Vakmacska Tünde könyvajánló gyermekirodalom

Mai könyvajánlónkban egy inspiráló, gyerekeknek szóló sorozatról írunk, ajánlunk könyvet matek iránt érdeklődőknek és egy új babanaplót is bemutatunk.

Oups sorozat: Kurt Hörtenhuber: A szeretet nagykövete/ Kényeztetés szívnek és léleknek / Szívünk ragyogása /  Szívvel-lélekkel a sikerért.

Vakmacska Tünde könyvajánló gyermekirodalomA Szívbolygóról jött Oups, a fura külsejű kis földönkívüli alighanem Saint-Exupéry Kis hercegének távolabbi (vagy nem is olyan távoli) rokona, aki szeretetet és örömöt igyekszik hozni a Földre, miközben beszélget fákkal.  Karácsony táján nem merném ajánlani a kis sorozatot, mert akkortájt épp belefulladunk a néha épp a közhelyesség határán táncoló pozitív gondolatokba, de nyáron talán akad időnk lassabb, és kevésbé „kötelességszerű” beszélgetésekre gyerekeinkkel, amikhez időnként jó kiindulópontot, beszélgetés-alapot nyújthatnak a kis könyvekben található egyszerű, de szemléletes példatörténetek.  A rajzok némelyike meg... A nyuszik miatt még az afféle nekem kissé túl cukros mondatokat is megbocsátom, mint hogy a „szív nyelvén mindenki ért”, azt pedig talán nyáron jobban bizonyíthatjuk, mint mondjuk a rohanós őszi hétköznapokon, hogy „a nyugalom adja, a kapkodás viszi az időt”, vagy talán a felnőttek is megfogadják Oups tanácsát, hogy „Naponta szánj időt arra, hogy magaddal is találkozz!” (Mi egyébként a fogorvosnál lapozgattuk, ott még az ennél kalandosabb sztorikra vágyó hétéves nagyfiú is beleolvas egy efféle könyvecskébe, de azért... Inkább lányok kezébe adnám.)

Napló a babám első évéről

Vakmacska Tünde könyvajánló gyermekirodalomKeményborítású, mappaszerű spirálkönyv formájában jelent meg a Napraforgó Kiadónál ez a kitölthető napló, melyben a jól észrevehető fülecskék mellett még a lapok színe is különbözik – attól függően, hogy a baba melyik negyedévénél szeretnénk kinyitni a könyvet. Az első négy negyedév legfontosabb tudnivalóit is tartalmazza a könyv mind fizikai, mind lelki vonatkozásban. Szó van benne például a szoptatás fontosságáról, a védőoltásokról, orvosi vizsgálatokról, biztonságról, bölcsőhalálról és megelőzéséről, de vidámabb témákról is: játékokról, büfimasszázsról, szeretetteli puszikról. Nem maradhat ki a fejlődési táblázat (mozgás, beszéd, érzelmek, reakciók), a hozzátáplálási szabályok, az alvás, a Az újdonsült anyuka pedig kedvére töltögetheti a napi eseményeket, eredményeket az első év mind a 365 napján.

Napló a babám első évéről
Napraforgó Kiadó
3990 Ft

Johnny Ball: Matekmágusok

Vakmacska Tünde könyvajánló gyermekirodalomVan énnekem egy matek, számok, logikai feladványok iránt kifejezett érdeklődést mutató gyerekem, aki nagy meglepetésemre négy-ötévesen legalább húsz alkalommal olvastatta fel velem Erdős Pál életrajzát, de a múltkor Einstein élete és munkássága is megragadta a fantáziáját. A Matekmágusokat ezért vettem – meg hogy választ tudjak nyújtani arra a napi körülbelül ötven kérdésre, ami felőle érkezik a legkülönfélébb mérhető dolgokra vonatkozóan (melyik a Föld legmagasabb épülete?), esetleg valahogy úgy hangzik: „Mi a rosszabb, a hurrikán vagy a földrengés?” A nála jó pár idősebb Nagynak pedig az „ez meg mi a fenére jó?” kérdésére adhat választ a könyv, mivel mondjuk ki őszintén, jó néhány matematikai művelet esetében a suliban elmarad a magyarázat, valójában mire szoktuk használni ezeket a számításokat. De nekem is mondott újdonságot a könyv: hogy lehet például ellenőrizni, elég vízszintes-e egy építőelemnek használt kő teteje? Vagy melyik az az időpillanat, amikor egy tárgy árnyékának felhasználásával pontosan megmérhetjük az adott tárgy magasságát anélkül, hogy mondjuk felmásznánk rá? Hogyan tervezték a Colosseumot és hogy számítjuk ki egy kilőtt ágyúgolyó útját? Hogyan tréfáljunk meg valakit egy vízzel tele „vicces palack” segítségével, és megmérhetjük-e a fejünk súlyát anélkül, hogy levágnánk?

Johnny Ball: Matekmágusok
HVG könyvek
2990 Ft

Vakmacska, Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?