Vakáció! Az év azon része, amit a gyerekek talán a legjobban várnak. Nekünk szülőknek azonban komoly fejtörést okoz, hogyan töltsék csemetéink a nyári hónapokat. Számos napközis tábori lehetőség kínálkozik a szabadidő örömteli, hasznos és biztonságos eltöltésére az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Nehéz a választás.

Érdemes átgondolni, hogy mit is várunk el egy tábortól? Megelégszünk azzal, hogy gyermekünk felügyelet alatt van, napi háromszor kap enni, sokat van a levegőn és játszik egész nap, vagy szeretnénk, ha hasznosan töltené a tábori napokat, fejlődne a tábor ideje alatt, esetleg valamilyen különleges élményben is része lehetne? Nagy Réka, a Babó Fejlesztőközpont pedagógiai vezetőjének ötleteivel segítünk megtalálni az ideális megoldást. 

Nagyon fontos szempont, hogy ki foglalkozik a gyerekekkel. Nyári munkára felvett kisegítők vigyáznak rájuk, vagy fejlesztő pedagógusokkal, szakemberekkel töltik a tábori időt, akik segítségével, mialatt a gyerekek jól érzik magukat, új barátokat szereznek és rengeteget játszanak, közben észrevétlenül, sokoldalúan és változatosan fejlődnek is?

Régóta vitatott kérdés, hogy az óvodás, kisiskolás korú gyermekek valóban csak ismerős közegben, ismerős gyerekekkel és felnőttekkel érzik magukat jól? Nagy Réka szerint, ez a korosztály könnyen köt barátságokat, nyitottan fordulnak mind kortársaik, mind a felnőttek felé, a legtöbb esetben nem jelent számukra problémát új emberek elfogadása és megkedvelése. De természetesen vannak kivételek. Minden esetben fokozott figyelemmel kell a gyerekekkel foglalkozni. Észre kell venni, ha valakinek nehezebb a beilleszkedés és segíteni kell őket ebben. Ehhez elengedhetetlen, hogy a gyerekek és a pedagógusok száma arányban legyen. Réka szerint az ideális, ha 3-4 gyerekre jut egy pedagógus, ebben a korosztályban.

Érdemes megemlíteni a helyszín kérdését is. Nagy Réka szerint az óvodás és kisiskolás korú gyermekek hamar feltalálják magukat ingerekben, színekben, játékokban gazdag új környezetben. De mindenképpen olyan tábori helyszínt válasszunk a kicsiknek, ahol a  körülmények alkalmazkodnak az igényeikhez: a berendezés biztonságos, a tárgyi eszközök a kicsik méretéhez és ismereteihez igazodnak, mind a játék, mind a mozgás terén, a hőmérséklet ideálisan beállítható, a szellőztetés megoldható, biztosított a kulturált étkezési lehetőség és van mód a nyugodt pihenésre is.

Nem elhanyagolható az étkezés kérdése sem. A napi háromszori-négyszeri étkezést tartalmazza-e a tábor díja, vagy nekünk kell csomagolni az „útravalót”? Az ételek összeállítása is fontos. Érdemes rákérdezni, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket fogyasztanak a kicsik napközben. Van-e mód odafigyelni a speciális igényekre és az ételallergiákra? Sok helyen már igény szerint választható-e vegetáriánus, tej, tojás, glutén és sertéshús mentes, valamint diabetikus menü.

Azért a legfontosabb mégiscsak az, hogy a gyerekek jó érezzék magukat. Nagy divat manapság a tematikus táboroztatás, mondja Nagy Réka. A 4-10 éves korosztályú gyermekek szívesen bújnak a hét tenger kalózai és varázslatos sellői, vagy a kerekasztal lovagjai és csodálatos hercegnői bőrébe, örömmel lesznek indiánok, boszorkányok, vagy varázslók, szívesen foglalkoznak állatokkal. Eme szerepjátékok közben fejlődik, szárnyal a fantáziájuk és közben remekül szórakoznak. A kicsiknek nagy öröm, ha a turnus záróakkordjaként kapnak valami emléket, oklevelet, díjat, és bemutathatják a szülőknek, hogy miket tanultak és mennyit fejlődtek a tábor ideje alatt.

Természetesen az ár sem elhanyagolható kérdés. A választásnál fontos szempont, hogy a tábor árában mi is foglaltatik benne. Biztosítva van-e az egész napi étkezés? Minden program költségét tartalmazza a tábori díj? Vannak-e fizetős programok? Lesznek-e még plusz költségek, pl. útiköltség, belépők, kézműves foglalkozásokon felhasznált anyagok... stb.

Mindenképpen olyan napközis tábort válasszunk, ahol a körülmények a gyermekek és s szülők számára is  ideálisak, a programok érdekesek, változatosak és hasznosak és biztosított a táborvezető pedagógusokkal a folyamatos és megnyugtató kapcsolattartás. Mindez megtalálható a Babó Fejlesztőközpont nyári kínálatában, ahol a nyári táboroztatás nem kényszermegoldás, hanem igazi élmény a kicsik és szüleik számára! Itt nézheted meg a kínálatot.

A poszt a Babó Fejlesztőközpont támogatásával készült.