A La Leche Liga Magyarország és a „Szoptatásért” Magyar Egyesület a Margitszigeten idén 2012. augusztus 4-én, szombaton újra megrendezi hagyományos „Séta a szoptatásért” című rendezvényét. A program a Szoptatás Világhetének idei témájához is kapcsolódik, melynek címe: „Értsük meg a múltat – Tervezzük a jövőt!”. A szervezők azt kérdezik: „Miért kell a közvélemény figyelmét újra és újra felhívni olyasmire, aminek tulajdonképpen természetesnek, magától értetődőnek kellene lennie?”

A Szoptatás Világhetét a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (WABA) kezdeményezésére  ünneplik meg 1992 óta minden évben. Valószínűleg a séta alapötlete is külföldről ered, ahol a statisztikák szerint a magyarországinál alacsonyabb számban választják a nők az anyatejes táplálást, ezért szükségesnek tartották ennek lehetőségére is felhívni a figyelmet.

A rendezvény ideje alatt most is lehetőség lesz személyesen találkozni és beszélgetni a LLL szoptatási tanácsadókkal. Akit érdekel, szeretettel várják. A rendezvény deklarált célja a társadalom figyelmének felhívása a szoptatás fontosságára és a szoptató anyák széleskörű támogatásának szükségességére. A támogatásra pedig sok területen igen nagy a szükség. Mára már egyre több helyen van szoptatásra alkalmas helyiség, de van mit fejlődni e téren. A kórházi első napok szoptatási segítségnyújtása is igen döcögős, gyakorlatilag a legtöbbször autodidakta módon megy a tanulás. Munka tehát van.

Véleményünk szerint a szoptatással kapcsolatban a helyzet egyszerű. Akinek megy, csinálja, akinek nem megy, jó, ha tud kitől kérdezni, segítséget kapni. Már ha kér. Akinek segítséggel se megy, vegyen tápszert. Aki pedig nem is akarja megpróbálni, joga van hozzá. Tisztában vagyunk vele, hogy az utolsó pont sokaknál kiveri a biztosítékot. Mi az, hogy ne próbálja? Minekazilyennekgyerek?

Sajnos viszont hazánkban általánosan tapasztalható jelenség, hogy sokan mások legbelsőbb magánügyeibe is szeretnek beleszólni (gondolhatunk itt a szomszédtól a postáson át a patikusig mindenkire aki megkérdezi, mivel eteted a gyerekedet).  Egy ilyen rendezvény akkor hasznos, ha segít azoknak akik segítséget keresnek aktuális problémáik megoldására. (Mert szoptatni évről-évre új anyák kezdenek, míg a veterán szoptató anyák (gyerekei) lassan kiöregednek a témából.) A LLL tanácsadók jelenléte erre biztosan remek alkalom és igazán hasznos dolog.

Azonban beszélnünk kell arról is - ez a post is azért íródott - hogy a választás szabadsága a nőké, a családoké. Ha mondjuk nem írják fel a kismama kérésére a tejelapasztó pirulát, vagy a szoptatást erőlteti a kórházi személyzet, a gyerekorvos, vagy a védőnő, az korlátozza a döntési szabadságot. Ha azonban a választás szabadságát nem adjuk meg, vagy ha egy szoptatás mellett agitáló rendezvény bűntudatkelő (lenne) akkor szerintem baj lenne vele.

Az elmúlt évek sétáinak témái ezek voltak:

2006. - Az anyatejet helyettesítő termékek forgalmazásának nemzetközi  kódexe volt a téma. Akkor ezt írták: Mivel a reklámozás ösztönzi a fogyasztást, ezért semmilyen csecsemőtáplálással kapcsolatos termék esetében sem ajánlatos. Ehelyett azokat a szülőket kell pontosan, a valóságnak megfelelően tájékoztatni, akik … a részletesen ismertetett hátrányok mellett is emellett döntenek.

2008. - Hogyan segítsük anyatársainkat a szoptatásban? Mit tegyünk a jó szándékú, családon belüli segítőkkel?

2009. - Szoptatás katasztrófák idején. Kitértek a téma hétköznapi olvasatára, pl. arra, hogy ha az anyukát betegség miatt indokolatlanul eltiltják a szoptatástól, annak milyen következményei lehetnek.

2010. - „Szoptatás – Csak Tíz Lépés a Bababarát út”

2011. - A szoptatással kapcsolatos kommunikáció. A témába vágó előadáson elhangzott : „… képesek lehetnek eltéríteni az anyákat a szoptatástól, a szoptatás fontosságába való hitüktől és rávehetik őket, hogy szoptatás helyett inkább tápszert adjanak gyermeküknek. … Még a védőnők és a gyermekorvosok többsége is szinte az első szoptatással kapcsolatban felmerülő problémára rögtön tápszer adását javasolják a pici babák részére.”

Az idei ajánló azt írja: „a modern világ nagyon sok ponton gördít akadályokat a szoptatás elé, miközben a bébi iparág sikerei látványosak: egyre többen látják úgy, hogy a megoldást a cumisüveg és a tápszer jelenti.”

Annak, hogy ki meddig szoptat, ha szoptat, számos oka lehet. Bűntudatot kelteni, a gyermeküket bármilyen okból elválasztó nőket megszégyeníteni, a tápszereket gyártó vállalatokkal szemben összeesküvés-elméleteket hangoztatni vagy ehhez asszisztálni nem helyénvaló. Választásról van szó, felnőtt emberek döntéséről, amit tényeken alapuló ismeretek átadásával lehet támogatni. Ezzel egyet is értünk. Önmagában a hosszan tartó szoptatástól nem lesz senki jó anya, mint ahogy az azonnali elválasztástól sem lesz rossz. Magyarországon sokan olyanok is szoptatnak (épp a megfelelő tájékoztatás, tanácsadás híján), akik ezzel nem tesznek jót maguknak, vagy a babájuknak.

Természetesen ha sétálni akar valaki a szoptatásért, váljék egészségére, de reméljük a szervezők és a résztvevők sem felejtik el, a döntés joga mindenkit megillet a csecsemőtáplálás kérdésében is.

Center, Citabella