A magzatvédő vitaminokról nagyon sok információ és kering napjainkban, és a termékpaletta is igen széles. Valójában miért fontos, mikortól érdemes szedni és meddig?

A régi időkben még nem voltak tabletta formában szedhető vitaminok a várandósoknak, mégis egészséges gyermekek születtek – merülhet fel sokunkban a kérdés, ma miért helyezünk erre ilyen kiemelt hangsúlyt? Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy régen egész más táplálkozást folytattak, illetve a várandós nők életkora is sokkal alacsonyabb volt, mint napjainkban, melyek mind befolyásoló tényezők a születendő gyermekre nézve.

A magzatvédő vitaminok szerepe már az 1980-as években felmerült. A várandósság alatti folsav-bevitel kiemelt szerepet tölt be a magzati fejlődési rendellenességek csökkentésében. Ezzel összefüggésben a várandós édesanyáknak az egészséges magzat fejlődése szempontjából más vitaminokra és nyomelemekre is szüksége van, ezért érdemes figyelmet szentelni a vitaminpótlásra. A tudatosan gyermeket tervező édesanyák esetén ajánlott, ha a magzatvédő vitaminokat már a babatervezés kezdeti szakaszától elkezdik szedni, ugyanis fontos feltölteni az anyai vitaminraktárakat.

Az első 12 hétben azért fontos, hogy szedjük a magzatvédő vitaminokat, hogy megelőzzük a fejlődési rendellenességeket, majd a második trimeszterben a magzat egészséges növekedéséhez elengedhetetlen (itt más összetételű vitamin szedése javasolt). Vannak olyan tapasztalatok, hogy akik a terhesség teljes időtartama alatt szedtek magzatvédő vitamint, a születéskor nagy súlyú magzatot hoztak világra – melyet akár a vitaminokra is visszavezethetőnek gondoltak (de ez nem bizonyított).

Én augusztusban lettem várandós, de már februárban elkezdtem szedni a magzatvédő vitamint (van egy olyan forma, ami kifejezetten a várandósság előtti vitamin-feltöltésre van kitalálva). Előtte egy évvel kellett már D-vitamint szednem, mert egy vérvétel alkalmával kiderült, hogy gyakorlatilag nulla ez a vitaminszintem, pedig nagyon szeretek napozni és voltam is napon, illetve alkalmanként szoláriumban. Úgy tervezem, hogy az utolsó trimeszterben már nem szedek magzatvédő vitamint (ekkor a hangsúlyt a táplálkozásra helyezem, több időm lesz a főzésre, mert már nem fogok dolgozni), viszont a szoptatás alatt újra fogom szedni (sok kismamánál ekkor indul be a hajhullás, stb. mert a szoptatás rengeteg vitamint és ásványi anyagot igényel az anyai szervezettől).

A fentiek ismeretében azt megállapíthatjuk, hogy a magzat védelme szempontjából mindenképp érdemes szednünk vitamint, hiszen a magzat védelme a legfontosabb.

Forrás

Hanna 88

Az időben elkezdett vitaminszedés csökkenti az autizmus esélyét

Az UC Davis egyetemen elvégzett kutatás szerint felére csökken az autizmus előfordulása azon anyák gyermekeinél, akik a terhességet megelőző hónapokban, illetve a terhesség első hónapjában magzatvédő vitaminokat szedtek.

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>