Annam gyerek gyereknevelés pénzügyek pénz

Szeretném kommentelőktől/olvasóktól kérni, írják meg, mikor érezték úgy, hogy be kell vonni a gyereket a család anyagi helyzetének részleteibe, illetve azt is, ki hogyan tette ezt.

A következők miatt: nagyon sok ismerősöm az őrületig hajszolja bele magát olyan "problémákba", mint

- Nem tud valamit megvenni a gyereknek, most mi legyen?!

- A gyerek folyamatosan olyan kérésekkel áll elő, ami jelentősen meghaladja a családi költségvetést.

- A szülők egy része folyamatosan magát okolja mert nem képes - egyébként totál felesleges és drága - dolgokat megvenni.

és még sorolhatnám...

Angliában tapasztaltam (ezelőtt húsz évvel), hogy a gyerekeket már 8-10 évesen bevonták a család pénzügyeibe. Soha nem hallottam azt, hogy a gyerekek nyúznák a szülőket őrülten drága dolgokért, soha nem volt szájhúzás, mert nem kaptak meg "időre" (pl. plazmatévé szülinapra) valamit. Az iskolákban voltak pénzügyi foglalkozások pl. hogyan osszuk be a zsebpénzt, a nagyobbaknak háztartási kiadások tervezése.

Amit viszont itt tapasztalok, az megdöbbentő és egyben elszomorító is. Egyrészről jön ez a "még gyerek, mi köze hozzá" szöveg, ugyanakkor folyamatosan hallom a "megint annyira drága dolgot kér, ki bírja ezt anyagilag?!" mondatot. Itt is vannak jó kezdeményezések erre vonatkozóan, de általában valamilyen hátsó szándékkal megspékelve pl. X bank pénzügyi vetélkedőt szervez, közben bújtatottan valamelyik termékét "nyomja".

Van gyerekem és megvan a saját nézetem ezzel kapcsolatban, ugyanakkor nagyon kíváncsi vagyok mások véleményére is ebben a témában!

Annam

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?