'Sass~N~Frass' photo (c) 2005, StarMama - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Az állva szexelés véd a terhességtől? Lehet valaki terhes az önkielégítéstől? Terhes vagyok az exemtől, elmondjam neki? Nőni fog még a péniszem? Két óvszer jobban véd? A kérdéseket a kamaszpanasz.hu internetes portálon tették fel magyar tinédzserek, melyekre szakértők válaszoltak. Korosztályunknak rögtön Veres Pali bácsi jut eszébe, amint a Magyar Ifjúság hasábjain osztogatta szextanácsait korunk kíváncsi kamaszainak.

 

A helyzet azóta sem változott, a mai tinik nagy része cikinek tartja a felnőttekhez fordulni szexszel és lelki problémákkal kapcsolatos kérdésekkel, ezért az interneten próbálnak információhoz jutni, derül ki a kamaszpanasz szerkesztőinek elemzéséből.

A társadalom tabuként kezeli a szexualitást, ezért a kamaszokban gátak alakulhatnak ki bizonyos problémákkal kapcsolatban. Nem tudják, kinek tehetik fel az általuk kínosnak tartott kérdéseket, nem mernek szemtől szembe a felnőttekhez fordulni, így sok esetben egymás között vitatják meg az őket érintő problémákat. Ezzel sokszor csak még inkább tévútra terelik egymást – fogalmaztak az oldal szerkesztői a kérdések összegzése után.

Az oldalra érkező kérdésekből az derül ki, hogy bár a fiatalok szinte bármilyen információhoz hozzájuthatnak az interneten, mégis számtalan kérdésben rosszul tájékozottak, vagy alapvető tényekkel nincsenek tisztában.

Többségében lányok kérik a szakemberek tanácsait, de sok fiú is az oldal szakértőihez fordul segítségért, feltehetően az anonimitás lehetősége miatt – összegzi az oldal. A válaszokból az is kiderül, hogy a lányokat a teherbeesés kérdése foglalkoztatja leginkább, míg a fiúk főleg a nemi problémákkal kapcsolatban érdeklődnek. A szexualitás mellett a lelki problémákkal kapcsolatos kérdések is fontos szerepet játszanak az oldalon.

Tünde

Forrás: MTI