Tünde betegség asztma tinédzser

Tizenhárom éves lányom az utóbbi hetekben gyakran panaszkodott arról, hogy nem kap rendesen levegőt, illetve néhányszor hallottam is levegővételkor a sípoló hangot, amit többször tapasztalt. Egy ideig vártunk, hátha elmúlik a jelenség, de amikor egyik éjjel "befulladt", akkor világossá vált, hogy utána kell néznünk, mi áll a háttérben. Korábban végeztettünk allergiatesztet, ami kimutatta, hogy a lándzsás útifűre és a parlagfűre allergiás, de szezonon kívül ez nem okozhat ennyire súlyos tüneteket. Ajánlásra a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetet kerestük fel, ahol pulmonológiai vizsgálatokra került sor.

Szerencsére nem sok tapasztalatom van a gyermekgyógyellátásban - a felnőttben viszont annál több, és nem jók -, így arra számítottam, hogy borzalmas körülmények között, dugig teli váróban leszünk órákig (ahogy én szoktam a kontrollvizsgálataim során), majd feszült, türelmetlen orvosok megvizsgálják a gyereket, és odavetik a diagnózist, én meg nézhetek utána majd barátom, a Gugli segítségével. A várakozási idővel kapcsolatban sem tápláltam hiú reményeket, valamikorra tavaszra lőttem be az időpontot, amikor fogadni tudnak. Már itt ért az első kellemes csalódás, arra a hétre már meg is volt a vizsgálat időpontja.

A váróterem modern, telis-tele gyerekjátékokkal, hatalmas LCD tévével, (épp a Bogyó és Babóca ment rajta), és egy nagy akvárium is lekötötte a gyerekek figyelmét. A vécé tiszta, illatos, és vécépapír, sőt, kéztörlő is van. Az időpontunkban szólítottak is, és egy barátságos szobába követtük a még barátságosabb doktornőt. Rögtön éreztem, hogy partnerként kezel engem is és a gyereket is. Alaposan kikérdezett, majd megtervezte a kivizsgálást. Abban maradtunk, hogy csináltatunk egy 21 féle ételallergiát vizsgáló tesztet, de élesztőgombára is kiterjesztjük a vizsgálatot, és a korábban negatív macskaallergiát is újra nézzük, mivel régen voltak macskával összefüggésbe hozható allergiás tünetei, és mert két macskával élünk együtt. A versenyszerű lovaglás miatt pedig lőszőrre is kért vizsgálatot a doktornő. Kiírt még légzésvizsgálatot, és fül-ott-gégészhez is beutalta a gyereket.

Tünde betegség asztma tinédzser

Meglepetésemre a kivizsgálás azonnal elkezdődött: egy másik helyiségben súly- és magasságmérést követően tüdőkapacitást mértek, és a légzésvizsgálatot végeztek számítógép segítségével. Mindent magyaráztak, hogy mikor mit kell csinálni, mi fog történni, úgy a gyereknek, mint nekem, így olyan volt ez egész, mint egy kaland. Elmondták, hogy kap a gyerek hörgőtágítót, és amíg az hat, a szomszéd szobában elvégzik az allergiateszteket, majd vissza kell mennünk még egy körre, hogy lássuk, változnak-e a légzési eredmények a hörgőtágítótól.

A másik szobában egy végtelenül kedves asszisztens feltette az allergéneket a gyerek mindkét alkarjára, majd arra kért minket, hogy a váróban üljünk 15 percet - vakarózás nélkül. A viszketés elmaradt (csak az az egy viszketett, aminek kellett is), az összes többi tesztpöttynél nem lépett fel reakció, így most már duplán bebizonyosodott, hogy nem a macskák az okai a nehézlégzésnek (juhéjj!). Megismételtük a légzéstesztet is, majd átvonultunk egy következő szobába, ahol a fül-ott-gégész kérdezett ki korábbi betegségekről és a panaszokról. A gyereknek szintén mindent magyarázva, még egy kis humort is becsempészve történt meg a vizsgálat, amely szerint minden rendben, csak egy minimális allergiás jelenség látható az orrban.

Néhány perc várakozást követően az "eredeti" doktornőnk hívott be, hogy ismertesse és elmagyarázza a vizsgálati eredményeket. Én már előre örültem, hogy a már ismert parlagfű-allergián kívül nincs más baja a nagylánynak, de sajnos kiderült, hogy bár a tüdőkapacitás 100 százalékos, a légzős teszt nem sikerült túl fényesen, a hörgőtágítóval viszont sokkal jobbak lettek az eredmények. Ezek alapján a pulmonológus doktornő felállította a diagnózist: a gyereknek asztmája van. Hoppá.

Az első, ami eszembe jutott: hogy fog így a gyerek edzésre járni: el lesz tiltva a lovaglástól? Most, hogy versenyekre készül? A doktornő azon a véleményen volt, hogy kifejezetten javasolt a mozgás, a terhelés, mert a szervezetnek hozzá kell szoknia a helyzethez. Felírt olyan rágótablettát, ami a hörgők érzékenységét csökkenti, és kapott orrsprayt és inhalációs port is, utóbbi használatát ott, a rendelőben meg is kellett tanulni. 

Erről a betegségről nincsenek ismereteim, a rendelési idő pedig nem alkalmas arra, hogy minden részletre kiterjedően, az összes információt megtudjam, ezért szeretnék majd egy szakértő segítségével készült összefoglalót írni. Addig is várom az érintettek tapaszalatait a témában.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?