Ma a nőnemű többség úgy fog illatozni, hogy este rohan hajat mosni. Mindnyájan ismerjük a húsvéti locsolkodás szokását, de nem mindenki tudja, honnan ered.

Ez is, mint oly sok szokás, többféle eredetre vezethető vissza.

Az ősi termékenység kultuszok része volt a megöntözés, ez ugye a kereszteléssel belefolyt a kereszténység idejébe. A keresztelés során megmártották az embereket a vízbe, folyóba, tóba mártották őket, vízhiányosabb részeken leöntötték. Erre akkoriban főként tavasszal került sor. Mikor a keresztelő medencékkel és templomokkal az év minden szakában kereszteltek, ez megmaradt tavaszi néphagyománynak.

húsvét népszokás Veg

Húsvéti locsolás, Kazár (Nógrád megye)                             Archív fotó:http://mek.oszk.hu

Van egy olyan elképzelés is, hogy az a legenda az alapja, hogy locsolással akarták elhallgattatni azokat az asszonyokat, akik fennhangon hirdették: Jézus újjászületett.

Akárhonnan ered, már a XVII. századból írásos feljegyzések vannak a szokásról, hogy a falusi fiúk hajnalban útnak indulnak, és locsolják a fiatal lányokat a kútból húzott friss vízzel. Vidékek szerint változó szokások voltak, csak a víz és a locsolás egyezett. A legények az eladósorba került lányokhoz mentek, a fiatalabb fiúk a család nőtagjait locsolták meg.

A locsolóvers is elterjedt, a legények inkább tréfás vagy erotikus verziókat mondtak, a kicsik egyszerűbbeket, vagy csak annyit:

„Szabad-e locsolni?”

A versikék egy része országosan ismert volt, mások helyiek voltak.

A locsolóverseknek mára külön oldala is van a neten.

A városokban a vödör helyét az illatos vizek vették át, de maga a locsolás hagyománya megmaradt. A locsolásért festett tojás jár a fiúnak, emellett meg is kínálták süteménnyel.

Mivel húsvétkor sokfele még hideg van, többször előfordult, hogy tüdőgyulladást kaptak a leöntött lányok. Emiatt lassan faluhelyen is átvette a vödör víz helyét a kölni.

A fiúk egyébként visszalocsolhatók, bár a legtöbb helyen csak akkor, ha lusták voltak, és nem indultak el hajnalban. Tehát az ebéd után érkező locsolók visszalocsolásra számíthattak, bár őket mindig csak vízzel (gondolom, hogy felébredjenek).

Mostanra már elég sokfélévé vált a szokás.

Van, aki idegen helyekre jár, pénzért locsolni, van, aki idegent be nem enged ilyenkor az ajtaján. Van, aki csokit ad, nem csak csokitojást, bármilyet. Van, aki pénzt ad rokon gyereknek is. Sokan itatják a locsolókat, ez sok húsvét hétfői balesetet okozott már. Van, aki inkább elmenekül ilyenkor, kihasználva a hosszú hétvégét.

Veg