Marcangoló pszichológia szülő nevelés

El lehet-e szúrni valamit a gyerek életében visszavonhatatlanul?

Ha már a kérdés felmerül, jó úton jársz hozzá, hogy te ne tedd.  De azért ez ennél összetettebb dolog, hiszen a túlzott aggódás is okozhat gondot a gyerek életében.

Sok mindent tud a pszichológia a szülői viselkedésről, ennek hatásáról a gyerekre, a nevelői attitűdökről, a kötődésről, a kisbaba és az anya közötti kommunikációról, az elhanyagolás, a hospitalizáció hatásáról. Tudjuk, hogy mennyire fontos az egyszemélyes gondozó jelenléte egy 6 hónapnál fiatalabb gyerek életében, és rengeteget tudunk a gyerekek egészséges, és attól eltérő fejlődéséről. De az, hogy mennyit és mit hibázhat egy szülő, arról csak elképzeléseink lehetnek.

Ha a legsúlyosabb és egész életre szóló hibákat akarjuk meghatározni, akkor a legelső a bántalmazás. Ez jelentheti a gyerek elhanyagolását, vagy a fizikai, lelki, szexuális erőszakot. A kutatások szerint a szerető családokban felnövő gyerekek még bizonyos szintű fizikai nélkülözést is gond nélkül elviselnek, ha az érzelmi háttér biztos (ld. háborús időszakokban született gyerekek). A Harlow-féle majomkísérletek egyik fontos tanulsága volt, hogy jobban ragaszkodtak a kismajmok a „szőranyához”, akihez oda lehetett bújni, mint a „drótanyához”, akitől a tejet kapták.

Életreszóló hatással jár egy kisbaba vagy kisgyerek testi, lelki elhanyagolása, a kötődési szükséglet ki nem elégítése, a folyamatosan változó gondozószemélyzet, vagy ha a gondozó felé irányuló kommunikációja válasz nélkül marad. Szintén megkerülhetetlen és súlyos vétség a gyerekre irányuló érzelmi vagy fizikai, vagy szexuális erőszak. Világosan elkülöníthető ez a bántástól, amikor a szülő, gondozó idegességében, fáradtságában a gyerekre kiabál, esetleg megüti, ha egyébként szeretetben és biztonságban neveli.

A vizsgálatok szerint a szülő pszichés problémái, a saját családjából, vagy annak hiányából eredő kötődési zavarai, alkoholizmusa, drogfüggősége könnyen vezethet a gyerek bántalmazásához, elhanyagolásához. Könnyen vezethet ehhez, de nem szükségszerűen vezet.

Vannak pszichológusok, akik szerint, ha a fentieket elkerüli az ember, már nem árthat nagyot. De már a pszichés bántalmazás is olyan tág kategória, amiről hosszú könyveket lehet írni (ld. Susan Forward: Mérgező szülők). Mindenesetre sokat segít, ha időnként megkérdezzük magunktól, mit miért teszünk. Beszéljünk a számunkra nehézséget jelentő helyzetektől, kérjünk tanácsot olyan emberektől, akiknek az ítéletében megbízunk, kérdőjelezzük meg a saját igazunkat, és próbáljunk más nézőpontból is ránézni! Akiben sosem merül fel, hogy valamit is rosszul csinálna, akinek nincsenek kétségei az véleménye  felől, ott vannak a legnagyobb gondok – de rajtuk és a gyerekeiken ez a poszt nem is segít. De a folyamatos tépelődés, önmarcangolás, bizonytalankodás sem jó a gyereknek. Igen, van olyan, hogy minden rendben van, és van olyan, hogy tényleg elég jó anyák vagyunk – el szabad hinni!

Sokat lehet beszélni a nevelési bakikról, amelyek akár nevelési hibákká is válhatnak, majd fogunk is, addig is hoztam egy listát azokról a szavakról, kifejezésekről, amelyek egy szülő szótárából sem hiányozhatnak (és bizony mindegyikre szükség van):

  • Légy szíves!
  • Köszönöm!
  • Biztos vagyok benne, hogy meg tudod csinálni.
  • Ideje hozzáfogni.
  • Fő, hogy megpróbáltad, legközelebb majd jobban sikerül!
  • Segítsek?
  • Fogjunk hozzá együtt!
  • Gratulálok, szép munka volt!
  • Mesélj erről többet!
  • Szerinted ő hogy érzi most magát?
  • Nem szabad!
  • Most már elég!
  • Megértem a haragodat.
  • Elnézést kérek!

Marcangoló

Forrás