A kórház neve: Debreceni Egyetem Klinikai Központ

A szülés időpontja: 2018. szeptember

A kórház állapota: Ha jól tudom, 2013-ban lett teljes körűen felújítva a szülészeti részleg, a gyermekágyas osztály (és a terhesgondozás) véleményem szerint csak részletekben van felújítva, szorulna még tatarozásra, átalakításra, de összességében megfelelő, kielégítő az épület állapota. Takarítani több részletben jönnek, külön viszik el a veszélyes és a kommunális hulladékot, illetve külön jön a takarítóbrigád. Én többé-kevésbé elégedett voltam a tisztasággal, látványra legalábbis nem találtam sok kivetnivalót. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: A VIP (alapítványi) szobákhoz tartozik zuhanyzó és vécé, mely a szobákból nyílik, ezek állapota kifogástalan. A többi szobához nem közvetlenül tartozik mellékhelyiség és zuhanyzó, hanem a folyosón kell átbaktatni ezekhez. Ezek állapota tűrhetetlen. Emellett szerencsétlennek tartom, hogy a látogatók közt szlalomozva kelljen valakinek kimenni betétet cserélni, zuhanyozni...

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: A szülészeti részleg meglátásom szerint korszerűnek mondható, jó állapotú és általános tisztaság jellemzi. Az alternatív lehetőségek tárháza szerintem szegényes, én csak labdáról tudok, kádról, bordásfalról nem, illetve családi szobával sem rendelkeznek. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Találkozni mindenfélével, nyilván volt jó és rossz tapasztalatom is. Nekem fogadott szülésznőm volt és az ügyeletes orvos volt jelen a szülésemnél. Velük nagyon elégedett voltam. Az egyik ügyeletes szülésznő, aki addig „foglalkozott” velem, míg a saját szülésznőm meg nem érkezett, pofátlan és flegma volt. A csecsemősök közt is vegyes a „felhozatal”, de a legtöbben segítőkészek, türelmesek, és folyamatosan segítettek a helyes mellretétel elsajátításában. Amelyik nővér nem is tűnik olyan kedvesnek, általában azok is segítenek, ha kérdez az ember. Nőgyógyászok és neonatológusok hozzáállása, szakértelme kiemelkedő. Gyermekágyas nővérekkel is elégedett voltam.

Szülésvezetés: A szülést egyértelműen siettették. Első szülésnél „kötelező” jellegű a gátmetszés (ha nagyon akartam volna, biztos lehetett volna gátvédelemmel szülni, de igazából nem volt ellenvetésem a gátmetszés ellen), oxitocint is adtak. Burokrepesztésre került sor két órával szülés előtt, illetve a kitolásnál az orvos a hasamba könyökölt (én a végére kifáradtam és bármilyen furcsa, de nekem felszabadító érzés volt a belekönyökölés, úgyhogy nem bántam).

Császármetszés: Császármetszésen nem lehet bent az apuka, egy üvegajtó mögül nézheti az eseményeket.

Látogatási rend: Reggel 8-tól este 8-ig jöhetnek a látogatók (a kórtermek ajtajára más van kiírva) és hivatalosan a rokonok nem mehetnek be a kórtermekbe. Mi ketten voltunk a szobatársammal (aki végtelenül aranyos volt) és vele megbeszéltük, hogy az apuka és az édesanyánk bejöhet a kórterembe. Akinek nincs szerencséje és nem túl intelligens a szobatársa és azok látogatói, azok betrappolhatnak bármikor, nem hiszem, hogy bárki is rájuk szólna. (És mivel nem óra szerint szoptatjuk a babákat, ezért bármikor szoptathatnak a kismamák, amikor épp jön a látogató.)

Mit kell vinni a baba ellátásához? Pelenkát, steril gézlapot (a köldökellátáshoz) adnak a Klinikán. Minden reggel jönnek és kérdezik, hogy miből mennyit kérünk. A pelenka és a gézlap is nagyon jó minőségű (olyan jó gézlapot nem is találok azóta se a patikákban...). Popsitörlőt, popsikrémet nem adnak. Szép, tiszta ruhácskát kapott a kisbabám születése után, de én csak egy napra kértem, a többi napon hozott ruhát adtam rá. Legalább egy szép ruhát érdemes vinni mindenképp, hiszen jönnek fotózni a kicsiket. 

Hozzátenném, hogy a kismamák is kapnak igény szerint gyermekágyas betétet és hálóinget (én is abban voltam közvetlen szülés után egy napig). 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? VIP szobák esetében egy ágyra egy zuhanyzó jut, továbbá vannak 2-3-4 ágyas szobák, ezekre jut egy-egy zuhanyzó. 

Van-e VIP szoba? Igen, de amennyiben teltházzal működik az osztály, úgy ezeket is kétágyasnak rendezik be, ebben az esetben nem kell fizetni a szobákért. (Én így voltam a VIP szobában.) Az alapítványi szobák ára alapesetben 15.000 Ft/éj, amennyiben apuka vagy más hozzátartozó is szeretne bent aludni, 20.000 Ft/éj.

Koszt mennyisége, minősége: Mennyiség, minőség is a tűrhető kategória. Mivel a Klinikán központi konyha van (mint nyilván mindenhol máshol) nemigen figyelnek arra, hogy „kismamabarát” ételeket kapjunk. Így ettünk karalábéfőzeléket, bablevest is a bent-tartózkodásunk alatt. Nekem a 160 grammos diétás étkezést nem tudták biztosítani, bár én akkor nem is foglalkoztam ezzel különösebben, de egészségtudatosabb kismamáknak ez kellemetlen és bosszantó lehet. A szobatársam gluténérzékeny volt, egyszer grízes tésztát hoztak neki, el se akartuk hinni... Igazából mivel nekem nem voltak nagy elvárásaim, jóízűen ettem meg az ételeket, de egy kis sajtot, felvágottat, vajat kértem, hogy hozzanak be a látogatók. 

Kommunikáció: Én úgy gondolom, hogy a kérdéseimre mindig kielégítő választ kaptam, de maguktól nem árasztottak el az információkkal. (Nyilván nem voltam olyan állapotban, hogy minden információra figyeljek is, volt, amit elmondtak, de nem hallottam meg...)

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, a gyermekágyas osztály elbocsátó lapján voltak pontokba szedve a jótanácsok az elkövetkezendő időszakra, de a nővérek és szülésznők is folyamatosan elláttak minket jótanácsokkal, sőt, én egy kedves szülésznőtől még aranyér-kenőcsöt is kaptam... A baba ellátására, szoptatására vonatkozóan folyamatosan és kielégítően láttak el tanácsokkal a neonatológusok és a csecsemősök. Leginkább az esti fürdetések alkalmával beszélgettünk sokat a csecsemősökkel, ezek voltak a legjobb és legnyugodtabb alkalmak a tájékozódásra. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: A Klinika maximálisan „bababarát” (és emiatt nem annyira mamabarát...) kórháznak minősül, azaz megvalósul a „rooming in”, tehát 0-24 óráig a baba az édesanyjával van elhelyezve egy szobában. Aki számára elképzelhetetlen, hogy nem viszik el a babákat és 3 óránként 20 percre hozzák csak őket, az tényleg ne válassza a Klinikát, mert ha nincs rá különös indok, nem fogják a kismama kérésére elvinni a picit. (A Kenézyben viszont igen.)

Teljes mértékben az igény szerinti (sőt, még a baba igényeinél gyakoribb) szoptatást preferálják. Miután összevarrták a gátsebemet és elláttak szülés után, visszatértem a vajúdóba, és nem sokkal később már érkezett is egy nagyon kedves csecsemős nővér, aki segített a mellretételben. Úgy tudom, hogy császármetszés után is minél hamarabb, talán 6 óra múltán megkapja a kismama a babát. A kismamák az osztályon általában maguk mellett altatják a babákat, de vannak kis kocsik is, amelyekben lehetnek a picik.

A Neonatológiai Tanszék felszereltsége, állapota európai szintű, munkatársai kimagasló szaktudással rendelkeznek. Én a Klinikán, mind a terhesgondozáson, mind a szülészeten, mind a gyermekágyas osztályon (és a hathetes kontrollon is) maximálisan biztonságban éreztem magam, legszívesebben maradtam volna még egy éjszakát. Ez pontosan az ott dolgozók szaktudásának köszönhető, mely számomra ellensúlyozza az adódó kellemetlenségeket. Szerencsére személyes tapasztalatom nincs a koraszülött intenzív osztállyal kapcsolatban, de több ismerősömnek van és ők szuperlatívuszokban beszéltek mindig az ott látottakról. 

Pontszámok:

 • szülészet állapota: 9
 • kórtermek állapota: VIP - 9, a többi kórteremé - 6
 • szülőszoba korszerűsége: 8
 • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
 • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: VIP - 9, a többi mellékhelyiségé és zuhanyzóé - 2
 • orvosok segítőkészsége: 7
 • szülésznők segítőkészsége: 8
 • csecsemős nővérek segítőkészsége: 9
 • kommunikáció, tájékoztatás: 8
 • tisztaság: 8
 • ellátás minősége: 8
 • személyes élmények: 8

Nóra

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más kórházakról ezekben a posztokban olvashatsz: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>