Beértél ma időben dolgozni? Tényleg? Van helikoptered? Vagy öt percre laksz gyalog a melóhelytől? Mázlista vagy.

'1st Avenue traffic' photo (c) 2009, Oran Viriyincy - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A többség viszont nem az. Bocs, vidék, most egy kis budapesti munkavállalói hajtépés jön.

Szeptember első napja klasszikusan a Nagy Újrakezdés Időpontja. Meg a tanévkezdeté. Most aztán tényleg be kell menni, a mai mítinget lehetetlenség kihagyni, mert a főnök Mindenkit Látni Akar. Torokgyulladás jövő hétre halasztva.

No meg a Gyerek. Hát felvették abba Az Iskolába. Szegény, hát mégis érezze a törődést, elviszi a Szülő az első nap. Időben odaérjen. Maximálisan érthető gesztus. Csak mivel az egységnyi mennyiségű autópályán/autóúton/főúton már a múlt héten ilyenkor is dugó volt, pedig akkor még se suli, se Nagy Újrakezdés, ezért most sok-sok-sok autó araszol egymáshoz szinte hozzáérve, benne a Szülő és a Gyerek, aki a nagy jóindulat következtében ma garantáltan elkésik. Az hétszentség.

Bezzeg ha vonattal (hévvel, busszal stb.) ment volna! Akkor talán már veséje se lenne, köszönhetően az utastársak könyökének. De tuti, hogy a cipője mocskosra taposva, a ruhája áttizzadva, és örülhet, hogy ha legalább elég oxigénhez sikerült jutnia, ha elég helyhez nem is. Na az is felejthetetlen élmény Az Első Napon.

Megoldás, az nincs. Minden szeptember eleje ilyen, a legeslegbrutálabb pedig a tanévkezdés napja. Ülünk az autóban és tépjük a hajunkat, vagy tapossuk egymást a békávén.

Később szelídülnek a dolgok, a dolgozó emberek egy része előbb-később indul, a sulibajárók szülei összefognak és telekocsiznak, a sunnyogók elvonulnak torokgyulladni, kicsit levegősebb és pergősebb a reggeli káosz. Akár 25 km/órával is lehet menni ott, ahol ma csak tízzel lehetett. Akár egy könyvet is ki lehet nyitni a metrón.

Nem nagyon lehet többet tenni, mint humorral elfogadni a lehetetlen helyzetet.

Amit viszont sose fogok megérteni: hogy mit keresnek azok az emberek az utcán reggel fél hét és kilenc között, akiknek teljesen mindegy, hogy mikor mennek az utcára. Pártolom azt a megoldást, hogy kilencig ne legyen ingyenes senkinek sem az utazás. Igen, tudom, van olyan, hogy a nyugdíjas néninek időre kell orvoshoz mennie. Akkor aznapra kifizeti a BKV jegyet odafelé, visszafelé pedig megvárja az ingyenes idősávot.

Apropó, még valami. De csak viccből dobom be. Lehetne egyébként építeni egy csomó vasút-villamos-metrót, azaz VéVéeMet. Amelyikre felszállsz Vecsésen, a másik végállomása Piliscsabán van, de persze leszállhatsz róla a... ö... Széll Kálmán téren például. Vagy mit szólnál egy Herceghalom – Budakeszi – Árpád híd – Dunakeszi járathoz? Érd – Csepel-sziget – Keleti pályaudvar – Mogyoród? Hol föld felett, hol alatta mennének a VéVéeMek, hol megállnának minden fánál, hol átszáguldanának tízkilométereket. Már csak nyerni kéne az országnak a világgazdasági lottón. Ha tudja valaki, hol árulnak szelvényt, írja meg a kormánynak!

AMK