Borbolya napló kismama terhesség terhesnapló

37. hét

Most már hetente kell menni CTG-re, és az utolsó ultrahang is most volt esedékes. Kíváncsi voltam, mit fog mérni a doki, mert legutóbb, a 30. hét végén óriási babának titulálta a drága gyermeket, mert már majdnem 2 kiló volt. 

Először leadtam a nagyobbat az oviban, szegény megint kicsit egyedül érezte magát, mert a kis pajtásai közül még senki nem volt ott, de muszáj volt mennem, hogy időben átérjek a szakrendelőbe. Vettem a pékségben egy pizzás csigát - hátha a múltkori jó ómen volt, akkor nagyon mozgott a baba tőle. Megettem a váróban, és nem sokkal később már hívtak is. A CTG gépet mindenki utálja az ott dolgozók közül, mert nem igazán jól működik. A másik még rosszabb volt, de az most szerelőnél van (végre!), így ezzel kellett beérni. Most nem annyira rugdosott a baba, ezért ettem-ittam közben kicsit.

Az asszisztens szerint jó lett a végeredmény, majd kiküldött, hogy várjak kicsit, míg behív a doki. Amikor bemehettem, fél füllel hallottam, hogy nem tetszik neki valami a CTG-n, és flowmetriát szeretne, de mivel amúgy is lett volna ultrahang, ezt egy füst alatt el tudtuk intézni. 

Őszintén mondom, a harmadik (negyedik..) gyereknél sem értem még pontosan, minek kell történnie CTG közben, mi számít “jónak”. Az oké, hogy nézi a méhtevékenységet, a baba szívhangját és közben nyomkodom a gombot, ha mozgást érzek. De hogy ezek hogy függenek össze, még mindig nem állt össze. Most azt mondta az asszisztens, hogy amikor mozog a baba, akkor kicsit magasabbnak kell lennie a szívverésszámnak. Ez mondjuk logikus. De akkor sem tudom összerakni, hogy mit kellene látni a papíron. 

A méhszájvizsgálatnál egyszer csak rám néz a doki, hogy a szülés dátumát akkor módosíthatnánk is ..kb egy évvel későbbre, annyira zárt még itt minden. Köszi..  

Itthon utánanéztem, és a nagyobbiknál a 37-38. hét határán C: 1000 volt, a kisebbiknél C: 2111. Szóval ahhoz képest tényleg nincs itt még semmi. Azért remélem, nem húzzuk sokkal tovább, már igazán szívesen szülnék. 

Az ultrahangon minden rendben volt, már picit több, mint 3 kiló a baba, a méretei alapján pedig most nem nagyobb az adott terhességi kornál, hanem picit kisebb, de a kisebbiknél is ez volt, mégis időben született, nem húztunk rá és a súlya is 3600 g körül volt, mint a nagyobbiknak. Reméljük, most is hasonlóan lesz. 

Voltam a gyerekorvosnál, beleírta a kiskönyvbe, hogy ő lesz a gyerek háziorvosa, meg kaptam egy pár receptet, hátha szükség lesz valamire: fürdető, popsikrém, alkohol, K és D vitamin, tápszer meg ilyenek - remélem, utóbbira nem lesz majd szükség, és a fürdetőt, a popsikrémet meg az alkoholt sem tervezem kiváltani. Elég lesz a víz a fürdéshez meg az alvázmosáshoz, az alkoholt pedig már az előző gyereknél is octeniseptre cseréltem a kórházi kérésnek megfelelően. 

Borbolya