Mit tennél, ha egy átlagos péntek este felhívna a rendőrség és megkérne, hogy gyere el vasárnap egy ismert szállodába a belvárosban, mert fontos mondanivalójuk van számodra? Fogalmad sincs, miről lehet szó. Nem követtél el semmit, éled hétköznapi életedet, visszamentél dolgozni, a gyereknek jó óvodát találtál. Ahol figyelnek rá, játszanak vele és még egy nagyon aranyos, fiatal óvó bácsija is van. Aki olyan kedves és megbízható, hogy még este is hajlandó bébiszitterkedni, hogy végre ki tudj mozdulni a férjeddel. Neki ugyan nincs saját gyereke, de örökbefogadást terveznek meleg partnerével. Vakon megbízol benne.

Vasárnap férjeddel elmentek a szállodába. Csak nézel, hogy mi ez a felhajtás. Több tucatnyi ember van a teremben, felismersz több szülőt az óvodából is. A mikrofonnál a rendőrfőkapitány és a főpolgármester. Még jó, hogy ülsz, mert bizony leülnél attól, amit mondanak. Amerikai nyomozók Bostonban őrizetbe vettek egy férfit, aki tiltott filmeket nézett a számítógépén. Szörnyű, megrázó filmeket, amelyekben felnőtt férfi fajtalankodik kiszolgáltatott kisgyerekekkel. A nyomozás során kiderült, hogy a filmek a te országodban készültek. A te városodban. A te gyereked óvodájában. A kedves óvó bácsi van rajtuk. Lehet, hogy a te gyerekeddel. Vagy a szomszédéval. Vagy a másik óvodai szülő gyerekével. Ezt még ki kell nyomozni.

Tavaly decemberben több tucat holland család élte át a fent leírt horrort (szerencsére nem vagyok érintett, de nagyon felkavart). Robert M., a lettországi Rigából származó 27 éves óvodai gondozó először 30-50, majd 83 gyerek molesztálását vallotta be, melyekről fénykép-és videofelvételeket készített. Számítógépén nagyon bonyolultan kódolva több ezer felvételt találtak, melyeket megosztott más pedofilokkal is. A nyomozók gyanúja szerint akár nemzetközi pedofil hálózat is lehet az ügy mögött. Robert M. az évek során több amszterdami bölcsődében-óvodában is dolgozott, így az áldozatok száma még magasabb lehet. A rendőrség még két összejövetelt szervezett az érintett szülőknek, a harmadikra már 500 szülőt hívtak meg.

Kiderült, hogy egy anya már két éve feljelentést akart tenni, mikor kisfia azt mesélte, hogy az óvó bácsi meghagyta neki és kis barátjának, hogy vetkőzzenek le és üljenek egymás mögé. A rendőrség ezt nem vette komolyan, azt mondták, egy ilyen korú gyerek bármit kitalálhat (Hollandiában 0-4 éves korig járhatnak gyerekek az összevont bölcsőde-óvoda-féle intézménybe).

Az leginkább érintett intézmény vezetőjéről kiderül, saját otthonában ottalvós partikat szervezett a gyerekeknek. Robert M. homoszexuális férjéről is kiderül, hogy pedofil. Gyereket akartak örökbe fogadni, de egyelőre ismeretlen okból elutasították kérelmüket.

A nyomozás továbbra is folyamatban van, az érintett szülők és az áldozatok segítségben részesülnek. De minden szülőt felkavart az ügy. Hogyan védhetnénk meg gyerekeinket az ilyen szörnyűségektől? Kerüljük az óvó bácsikat, tanító bácsikat? Sajnos nők is molesztálhatnak gyermeket. Ne hagyjuk magára senkivel, maradjunk mellette 18 éves koráig? Ez ugye nemcsak kivitelezhetetlen, de a kötelező óvoda, iskola mellett találkozhat velük az interneten, uszodában, sportklubban, táborban, a cserkészetnél és a templomban egyaránt, sajnos. Meg a családi és ismeretségi körben is. A pedofília országtól, iskolázottságtól és társadalmi helyzettől független.

Mit tehetünk? Vagy tehetetlenek vagyunk a pedofilokkal szemben?

Deborah