A köldökzsinór tárolás egy olyan gyakorlat, amelynek során a köldökzsinórvért közvetlen a születés után leszívják az újszülött köldökzsinórjából, így a szükséges késleltetett köldökzsinór ellátás - ami egyaránt fontos lenne az édesanya és a gyermek szempontjából is - nem tud megvalósulni."- írta hozzánk érkezett sajtóközleményében Jansik C. Aisha, dúla (Anyafalva). Miközben idézzük elgondolkodtató közleményét, laikus netkeresőként magam is megnéztem pár forrást, miket lehet olvasni a köldökzsinórvér-tárolásról és az így nyert őssejtek későbbi felhasználhatóságáról.

"Egy nagyon lelkesítő, ígéretes felvetés, hogy az újszülött őssejtjeivel később betegségeket lehet gyógyítani, sőt, akár szerveket is létre lehet hozni. Feledésbe merül az az értékes információ, hogy a köldökzsinórvér olyan őssejtet tartalmaz, ami hordozza magában a vérben található genetikai adatokat is. Így, ha valakinek ilyen betegsége lesz, az őssejt is tartalmazza, ebből következik, hogy a saját minta nem használható fel, sőt ilyenkor általában az egész család is ki van zárva. A kutatások szerint saját betegség, saját őssejttel való gyógyítása nagyon ritka. Őssejt van a csontvelőben is, a perifériás vérben is növelhető és bizony található az embirókban is. Nyilván az utóbbi szintén etikai kérdéseket vet fel, így a legtöbb ország mellőzi az embrionális őssejt használatát. Az összes őssejt kezelésből pusztán 30%-ban dolgoznak köldökzsinór vérrel és azon belül 92%-ban nem a saját őssejtet használják fel.

Nehéz olyan kutatást találni, ami nem csak felvetésekre és teóriákra alapoz és kimutatná azt, hogy valódi esély van arra, hogy bárminemű gyógyításra alkalmazzák majd saját felhasználásra, egy amúgy jövőbeli, feltételes megbetegedésre." - folytatja a közlemény, amely szerint még a köldökzsinórvér levétele is lehet kockázatos, mivel nem várják meg a "késői köldökzsinór-ellátás" WHO-ajánlását így,  amely szerint, ha nincs akadályozó tényező, akkor minimum egy percet kell várni a zsinór elvágásával. "Ne legyünk naivak, ha leszívják, akkor nincs az megvárva, amíg a méhlepényből az összes vér visszaáramlik a babába, a felét sem fogják megvárni. "- aggódik a dúla. "Azok az újszülöttek, akiknél a köldökzsinór elszorításával megvárják, amíg a zsinór pulzálása leáll, tehát az összes vért visszakapják, több ásványi- és tápanyaghoz jutnak, jobban fejlődnek, több hemoglobin, vas, immunsejt és őssejt kerül a szerveztükbe, ezáltal csökken a vashiányos vérszegénység, az agyvérzés vagy a gyulladások kockázata. Az anyára nézve is előnyös a beavatkozást akár csak pár perccel elhalasztani, mert kutatások szerint a placenta nagyobb eséllyel válik le teljes egészében, és nem okoz komplikációkat."

Az általam megtalált - főleg amerikai - források (Harvard Health, Ohio State University, állami intézmények) azt megerősítik, hogy a levett köldökzsinórvér csak nagyon ritka esetekben hasznos annak, akitől levették. Az örökletes betegségek nagy részénél a kódot ez az őssejt is hordozza, tehát nem segít. A kutatások alapján hatékony kezelések általában ritka betegségeket gyógyítanak, kicsi az esély, hogy gyermekünk valamelyikben szenvedjen, míg sok, későbbi életkorban előforduló betegség (a ráktól az Alzheimer-kórig) gyógyítása egyelőre nem egyértelműen bizonyított őssejt használatával, főleg nem saját őssejttel. De egyértelműen megéri levenni ott, ahol a családban bizonyos ritka betegségek már előfordultak, van beteg testvér vagy közeli rokon, akin az őssejt segíthet. Az sem mindegy, hol, milyen körülmények közt tárolják a köldökzsinórvér anyagát, és meddig, hogy egyáltalán felhasználható legyen.

Ezzel együtt, az őssejt-adományozást sok forrás jelölte hasznosnak, amely MÁS emberek életét mentheti meg adott esetben, mivel a "fiatal és érintetlen" őssejtet sokszor jobban fogadja a szervezet, amelybe beültetik (pl felnőtt, csontvelőből nyert őssejtet). A leukémia, limfóma esetében idegen donor sejtjeit használják a saját rendszer újraépítésére.

Mint laikus, csak a szakirodalomra tudok úgy-ahogy támaszkodni, pro és kontra érveket is sorakoztatnak ezek a tanulmányok vagy cikkek. Talán jár erre szakértő, vagy a témát jól ismerő is, aki megosztja velünk a gondolatait. Mivel ma már Magyarországon is létezik őssejtbank és köldökzsinórvér-tárolás, talán nem árt többet megtudni az eljárásró, és a belőle származó lehetőségekről.

Vakmacska