Ha azt vesszük alapul, hogy Magyarországon minden második gyerek D-vitamin-hiányban szenved, akkor a statisztika szerint a három lányom valamelyike nagy eséllyel érintett a témában. Ha logikusan végiggondolom, akkor – mivel ugyanazt eszik és nagyjából ugyanannyit vannak napfényen is – vagy javítva a statisztikát egyikük sem hiányos, vagy mind a háromra ráfér a D-vitamin-pótlás.

 

Megnéztem, mit tehetek a márciusi télben ennek érdekében, ha nem szeretném a gyógyszergyárak bevételét növelni vitaminkészítmények vásárlásával, és a korábban általam vizionált közösségi napoztató is csak álom.

A napfény ugye egyelőre kilőve, amíg pedig holmi balatoni nyarakra várok, más megoldás után kell néznem. Elvileg táplálkozással is pótolható a hiányzó D-vitamin, és úgy tudtam, a tejben rengeteg a vitamin. Hurrá, a reggeleket úgyis kakaóval kezdjük. Korábban már írtunk a tehéntejről a Bezzeganyán, amelyben kiderült, hogy a magyar gyerekek 62 százaléka minden nap kap tehéntejet. A posztban Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke elmondta, hogy óvatosan kell bánni a tehéntejjel, egyrészt mert allergizálhat, másrészt mert fél liter már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt. De nem csak ez a bibi vele. Az OÉTI táblázatából kiderül, hogy a tejben szinte nincs D-vitamin, tehát ettől hiába várhatom a megfelelő D-vitamin-bevitelt. Hasonló a helyzet a tojással, amelyből naponta 16-18 darabot kellene fogyasztani ahhoz, hogy fedezze a szükséges D-vitamin-szintet. Ez lehetetlen, nem is beszélve a koleszterintszintre gyakorolt káros hatásokról.

A hivatalos álláspont szerint egy gyerek napi D-vitamin igénye 400NE, ami nem kevés. Arra voltam kíváncsi, hogy táplálkozással mekkora mennyiséget lehet fedezni. Míg a tehéntejben 100 grammnyi tehéntejben mindössze 0,02 mikrogramm, addig például ugyanennyi tejszínben vagy ementáli sajtban 1,1 mikrogramm D-vitamin található. A tejalapú gyerekitaloknak pedig még ennél is több a D-vitamin tartalma. A legtöbb D-vitamint a halak tartalmazzák, például a lazacban (652 NE), a szardíniában (430 NE) vagy a tonhalban (182 NE). Ma már sokfajta élelmiszer tartalmaz hozzáadott D-vitamint, a csomagolásukon fel vannak tüntetve a mennyiségek is.

Jó hír, hogy a táplálkozással bevitt D-vitamin-mennyiség összeadódik, tehát ha egy kicsit odafigyelek arra, hogy mit adok enni a gyerekeknek, ki tudom húzni a napos hónapokig. Szerencsére a lányok szeretik a halakat, kipróbálom majd Zsuzsi főz lazacos kajáit, kérek Svédországból heringes recepteket (nekem nagyon ízlett kint a pácolt hering), és a táblázat alapján igyekszem olyan tejtermékeket választani, amiknek magasabb a D-vitamin tartalma, és D-vitaminnal dúsított élelmiszereket keresek. Remélem, a tél most már lassan elmúlik, és júliusban nem korcsolyázni fogunk a Balatonon…

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?