Komolyan üzenem minden sorstársnak: ragadjatok meg minden lehetőséget arra, hogy a gyerekneveléssel töltött évek utáni pályaújrakezdéskori arcraállást elkerüljétek, vagy legalábbis ne lépegető exkavátorral ássanak ki benneteket utána a földből.  Némi rákészüléssel  ugyanis elkerülhető, hogy egyszerű információhiány miatt bukjatok egy rakás pénzt, vagy egy remek lehetőséget. Az információ pénz. Az információ hatalom.

Magyarországon ma 10 százalék felett van a munkanélküliség. Az átlagos munkanélküli körülbelül 18 hónap alatt talál állást, viszont csak három hónapig kap bármilyen munkanélküli-segélyt , utána maximum közmunkára van lehetőség.  A kisgyerekes anyák nem mindenhol tartoznak a munkáltatók kedvencei közé, nehézségekbe ütközhet a gyerek nappali elhelyezése is, főleg ha utolsó pillanatban, naprakész információk nélkül kezdünk el rohangálni állás vagy férőhely után. A buktatók kivédésének egyik legfontosabb kulcsa viszont az idő. Ha időben tudod, tervezel és lépsz, akár a bajok fele is elkerülhető.

Légy te az, aki jobb esélyekkel indul. Mert tisztában vagy a jogaiddal (például, hogy milyen eseteken NEM rúghat ki egyetlen fillér nélkül a munkáltatód), a lehetőségeiddel  (például kiváltod a START Bónusz kártyát), mert tudod, hol kaphatsz ingyenes vagy olcsó segítséget álláskereséshez, vállalkozás indításához, képzéshez, önéletrajz-íráshoz, pénzügyek menedzseléséhez. Már most megtudhatod, nem csak az utolsó pillanatban. De még akkor sem késő. 

A Szülőnavigátor konferenciákról vagy háromszor tudósítottam már.  Ismét megrendezésre kerül, ezúttal október elején, és akkor érdemes elmenned rá, ha:

  • már lejárt vagy hamarosan lejár a Gyeded/Gyesed, és munkába kell állnod,
  • ha visszavesznek a régi munkahelyedre, és szeretnéd tudnod, mire leszel jogosult az új szabályok szerint,
  • ha nem vesznek vissza, és új állást kell keresned,
  • ha szeretnél részmunkaidőben vagy távmunkában dolgozni,
  • ha szeretnéd tudni, milyen kedvezményekre jogosult a családod, és hogyan vehetitek igénybe,
  • ha várandós vagy, és foglalkoztat, hogy hogyan és mikor térj vissza a munkába.

A nap programja:

 1. Jogi útvesztők – munkavállalás kisgyermekes anyaként

  • A meglévő munkáltatóddal szemben mik a jogaid és a kötelezettségeid? Mikor kell bejelentened a munkába visszatérést? Köteles-e visszavenni és milyen pozícióba? Jár-e neked béremelés, szabadság, végkielégítés?
  • Köteles-e részmunkaidőben foglalkoztatni a munkáltatód, ha kéred? Melyek a részmunkaidővel, távmunkával, állásmegosztással járó jogok és kötelezettségek?
  • Kötelezhető vagy-e túlórára, éjszakai műszakra, hétvégi munkavégzésre?
  • Meddig jár a védettség alapesetben, ill. tartós beteg vagy ikergyermekek esetében? Mi történik, ha a gyermek 3 éves kora előtt mennél vissza dolgozni? Védett vagy-e táppénz ideje alatt?
  • Melyek a munkavállalás lehetőségei gyes alatt? Hány órában lehet, a gyermek hány éves korától? Mi a helyzet, ha másik munkáltatónál vállalnál munkát vagy átmeneti, alkalmi munkát kapsz?

Ilyen és hasonló kérdésekről tart Dr. Farkas Zsuzsanna munkajogász előadást, melyben a 2012 július 1-től érvényes változásokat is részletesen elmagyarázza.

2. Családtámogatások, családi adózás, kismama kedvezmények

  • Mennyi a tgyás, gyed, gyes összege, melyek a jogosultság feltételei? Mit kell figyelembe venni többedik gyermeknél? Mennyi a családi pótlék összege, melyek a jogosultság feltételei?
  • Melyek a családi adózás szabályai, milyen adó- vagy egyéb kedvezmények járnak a gyermekek után? Milyen cafeteria juttatások járhatnak kisgyermekeseknek?
  • Hogyan kell kiszámolni a szabadságot gyes utáni munkába álláskor? Hogyan tudom bizonyítani, hogy több nap járna? Van-e arra lehetőség, hogy az összegyűlt szabadságot kifizessék a munkába való visszatéréskor és azonnal munkába állhass?
  • Hogyan jár a szabadság, és a táppénz (saját jogon és a gyermek utáni) részmunkaidősöknek, távmunkában vagy állásmegosztásban dolgozóknak?
  • Milyen kedvezményeket vehet igénybe a munkaadó gyes-ről visszatérő szülő után?

A kedvezményekről, támogatásokról és az adózási tudnivalókról Klimáné Kerekes Ildikó mérlegképes könyvelő, adótanácsadó részletes előadását hallgathatod meg.

3. Pénzügyi tervezés és munkába állás

Az „ahogy esik, úgy puffan” hozzáállás nem csak a jogainkkal, hanem a pénzügyeinkkel kapcsolatban is igen veszélyes lehet. Az elmúlt időszak változásai világossá tették, hogy nincs kire várnunk, magunknak kell kézbe vennünk a pénzügyeinket.   Ebben Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®,   a HozamInfó szakértője  lesz a konferencia résztvevőinek segítségére, aki 16 pénzügyi területen töltött év alatt sok száz ügyfélnél szerzett tapasztalatot. (A Regisztrált Pénzügyi Tervező az ügyfél élethelyzetéhez igazítva, az ügyfél érdekeit szem előtt tartva javasol megoldásokat az ügyfél pénzügyi céljainak eléréséhez. Szolgáltatóktól függetlenül működik, az RPT® minősítést független szakmai szervezet – a Minősített Pénzügyi Tervezők Szövetsége – folyamatos felügyelete mellett lehet fenntartani, jelenleg kb. 20 ilyen szakember van Magyarországon.)

Az előadások között és után lesz lehetőség egyéni tanácsadásra (a korábbi rendezvények közönségének a tetszett a legjobban, hogy egyéni élethelyzeteiket is megvitathatták a szakértőkkel).    Az alábbi tanácsadásokon vehetsz részt:

1. Munkajogi tanácsadás: Dr. Farkas Zsuzsanna munkajogásztól kérdezhetsz, így nem csak megismered a jogaidat és a kötelezettségeidet, hanem tanácsokat is kapsz, hogyan tudod a jogaidat érvényesíteni, merre indulj, hogyan jársz a legjobban.

2. Adózási-könyvelési tanácsadás: Klimáné Kerekes Ildikó mérlegképes könyvelő, adótanácsadó segítségével jobban eligazodhatsz a kismamáknak járó és a keresőképtelenség idejére járó ellátások törvényi kérdések útvesztőjében.

3. Pénzügyi tervezés: A HozamInfó szakértőit kérdezheted pénzügyi tervezéssel, optimalizálással, nyugdíjjal, befektetésekkel, hitelekkel vagy bármi olyannal kapcsolatban, ami az előadás kapcsán felmerül benned.

4. Grafológia a karriertervezésben: A grafológia néhány sor ellenében kezedbe adja azokat a kulcsokat, amelyekkel az életed kastélyának titkos és népszerű szobáiban szabadon kószálhatsz. Gyere és tudd meg kézírásodból, mire vagy hivatott, mik az erősségeid, mit tanulj. Gáspár Kati – hazánk egyik legismertebb grafológusa vár!

A konferencia időpontja: 2012. október 6., szombat, 9.00 – 17.00 között. Helyszíne:   Tulip Inn Budapest Millennium szálloda, 1089 Budapest, Üllői út 94-98.  

Mennyibe kerül? Kicsit többe, mint egy csomag pelus, kicsit kevesebbe, mint egy havi BKV-bérlet, főleg ha időben regisztrálsz. Aki szeptember 20-a előtt regisztrál, máris 2200 forintot spórol a 9000 forintos alapdíjból (ennyit kell szeptember 20-a után, vagy a helyszínen, a program kezdetekor jelentkezőknek fizetni).  A Bezzeganya-olvasó speciális kedvezménnyel csökkentheti tovább a 6800 forintos „koránkelőknek” szánt árat:  1300 forinttal még olcsóbb a konferencia, amennyiben szeptember 16-ig regisztráltok a BA kedvezménykódjával. A kedvezmény igénybevételéhez a regisztrációnál a „Rendelkezik kuponnal? Kattintson ide a kód beírásához” mezőbe írd a BABLOG kódot, hogy megkapd a 3500 Ft kedvezményt! (Figyelem: csak csupa nagybetűvel fogadja el a rendszer!).  

Tehát, megér-e neked  5500 magyar pénzt (ez már tényleg kevesebb, mint egy nagy csomag pelus ára) hogy naprakész tájékoztatást kaphass az új munkajogi és pénzügyi feltételekről, amelyekkel szembesülsz, mikor  ismét kilépsz a munkaerőpiacra?

Egy kis lépés annak érdekében, hogy ne ti legyetek a munkaerőpiac következő kárvallottjai. Bónuszként hozzátehetem, valószínűleg ugyanolyan jól fogjátok magatokat érezni a szakértők és sorstársak közt, ahogyan én éreztem magam minden alkalommal, mikor a BA tudósítójaként és érintettként végigültem a korábbi rendezvényeket.

Ja, munkám is van.

Vakmacska