Az úgynevezett "megrázott baba szindróma" a csecsemőhalálok vezető oka még mindig. Az egy évesnél fiatalabb csecsemőknél a bántalmazás a második leggyakoribb halálok, a baba rázása pedig a 0-3 éves gyermekeket érintő bántalmazás leggyakoribb formája.

Gyakran előfordul, hogy egy feszült és tehetetlen helyzetben a szülő elveszíti az önuralmát, és megrázza a síró babát. Előfordult olyan eset is, amikor a gyermek durva játéktól vagy a levegőbe dobástól szenvedett agykárosodást. Egy kanadai felmérés szerint minden ötödik baba belehalt az akár csak néhány másodperces rázásba, a túlélők több mint felének lett idegrendszeri károsodása, 65 százalékuk pedig látássérült lett. A megrázott baba szindróma a traumás agysérülések okozta halálozások leggyakoribb oka, amely évente 1200-1400 gyermek sérülését vagy halálát okozza az Egyesült Államokban.

A megrázott baba szindróma akkor jelentkezik, amikor egy kisbabát megráznak vagy feldobnak. A sérülés mechanizmusa arra vezethető vissza, hogy egy kisbaba feje a testhez képest aránytalanul nagy, és a baba a gyenge nyakizmok miatt még nem tudja olyan biztonságosan tartani a fejét, mint egy idősebb gyermek. Az agy és az agyhártya között futó úgynevezett áthidaló vénák erős rázkódás vagy mozgás, illetve gyors fejmozgás utáni hirtelen lassulás következtében felszakadnak és véreznek, így az agy nem jut elegendő vérhez, ami agykárosodást okoz.

Még a látszólag enyhe rázás is súlyos következményekkel járhat, visszafordíthatatlan károsodást vagy akár halált is okozhat.

Ha egy csecsemő túléli, nem ritka, hogy életre szóló sérüléseket szenved, mint például bénulás, részleges vagy teljes vakság, fejlődési elmaradás, tanulási problémák, görcsrohamok stb.

Megrázott baba szindróma jelei és tünetei

A megrázott baba szindróma felderítése elsősorban a házi gyermekorvos feladata, aki miután megállapította, hogy a gyermeknek valamilyen központi idegrendszeri problémája van, MR-vizsgálatot javasolhat a szöveti rendellenességek kimutatására.

A legtöbbször eleinte nincsenek drámai tünetek: a gyermek letargikussá, álmossá válik, hányhat, görcsölhet, majd eszméletét veszti, majd kóma alakul ki, a baba kutacsa kidudorodik, feszül. Ilyenkor már életveszélyes állapotban van, és sajnos általában csak ekkor viszik orvoshoz. Nagyon jellemző - az esetek 80 százalékában -, hogy szemfenéki vérzést is találnak a szemvizsgálaton. Ez a súlyos diagnózis 100 százalékos biztonsággal állítható fel MR és szemészeti vizsgálatok alapján, annak ellenére, hogy a gyermeken általában semmilyen külsérelmi nyom nincs. Az egyetlen külső jel a feszülő lehet, mivel az agyban mindent kitölt a vér.

Amikor kicsik voltak a gyermekeim, én is jutottam olyan tehetetlen állapotba, amikor kis híján megráztam őket. Te éreztél már olyan dühöt, hogy legszívesebben ordítottál volna? Mit tettél a baba megrázása helyett?

Sára