Ha a foglalkoztató elmulasztja a háztartási alkalmazottja (bébiszitter, takarítónő, kertész, stb.) bejelentését, illetve az utána fizetendő regisztrációs díj megfizetését, százezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. A munka megrendelőjének a munkavégzés előtt be kell jelentenie az alkalmazottat a NAV-nál.

photo © 2009 Scott & Elaine van der Chijs | more info (via: Wylio)

 

A bejelentés a teljesítés napját magában foglaló hónap utolsó napjáig terjedő időre vonatkozik, azaz ha valaki január 6-án alkalmaz bébiszittert, majd február 7-én is, akkor mindkét hónapban teljesítenie kell a bejelentési kötelezettséget. A regisztráció díja 1000 forint havonta és alkalmazottanként.

Ha a foglalkoztató teljesíti a kötelezettségeit (azaz a munkavégzés előtt bejelenti az alkalmazottat, valamint befizeti a regisztrációs díjat), úgy adó- és járulékfizetési kötelezettség nem terheli. Ha viszont elmulasztja a bejelentést és a regisztrációs költségek befizetését, ebben az esetben a munkavégzésért kifizetett összeg utáni adó- és járulékterheket, és az alkalmazottat terhelő adót és járulékokat is meg kell fizetnie, valamint a 100 ezer forintig terjedő bírságot. Az alkalmazottnak semmilyen esetben nem keletkezhet adófizetési kötelezettsége. További információk itt olvashatók.

Tünde