Andi hajhullás vizesedés

A szülés után felmerülő problémákról írt sorozat előző részeiben Andi a szoptatás nehézségeiről, a gátmetszést követő kellemetlenségekről írt, megosztotta azt is, hogy hogyan vette észre, hogy szétnyílt a hasizma. felhívta a figyelmet az inkontinenciára, és a szülés utáni menstruációról, valamint a nagyszülőkről is volt szó. Ma a vizesedés és a hajhullás a téma.

Vizesedés
 

Ezen most lehet, hogy mosolyogtok, ha éppen terhesek vagytok, és már sújt is titeket ez a probléma. Viszont vannak olyanok, akik terhesség alatt a vizesedést nem tapasztalták meg. Látták ugyan akár ultrahangra várva a velük szemben ülő kismama duplájára dagadt kezét, lábát, és sajnálták is nagyon, de örültek annak, hogy na, ezt eddig megúszták. Én is ilyen voltam.

Kisfiam júliusi baba, mindenki riogatott, hogy majd vizesedni fogok terhesség alatt. Ha ez megtörténne, akkor igyak sokat, polcoljam fel a lábam, végezzek keringésjavító tornát. És igen, a tornán, ahova jártam, végeztünk is ilyen gyakorlatokat, mondhatom, hogy erre felkészítettek.

Így utólag biztos, hogy nem vettem komolyan a gyakorlatok fontosságát, és úgy gondoltam, hogy ez a probléma csak a terhesség alatt jön elő. Viszont a terhesség alatt én nem tapasztaltam vizesedést, esetleg egyszer, ha bedagadt az ujjam.

Miért is írok erről? Hát nyilván a nem várt fordulat miatt, ami szülés után bekövetkezett. Fokozatosan és alattomosan óráról órára vizesedtem be annyira, hogy aki látott, szerintem rám se ismert, miután az arcom is felpüffedt. Azt hinnétek, hogy ugyan már mit nyávogok, két pillanat alatt elmúlik ez a tünet. Higgyetek nekem, engem két hétig kísért a fájdalom. Csak felpolcolt lábbal tudtam ülni, és egyetlenegy kismama nadrág jött rám, mert annyira megdagadt a lábam. Volt, aki annyira megijedt tőlem, hogy orvoshoz akart küldeni, aztán egyszer csak ahogy jött, úgy el is múlt a vizesedés, hátrahagyva maga után jó pár lila hajszáleret a lábamon, esetleg egy visszeret is.

Tanulság:

Menjetek kismamatornára és vegyétek is komolyan!

Kismama pilatesre és a kerületi szakrendelő kismamatornájára jártam. Mindegyik a maga nemében szükséges volt, de a szülésre igazán az utóbbi készített fel. A gyakorlatok ahhoz képest, amit én korábban megszoktam – és itt gondolok akár a kismama pilatesre is – nem fárasztottak, sokszor magamban meg is mosolyogtam, és akkor igenis elbagatellizáltam, és azt mondtam, hogy nagyiknak való. Viszont lányok, ez volt az egyik leghasznosabb dolog, amit tettem terhességem alatt, ami közvetlenül a szülésre készített fel, és hát igen, akár a vizesedésre.

Hajhullás
 

Úgy gondolhatjátok, hogy ahogy leírtam a fenti tapasztalataimat, megrohantak az érzések, és olyan teljesen egyértelmű dologról is akarok írni, mint a szülés utáni hajhullás. Valóban igazatok is van. Csak annyit jegyeznék meg, hogy igaz az a rémhír, hogy a friss kismama hajkoronájának akár 50 százalékát is elveszítheti szülés után. Velem megtörtént. Szeptemberre nem mertem kimenni az utcára, csak sapkában. Körben a fejemen legalább két centiméterre felkopaszodtam, és persze máshol is vesztettem a hajam sűrűségéből. Ez volt az a hajhullás, amit nem lehet álcázni, túl kell élni.

Ahogy írtam, szerencse a szerencsétlenségben, hogy sapkaszezonban hullott ki a hajam, majd kezdett el nőni, és az, hogy göndör a hajam, így amikor már nőtt a hajam, valamennyire tudtam álcázni a hiányt.

Tanulság:

Nem tudok jó tanáccsal szolgálni. Használj évszaknak megfelelő fejfedőt és ne költs sok pénzt fodrászra, nem tud csodát tenni. Meg kell várni, hogy újra kinőjön a hajad.

folyt.köv.

Andi

Andi hajhullás vizesedésA sorozat többi részét itt olvashatod:

Nem minden baba tud szopizni

Ne hidd el, hogy a gátvarrás nem fáj!

Szülés után vettem észre, hogy szétnyílt a hasizmom

Inkontinencia: szülés után vigyázz a nevetéssel!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>