Az elmúlt hónapokban több ilyen-olyan céges délutáni “élvezzük egymás társaságát” rendezvényen vettem részt. Ezeknek a menete mindig ugyanaz, kiválaszt a szervező egy helyet, odamegyünk, beszélgetünk, megiszunk 1-2 sört, majd mindenki hazamegy.

Én még mindig szoptatok, úgyhogy a sört nem tartom opciónak (időnként akár bele is férhetne, de nem az esti szoptatás előtt közvetlenül, amikor ezek a programok vannak), a narancslé es társai meg időnként már a fülemen jön ki, úgyhogy 0-%os “sört” szoktam kérni, amihez kivetel nelkül mindig kapok valami “ez nem is igazi sör...” típusú megjegyzést is. Ezzel egyébként egyet is értek. Ilyenkor szépen mosolygok es elmondom, hogy tudom, de szoptatok, ez van.

Amit mostanában megfigyeltem, a reakciók változása erre a kijelentésre.

A gyerek fél és 1 éves kora között bár UFO-nak néztek, de azért valami megértéssel vegyes csodálat volt a többség tekintetében, és a legtöbben nem tettek megjegyzéseket. Ha igen, akkor is inkább annak adtak hangot, hogy ez milyen jó. Itt a többség nem szoptat 3 hónapon túl,a 16 hetes gyes ezt nem igazán támogatja.

Mikor ez a mondat manapság elhagyja a számat - a gyerek közben másfél éves - már egyszerűen csak hülyének néznek. A bátrabbja mondja is, hogy minek már. Jönnek a mindenki által jól ismert “3,6,12 (be lehet helyettesíteni a számot szabadon) hónapos kor után már fölösleges, nincs a tejben semmi” és társai szövegek. A tíz hónapos kontrollon konkrétan a védőnő oktatott ki, hogy annak a gyereknek tojást meg mézes kenyeret kéne már ennie szoptatás helyett.

Én ezekre nem reagálok, mert a véleményét úgysem tudom megváltoztatni, ahogy ő sem az enyémet. Nem vagyok keményvonalas szoptatásnáci egyébként, a fiam viszont nagy cicifüggő, nincs okom elvenni tőle, ezért nem teszem, ez van.

Viszont észrevettem magamon, hogy lassan engem érint kényelmetlenül a téma. Mintha valami égő dolog lenne a másfél evest szoptatni (kizárólag otthon). Vagy az is, csak nem veszem észre? Nem hiszem.

Egyáltalán, hol fordul át ez a dolog? Egy éves kor után? Ha elkezd járni? Ha tudja kérni ő maga? Mikortól kezdik el az anyát megbecsülés vagy békénhagyás helyett becsmérelni a szoptatásért?

 

Hollandremulet

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?