Ez a szakasz a 28. héttől a gyereked megszületéséig tart. Ha a harmad elején jön a világra, már 95% esélye van az életben maradásra. Itt az idő, hogy összeállítsd a kórházi csomagot és kialakítsd azt a helyet vagy szobát, ahová az új családtagot haza fogod hozni. Nem kell aggódni, ha nem a kiírt napon születik meg, hiszen csak minden huszadik újszülött „pontos”. A legtöbb szülés a terhesség 38–42. hete között történik.

Terhesség hétről hétre

28. hét

Az izmok terhesség alatti ellazulása következtében gyomorégést vagy emésztési nehézségeket tapasztalhatsz. Előbbi ellen alvás közben a felsőtested felpolcolásával is lehet tenni. A magzat szemei újra kinyílnak, érzékeli a hasadat érő erős fényhatásokat. Mindkét tüdőlebenyében fejlődnek az erek. Súlya akár 1000 gramm is lehet, hossza elérheti a 40 centit.

29. hét

Melleid felkészülnek a szoptatásra, előfordulhat, hogy pár csepp előtej is szivárog, de ha nem, az sem jelent semmit. A magzatvíz mennyisége most a legnagyobb.

30. hét

Az éjszakai alvás egyre körülményesebb, elérkezett a sehogy-sem-jó időszak. Sok próbálkozás után meg fogod találni azt a testhelyzetet, amiben képes leszel pihenni. A magzat súlya nagyjából 1250 gramm, a lassanként felhalmozódó zsírrétegtől már kezd olyan formás lenni, amilyen a születésekor lesz.

31. hét

Ne ijedj meg, ha éles fájdalom nyilall néha a hasad alsó részébe. A méh és a baba súlya is sokszorosára növekedett már és egy-egy mozdulatnál a méh tartószalagjai megfeszülnek, ami ezt az érzést okozza. A baba súlya 1500 gramm körül van.

32. hét

A magzat ideje nagy részében alszik, ám mikor ébren van, élénken mozgolódik. Érdemes figyelni ezeket a mocorgásokat. Ha sokáig nem tapasztaljuk vagy a mennyisége nagyon lecsökken, jelezd az orvosodnak.

33. hét

Köldököd mostanra ellaposodik, kidudorodik vagy egészen ki is fordul és érzékennyé válik. Kezed bevizesedhet és megduzzadhat, ettől ujjaid elzsibbadnak. Próbáld masszírozni és mozgatni őket, attól enyhülnek a tünetek. A baba hossza 45 cm, súlya 1800 gramm körül mozog.

34. hét

Egyre sűrűbben jelentkezhetnek jóslófájások, ahogy a méh lassanként felkészül a szülésre. Ha fiút vársz, a herezacskóba most szállnak le a heréi. A baba már olyan hevesen mozog, hogy az sokszor szabad szemmel is látható a hasadon.

35. hét

A baba súlya átlagosan 2400 gramm körül lehet már, testhossza akár a 46 centit is elérheti. A tüdeje már majdnem teljesen megérett a kinti viszonyokra való átálláshoz.

36. hét

Kényelmetlenebbé válik már az ülés és az állás, ahogy a medencéd ízületei lazulnak a szülés közeledtével. Valószínűleg enni is csak keveset tudsz egyszerre, mert a gyomrodnak kevesebb hely jut a megnőtt méhed mellett. A baba súlya még sokat fog gyarapodni a szülésig, s agya is nagy fejlődésen megy még keresztül.

37. hét

Ahogy méhed alsó fele puhábbá válik, a baba lejjebb kerül, hogy feje majd beilleszkedhessen a medencédhez. Ettől gyakrabban kell pisilned, mert a húgyhólyagodra nagyobb nyomás nehezedik. A baba hely hiányában valamivel kevesebbet mozog, de ha még nem fordult meg, hogy fejjel lefelé legyen, ne aggódj – erre akár az utolsó pillanatban is képes lehet.

38. hét

Ideje az utolsó simításokat elvégezni otthon, nagyobb gyerekek esetén a végső egyeztetéseket megejteni, hogy hol lesznek, ki vigyáz rájuk a szülés idején.

A baba súlya már elérheti, akár meg is haladhatja a 3000 grammot.

39. hét

Már mindenórás kismama vagy. A kórházi táskát helyezd készenlétbe, bármikor szükség lehet rá. Ne lepődj meg, ha minden közeli és távoli ismerős megkérdezi, egyben vagytok-e még.

40-42. hét

A félelem, aggódás és türelmetlenség teljesen normális érzések, ne szégyelld őket. Könnyen lehetsz ingerült is. Nyugi, repülő fent, gyerek bent még nem maradt, neked is sikerülni fog. Mindegy, milyen úton, a lényeg, hogy kismamából anyává fogsz válni.

A babák átlagos születési súlya 3500 gramm és 51 cm, de ez nem szentírás.

Várható vizsgálatok:

A magzat, magzatvíz és a méhlepény ultrahangos vizsgálata (33–37. hét)

Vérkép, vércsoport-ellenanyag és vizeletvizsgálat (35. hét körül)

NST vagy CTG (37. héttől heti rendszerességgel, túlhordás esetén naponta vagy kétnaponta)

Testsúly- és vérnyomásmérés (védőnői látogatás alkalmával)

Ultrahangos méhlepény- és áramlásvizsgálat, a baba általános vizsgálata (a szülés várható ideje előtt, a 39–40. héten, illetve túlhordás esetén)

Crysa

Az előző harmadik trimeszteres poszthoz majdnem négyezer hozzászólás érkezett, a kommentek gyorsabb betöltése érdekében nyitottunk újat.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?