szüléstörténet szülés kiemelt

Szülésem előtt egy szüléstörténetet nem olvastam, nem szerettem volna saját magam „ijesztgetni”. Előtte nem is érdemes, úgy gondolom. Utána meg talán azért olvas az ember, mert valami az ő szülésénél nem úgy alakult, ahogy azt elképzelné az ember, és persze ahogy jobb esetben történnie kellene. Szeretném most elmesélni az én történetem, nem azért, mert szándékomban áll bárkit is megijeszteni, egyszerűen azért, mert sajnos ilyen is megtörténik... 

Augusztus végére voltam kiírva, de még nem volt ott az ideje, úgy gondolta a kicsi. A 41. héten sem volt még semmi jele, ekkor már nem várt az orvos, előző este befeküdtem, méhszájérlelő tablettát helyezett fel, és vártunk. Ctg-n voltam két órát, közben egyszer volt, hogy csökkent a szívhang. Kaptam oxigént és izomlazítót. Az ügyeletes orvos akkor azt mondta, hogy ha ilyen lesz még egyszer, akkor rögtön császár. Nem történt, levettek a gépről, tehát utána is bármikor lehetett. Reggelre tágultam egy kicsit, az orvos előre húzta a méhszájat  és burkot repesztett. Fél 8 körül elkezdődtek a fájások, infúzió, oxitocin. Minden gyorsan haladt előre, egyre csak tágultam, jöttek az egyre erősödő fájások. Egy hangot ki nem ejtettem, tűrtem végig. Érzéstelenítőt nem kaptam, lekéstem róla.

Gátmetszés és egy kis hasba könyöklés is volt, meg olyan, hogy most ne nyomjak, de kellett, mert jött az inger. 11:48-ra megszületett a kisfiunk. Kb. négy óra volt az egész. De amikor az összevarrásra került a sor, rémületet láttam az orvoson. Nem tudta eldönteni: varrjon, vagy kérdezzen meg mást is. Megkérdezett más orvost is, sebészt hívtak, gyorsan sebészi konzultáció. Ez idő alatt én még ott feküdtem kitárulkozva elég rendesen, a fáradtságtól bágyadtan. Párommal összenéztünk, hogy most mi történik. Ő ott volt végig mellettem, fogta a kezem, segített mindenben, elvágta a köldökzsinórt is. És akkor, mintha leforráztak volna mindkettőnket, közölték, hogy műteni kell és ki kell vezetni a belemet a hasfalamra. Ennyit mondtak.

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon. (webbeteg.hu)

Persze ott még fel se fogtuk az egészet, olyan gyorsan történt. Vittek is, életem szerelme ott maradt, rémülten, összetörten, nem tudván, mi is fog történni, szörnyű volt. Neki kellett szólni édesanyámnak és a család többi tagjának. Műtét után már sztómával ébredtem. Nem éppen így képzeli az ember azt a napot, aminek a legszebbnek és legboldogabbnak kellene lennie. A nőgyógyász nyugtatott, hogy ez csak ideiglenes, majd visszarakják három hónap múlva. Nyugodtan szoptassak, de nem baj ám, hogy a kivezetés a mellkasom és a köldököm között van, középen. De azért megpróbáltam, nem sikerült, fejtem magam, de nem volt sok, és egyszer csak abba is maradt. Rosszul is esett, nem így tervezi az ember.  A sebész hat hónap - egy évet mondott. Most vagyok a hetedik hónapnál, és remélhetőleg még egy hónap, és mehetek a helyreállító műtétre a sok vizsgálat után. Tehát még nincs vége. 

Nem tudom történhetett volna-e máshogy, ha esetleg megcsászároznak. Ezen már kár agyalni, az elején ez pörgött a fejemben, de rájöttem, felesleges. Az orvos szülés előtt kerek egy hónappal csinált utoljára ultrahangot. Nem tudom, szoktak-e az utolsó hónapban, de itt nem történt. Egy hónap alatt igencsak nagyot nőnek gondolom a magzatok. Ezzel nem foglalkozott, azzal sem, hogy mi van, ha nem férne ki. Úgy gondolom, látnia kellett volna, vagy már azt se tudom, mit gondoljak.

Nagyjából ennyi a történet, nagyon várom a műtétet, hogy ettől megszabaduljak. Nem könnyű elfogadni se a helyzetet, se saját magam. Mikor így látja az ember magát, sőt, ha a párja látja így az embert (pedig ő abszolút elfogadott, egy szavam se lehet), nem egyszerű. Nem sajnáltatni szeretném magam, valahol „jó” ezt kiadni magamból. Köszönöm, hogy megoszthattam a történetet!  

Kékmadár06

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?