Tünde interjú asztma betegség orvos

Nemrég beszámoltam itt, a Bezzeganyán, hogy tizenhárom éves lányomnál asztmát diagnosztizáltak. Akkor megígértem, hogy orvosi szempontból is megközelítem a témát, így személyesen beszélgettem a gyermekgyógyintézet egyik pulmonológus főorvosával, Dr. Zsigmond Györgyivel, aki további információkat osztott meg az asztmával kapcsolatban.

Mi az asztma?

Az egészséges hörgőn keresztül akadály nélkül megy át a levegő. Asztma esetén a nyálkahártyában gyulladásos sejtek szaporodtak fel, a nyálkahártya megvastagszik, és a hörgő-simaizom által szűkebbé válnak a kis- és nagyhörgők egyaránt. Itt képződik az a - nagyon tapadós - váladék, amely nem tud felszakadni magától. A gyerek csak köhög, köhög, présel, de nem történik semmi. Tehát a tapadós váladék, a gyulladt nyálkahártya és a hörgők görcse együttesen hozzák létre az asztmás tüneteket.

Melyek ezek a tünetek?

Sípoló légzés, nehezített légzés, kínzó köhögés jellemzi az asztmát.

Mitől alakul ki az asztma? Vannak hajlamosító tényezők?

Az asztmás tünetek megjelenhetnek allergének hatására, előfordulhatnak vírusok hatására fiatal gyerekkorban, ha a gyereknek hajlama van rá. Ez a hajlam, a hörgők fokozott reakciókészsége örökölhető. Fizikai vagy érzelmi terhelés (stressz) és légszennyezettség is provokálhatja a tünetek megjelenését. Ha a gyereknek hajlama van rá, akkor (például közösségbe kerüléskor) az első vírusfertőzés kiváltja a rohamokat. Innentől kezdve, gyakran hasonló tünetetekkel megjelenhetnek a légúti tünetek, nehézlégzés.

A hormonális változás hatására, például a serdülőkorban, vagy pl. terhelés, stressz hatására előzmény nélkül is  megjelenhetnek az asztmás tünetek.

Hogyan állítják fel a diagnózist?

A gyermek-pulmonológus családi anamnézist végez, valamint kizárja a hasonló tünetekkel járó betegségeket (felső légúti megbetegedések, orrmandula megnagyobbodás, stb.) Ezután megvizsgálja, van-e a gyereknek valamilyen allergiája, ami kiválthatja a tüneteket. A gyerekkori asztmásoknak több mint kétharmada allergiás különböző anyagokra, de allergia nélkül is lehet valaki asztmás.

Jól felszerelt pulmonológiai rendelőben objektív vizsgáló módszerekkel (légzésfunkciós vizsgálatok, esetleg terheléssel) meghatározzuk az asztma súlyossági fokát, majd folyamatosan ellenőrizzük az aktuális állapotot, kezelés előtt, alatt. 

Vannak súlyossági fokai az asztmának?

Igen, vannak. A betegek többségének tüneteket csak alkalmanként okozó nehézlégzése van, másoknak súlyos, de gyógyszeres kezeléssel egyensúlyban tartható asztmája van, náluk előfordul, hogy  az  életvitelét a kombinált kezelés ellenére is komolyan megnehezíti a betegség.

Milyen terápiát alkalmaznak?

A kezelés egyrészt tüneti: súlyos roham esetén a hörgők görcsét hörgőtágítókkal oldjuk, illetve enyhébb, tartós esetekben megelőző kezeléssel csökkentjük a háttérben zajló krónikus gyulladást. Erre általában kombinált terápiát alkalmazunk: hörgőtágítót váladékoldót és szteroidot is tartalmazó inhalációs gyógyszert írunk fel a gyereknek, amelyet belélegzéssel juttat a szervezetébe.

Allergia által kiváltott asztmánál antihisztamint is adunk. Az allergia elleni antihisztamin lényege, hogy a hisztamint tartalmazó sejtek felületére rátapad a gyógyszer, és nem engedi, hogy felszabaduljon a főként hisztamin, és az egyéb gyulladást előidéző molekulák is, ami az allergiás tünetegyüttest okozza. A hisztamin és más molekulák együttes felszabadulása által jönnek létre a gyulladásos reakciók az orrban, szemben, hörgőben.

Komplexen a lényeg az, hogy a nyálkahártya duzzanata megszűnjön a szteroid által, a hörgőtágító a simaizom görcsét oldja, az antihisztamin pedig nem engedi, hogy kiszabaduljon az allergén hatására a gyulladásos tüneteket előidéző hisztamin.

Szabad az asztmás gyereknek sportolni?

Igen, az aktív sport kifejezetten ajánlott. Meg kell tanítani a gyereknek, hogy ne érezze magát betegnek, és fontos, hogy a karbantartott, gondozott asztmás gyerek életvitele nem különbözik a kortársaitól, azaz ezzel a betegséggel együtt lehet élni. A későbbiekben is fontos lesz, hogy az asztmás mozogjon, kerülje a dohányzást és egészséges életmódot folytasson.

Köszönöm a beszélgetést!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?