A hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján, május 1-jén kezdődik a kilencedik Születés Hete országos rendezvénysorozat, melynek mottója a „Család és hivatás”. Közel 80 helyszínen (már korántsem a nagyobb városokra korlátozódik a rendezvény, kisebb helyeken, pl. Orosházán is sok program lesz) színes, kulturális, szakmai és tájékozató jellegű programokkal várnak minden babára vágyó párt, várandóst, anyukát, apukát, nagyszülőt, családot. Idén először Erdély is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Születés Hete 2011 háziasszonyai Szalay Kriszta és Farkasházi Réka színművésznők, Benda Judit egészség-tanácsadó, Dézsi Réka dúla és Madai Krisztina coach.

A Születés Hete célja, hogy látogatóik minél szélesebb körben jussanak információhoz – főként a várandósság, szülés-születés, a női szerepek megélése, anyaság-apaság, gyermekágy és a csecsemőkor témájában – azért, hogy döntéseiket (kutatásokra, szakértő véleményekre alapozva) tájékozottan hozhassák meg. Az idei „Család és hivatás” mottónak megfelelően a legtöbb helyen szó lesz munkaügyi és munkajogi témákról is, emellett a kismamák, anyukák megtalálhatják az évről évre nagy érdeklődéssel fogadott szülésfelkészítéseket, szoptatási tanácsadásokat, hordozó alkalmatosságok (kendők, kenguruk stb.) bemutatóit is. De lesz, ahol szülőszoba-látogatást, Ringatót vagy más, vagy babás kultúrprogramot is szerveztek.

 

A programok nagy része sajnos munkaidőben zajlik a legtöbb helyszínen, de a délutáni programokra talán a dolgozó kismamák egy része is eljut. Kis ízelítő a programokból a szervezők ajánlásával, a teljes program, részletes programajánlók és további információk: www.szuleteshete.hu oldalon érhetőek el.

Május 1-jén Budapesten a Varázskert BabaMamaHáz Zuglói Gyermekközpontban reggel 10 órakor Születésfa ültetésével kezdődik az idei programsorozat, ahol a résztvevők gyermekeik nevével díszítenek és ünnepélyes formában avatnak fel egy fát. A későbbiekben Szalay Kriszta, Benda Judit és Farkasházi Réka mesélnek anyává válásuk történetéről. Május 2-án 9.45-kor ugyanitt dr. Bagdy Emőke professzor emeritus klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta tart előadást a korai szülő-gyerek kapcsolatról és annak hatásáról a későbbi személyiségfejlődésre. Május 3-án, kedden 10.00–11.30 között a Perinatus Alapítvány (1061 Budapest, Hegedű u. 9. fszt. 3.) GÖMBÖLYÖDŐ klubjába várják azokat a kismamákat, akik szívesen beszélgetnének a várandósság örömeiről és nehézségeiről, a testi-lelki változásokról, a kapcsolatok átalakulásáról. 2011. május 4-én Debrecenben 11.30-kor a Babamosoly Bemutatóteremben Szováthyné Kata beszél a dúla várandósság és szülés alatti szerepéről.

Aznap 13 órakor Miskolcon a Holdam udvarban Kárpáti Tímea Kriston Intim Torna® tréner a gátvédelem lehetőségeit tárja fel, 17 órakor pedig a budapesti Életkörben Strasszer Kata beszél az erőszakmentes kommunikációról. Május 5-én 10.30-kor a kecskeméti Katona József Könyvtárban Baltásné Nagy Ildikó mondókákat, versikéket tanít babáknak, mamáknak, papáknak. Aznap 14 órakor Dunaújvárosban az Egészségmegőrzési Központban Léránt Erika egészségnevelő a szülővé-családdá válás pszichológiájáról tart előadást. Május 6-án 14 órakor Szentesen a Megyeházán Földesi-Kardos Réka Természetközeli nevelés ma címmel ad gyakorlati és elméleti tanácsokat. Aznap 17.30-kor Keszthelyen a Balaton Színházban Agócs Gergely mesemondó arról beszél, hogy a mesélés milyen szerepet játszik a kisgyermek életében. Május 7-én 10.30-kor Székesfehérváron a Kodolányi János Főiskolán Noll Andrea Nandu holisztikus bába Édes igenjeink címmel beszél a szexualitásról, a fogantatásról és a háborítatlan szülésről. Aznap 13 órakor Zalaegerszeg a Keresztury ÁMK-ban Anyaság és hivatás címmel lesz kerekasztal-beszélgetés, 16.30-kor Szentgotthárdon Dériné Tóth Andrea ismerteti az Aranyóra, a szülés utáni első óra fontosságát, míg május 8-án 11 órakor Egerben Szakács Ibolya terapeuta beszél arról, hogy mennyire fontos a természetes életmód a babavárás idején is.

A szervezők között vannak dúlák, kismamák, szülésznők, védőnők, lelkes házaspárok, baba-mama klub, női kör, szülészet, művelődési ház és más intézmény is. Több neves személyiség – Demcsák Zsuzsa, Juga Veronika, Ábel Anita – is támogatja munkájával, jelenlétével a most már hagyománynak számító rendezvényt.

 

Vakmacska