Egyre több bezzeganyatárs kér segítséget a környezetében élő szomorú körülmények között élő, vagy valami tragikus esemény miatt nehéz helyzetbe került családoknak. Az alábbi tanácsok útmutatóul szolgálhatnak az adománykérés megfogalmazásában, és hasznos lehet mindenkinek, aki segítene szeretne.

Ha ismersz olyan gyereket vagy családot, akik bármilyen okból segítségre szorulnak, és szívesen fogadják az adományokat, a következőket érdemes végiggondolni:

- A kérés megfogalmazása mindig legyen lényegretörő. Csak röviden ismertesd a rászorulók helyzetének kilátástalanságát. Ne könnyfakasztó novellát, hanem inkább apróhirdetést próbálj fogalmazni.

- Lehetőleg azokat szólítsd meg, akik a közelben élnek vagy dolgoznak, esetleg maguk is ismerhetik a rászorulókat. Mindenki szívesebben ad, ha tudja, hová kerül az adománya, és így a szállítás is könnyebben megoldható.

- Állíts össze egy listát a szükséges dolgokról, minél pontosabb leírással (például ha könyvet vagy játékot kérsz, add meg a gyerekek nemét és korát, ha ruhaneműt, cipőt, akkor lehetőség szerint a méreteket is)

- Mindig adj meg elérhetőséget, hogy a további kérdésekkel ott keressenek, a részleteket (a tárgyi adományok állapota, csomagolás, szállítás stb.) magánlevélben beszéljétek meg.

- Szabj határidőt, meddig várod a felajánlásokat.

Ha te vagy az adományozó, a következőket javasoljuk:

- Tájékozódj! Ha nem ismerős az adománykérő, kérdezd meg a (valódi) nevét, azt, hogy mit lehet tudni azokról, akikhez a felajánlott dolgok kerülnek majd.

- Talán felesleges mondani, de fontos, hogy csak olyan jó állapotú tárgyakat adj tovább másoknak, amilyennek te is örülni tudnál.

A poszt elkészítéséhez hasznos információkat találtam a www.nonprofit.hu és a www.adhat.hu oldalakon.

Citabella