Tünde wizzair utazás repülés

Viszonylag gyakran repülök fapados járatokkal. Tisztában vagyok vele, hogy mit jelent a „fapados”, nincsenek is túlzott elvárásaim, és nem is szoktam felháborodni egy-két órás késéseken, meg a bádogkarámon sem, amiben olykor igen sokat kell várakozni. Sőt, az állandóan változó poggyász-szabályok miatt sem szoktam hőzöngeni. Most viszont kicsit felhúztam a szemöldököm.

Kezdjük egy kicsit korábbról, az évek alatt többször módosított feltételektől. Hat évvel ezelőtt ha vettél „Elsőbbségi beszállás” opciót, akkor szép kényelmesen, elsőként léphettél a gép fedélzetére és választhattad ki a neked tetsző ülőhelyet. Ekkor még volt értelme ennek a lehetőségnek. Aztán jött a fix ülőhely, amit vagy kiválasztottál magadnak (és utastársaidnak) plusz pénzért, vagy oda ültél, ahová a rendszer kiosztotta a jegyeket. A döntésre volt időd bőven, mert (ha jól emlékszem) harminc nappal az indulás előtt már megkaptad az ülőhelyed, így volt időd módosítani, ha valamiért nem tetszett. De ekkor még „normális” volt az ülőhelykiosztó algoritmus: az egy foglaláson belüli utasokat egymás mellé ültette.

Aztán a rendszer megváltozott. Ha nem veszed meg az ülőhelyed plusz pénzért (ami akár kerülhet annyiba is, mint maga a repjegy), akkor csak 48 órával az indulás előtt tudsz online becsekkolni, és csak ekkor látod, hogy hová szól a jegyed. Ezzel korábban sosem foglalkoztam, mert mindig egymás mellé kerültünk azokkal, akikkel egy foglalásunk volt. Nyár elején szembesültem először azzal, hogy az egy foglaláson belüli utasokat DIREKT szétültetik. Háromszor hat fő becsekkolását végeztem, percekkel azután, hogy megnyílt a lehetőség – és még volt szabad ülőhely bőven. A három hatfős társaságot a szélrózsa minden irányába szórták szét, úgy, hogy például az egyik foglalásból három főt a 26-os sorba ültettek, kettőt a 8-asba, egyet meg a 12-esbe. A másik foglalásból 3 főt szintén a 26-os sorba tettek – tehát lett volna hely a másik foglalásból az összes utast egy sorba ültetni.

Azaz a rendszer direkt úgy működik, hogy ha egy mód van rá, ne ülj az utastársad mellé – vagyis ha egymás mellett akarsz utazni, rá vagy kényszerítve, hogy ülőhelyet vásárolj. Rendben, értem, kell még pluszpénz a társaságnak, én meg eldöntöm, hogy

a.) utazom-e inkább egy drágább légitársasággal full kiszolgálással,

b.) bevállalom, hogy vadidegenek mellett repülök (ez igazából a parás utasoknak kellemetlen),

c.) veszek egy mély levegőt, meg ülőhelyeket,

d.) megfűzöm a mellettem ülőt, hogy cseréljen helyet az én utastársammal. (Erre nem mindenki hajlandó. És akkor vissza is érkeztünk a hat évvel ezelőtti állapothoz, amikor az utasok csereberélnek egymás között, ami lelassítja a beszállást és az indulást.)

A nyáron találtam extra jó áron repülőjegyeket, így bevállaltam egy rövidke nyaralást a gyerekeimmel egyedül (betöltött 8, 13, 15 évesek). Bevillant, hogy mi van, ha külön ültetik őket, de el is hessegettem: gyereket elvileg nem ültethetnek máshová. Csakhogy a nagylány a légitársaság szerint már felnőttnek minősül, így hiába meresztgettem a szemeimet a becsekkolásnál, bizony külön lettünk ültetve. A 15 éves a 8 évessel, én meg a 13 évessel, tizenöt sorral hátrébb. Mindezt úgy, hogy lett volna lehetőség egymás mellett ülni alapból, ez tisztán látszott a fenn áradó helyekből.

Kérdem én: ha a 8 éves beparázik, hisztizik, randalírozik esetleg, akkor én mit fogok tudni tenni 15 sor távolságból? (Tud kulturáltan viselkedni, eddig nem volt még probléma ebből. De vannak nehezen kezelhető gyerekek – ha összesorsolnak például egy problémás háromévest a tizennégy éves testvérével, a szülők meg a gép másik végében ülnek, azt hogy fogják kezelni?

Tudom, mindenki vegyen ülőhelyet. Vettem „Elsőbbségi beszállást”, hogy legalább az én csomagomat fel tudjuk vinni a fedélzetre. (A legújabb szabály szerint ugyanis aki nem vesz Elsőbbségi beszállás opciót, az nem viheti fel a fedélzetre az ingyenes kézipoggyászt (55x40x23 cm) Azaz a gépnél ráteszik ezeket a kisbőröndöket és hátizsákokat egy utánfutóra, és a gép gyomrában végzik, majd a célállomáson állhatsz sorba a szalagnál, hogy megkapd a táskádat.) Ha csak 40x30x18-as a hátizsákod, azt felviheted, de csak az előtted lévő ülés alá helyezheted el.

Szóval nem, nem szerettem volna még 13 ezer forintot költeni az ülőhelyek módosítására és a légitársasággal sem csevegtem 250 Forintos percdíjjal, hogy megkérdezzem őket erről. 

Az úton egyébként sikerült egy szétültetett párral cserélni, akik így egymás mellett ülhettek - én meg az összes gyerekemmel. 

Tünde  

Repüléssel kapcsolatban itt írtunk:

10+1 tipp, ha gyerekkel repülsz

Két óra alatt eljuthatsz a cumifához

Repülj síelni síbakanccsal, tűsarkúval

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>