időpontja: a terhesség 15-20. hete.

CTG
 

A CTG (kardiotokográf) vizsgálat során két vizsgálófejet helyeznek a kismama hasára, a mért értékeket pedig papírcsíkon rögzíti a gép.

Mit mutat? A CTG eredmények a magzat szívműködését, a méhösszehúzódások erősségét és ritmusát mutatják. A vizsgálat fájdalmatlan és veszélytelen.

A vizsgálat időpontja: a terhesség 36. hetétől hetente.

Amnioszkópia
 

(A vizsgálatot csak TB-finanszírozott egészségügyi intézményben végzik.)

Az amnioszkópia egy fájdalmatlan vizsgálat, melyen egy mindkét végén nyitott csövet helyeznek fel a hüvelyen és a méhszájon keresztül a magzatburokig, a cső vége pedig a testen kívül marad. A csövet megvilágítva az orvos megfigyelheti a magzatvizet.

Mit mutat? A vizsgálat során a magzatvizet (színe, mennyisége) ellenőrzik. Ha a magzatvíz nem tiszta, hanem zöldes vagy barnás színű, az a baba oxigénhiányos állapotára utalhat. Mivel a vizsgálat során megrepedhet a magzatburok, ezért csak a terhesség végén végzik.

A vizsgálat időpontja: a terhesség 37. hetétől.

Flowmetria
 

(Állami és magánintézményben is végzik.)

A magzati flowmetria során a magzat véráramlását vizsgálják Doppler ultrahang készülék segítségével.

Mit mutat? A vizsgálattal arra kapunk választ, hogy a méhlepény megfelelően működik-e, és a magzat oxigén-ellátottsága megfelelő-e. Az eljárás non-invazív, azaz nem hatol be az anya szervezetébe, így teljesen veszélytelen.

A vizsgálat időpontja: a terhesség betöltött 40. hetétől kétnaponta.

Tünde

EZT IS AJÁNLJUK

terhesség terhességi kisokos Tünde


Ez történik belső szerveiddel a terhesség során

Ez a rövid animáció bemutatja, hogyan „vándorolnak” a kismama belső szervei a várandósság során, és az is látszik, hogy hogyan állnak vissza helyükre a szülést követően.

Tovább>>>

Olvass még! Terhességgel kapcsolatos írásainkat itt találod.