kórházteszt kórház szülés

2016 márciusában szültem a szegedi klinikán.

A szülést megelőzően részt vettem egy szülésfelkészítő tanfolyamon, illetve lehetőség nyílt szülőszoba látogatásra, melyek nagyon hasznosak voltak, a klinikán való körbevezetés pedig megnyugtató volt, mert sokkal rosszabb állapotokra számítottam.

A szülést követően saját lábamon kellett átmennem a megfigyelő szobába, ahova pár perc múlva utánam jött a férjem a kisfiunkkal. A protokoll szerint két órát kell ott lenni, de mivel aznap én voltam a második, aki szült, így mondták, hogy nyugodtan maradjunk tovább. Az a három és fél óra csodálatos volt, végre nem fájt semmi, a kisfiam a karomban volt, ügyesen szopizott is egy kicsit, a férjem pedig mellettünk ült. Fél óra után kezdtem érezni, hogy rendesen elfáradtam és meg is éheztem. A szülésznő hozott ebédet. A menün eléggé meglepődtem, bableves volt és rakott káposzta. Nem igazán egy frissen szült anyuka bélrendszerének való, de mivel éhes volta, ettem belőle. (A hasonlóan puffasztó ételek jellemzőek voltak a kórházban töltött többi napon is.)

A klinikán lehetőség van VIP szobát igénybe venni, amihez külön vécé és fürdőszoba tartozik. Még a szülést megelőzően, a szülőszoba-látogatás alkalmával megbeszéltük a férjemmel, hogy megpróbáljuk igénybe venni ezt a szolgáltatást, és inkább nem fogadunk szülésznőt, így anyagilag is kevésbé megterhelő. Két bukkanó volt csak, egyrészt, hogy 10 000 Ft/éjszaka összeget kértek el, amit borzasztóan sokalltunk, illetve hogy összesen két ilyen szoba van a kórházban, ami folyamatosan tele van, így nagy szerencse kell ahhoz, hogy pont üres legyen szüléskor, sőt, feltétel volt, hogy jóval korábban foglaljuk le a szobát.

A szülést követően rögtön kérdeztük, hogy szabad-e a szoba, és nagy szerencsénk volt, mert pont akkor ment haza a korábbi lakója, és mivel le is foglaltuk egy hónappal korábban a szobát, így megkaptuk. A szoba egész tágas volt, tévével (bár nem működött), külön hűtővel, illetve ami a legjobb, hogy nagyon szépen felújított, igényes fürdő és vécé tartozott hozzá. Biztos vagyok benne, hogy a VIP szoba járult hozzá a legnagyobb mértékben ahhoz, hogy a kórházi napokat teljesen pozitívan éltem meg. A VIP szoba további nagy előnye volt, hogy bármikor fogadhattam látogatót, és addig maradhattak, ameddig akartak. A férjem így az első nap este fél 10 körül ment haza, addig együtt voltunk, és a többi napon is nagyon sok időt töltött bent velünk.

A nővérek, orvosok néhány kivétellel kedvesek és segítőkészek voltak. Szerveztek fürdetés-bemutatót, és mindig jött a gyerekorvos beszámolni a kisfiam állapotáról. Sokat jelentett az is, hogy itt az az irányelv, hogy a babák az anyukájukkal vannak, de ha szeretnéd, bármikor beadhatod a csecsemős nővéreknek.

Negatívumként csak a kórházi kosztot tudnám kiemelni (bár az sem volt ehetetlen), továbbá azt, hogy annak ellenére, hogy a kisfiam szinte végigaludta az első pár napot, szinte semmit nem tudtam pihenni, mert félóránként jött valaki, vagy egy orvos, vagy egy nővér, vagy (mivel ez gyakorló kórház), hallgatók kérték, hogy hadd nézzenek be, vagy takarítottak, vagy a kisfiamat vitték-hozták.

Összességében nagyon jó tapasztalataim vannak mind a szülésről (ami egy-két dolgot leszámítva teljesen természetes volt, hagyták, hogy a maga útján haladjon), mind a kórházi napokról.

A klinikát 8-asra értékelem.

Szent-Györgyi Albert Klinikai központ, Szeged

szülés ideje: 2016 március
pontszám: 8/10

Anna

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?