Az Igazgyöngy Alapítványról már sokszor írtunk, illetve mutogattuk a szebbnél szebb képeket is, amiket a sokszor elképesztő körülmények közt élő, ám elképesztően tehetséges kis alkotók készítettek. Az a hír, hogy most már nemcsak a gyerekek és családjaik, maga az alapítvány is bajban van. Ugye átalakul mostanság sok minden, és sem az alapfokú művészetoktatási intézmények, se a nem-állami iskolák, se a becsatornázhatatlan civilek nem tartoznak a kiemelten támogatottak közé mostanság, a nagyon szegényekről nem is beszélve. Akkor sem, ha ezek a gyerekek az alapítványi foglalkozásokon kívül aligha rajzolják le ilyen szépen akár a központi mizékben túlhangsúlyozott János vitézt, meg mást sem. Magad uram, ha felülről tojnak rád, a Humana Egyesület segítségével jótékonysági rendezvény lesz az Igazgyöngy támogatására. Azon túl, hogy a program jónak ígérkezik, higgyétek el, megérdemlik.

Emellett érdemes nézegetni a Szuno webshopot is, ahol ezek a nagyon-nagyon szegény asszonyok, akiket egy rakás más helyen leírtak "ezek nem értenek semmihez" felkiáltással, csodaszép táskákat, kispárnákat meg efféléket hímeznek a gyerekrajzok alapján. A halacskás és az álmodó cicás kispárnákat nekünk húsvétra hozta a nyuszi.

Az alapítvány vezetőjével, L. Ritók Nórával itt olvasható interjú. 

Az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű részén (a berettyóújfalui kistérségben) vállalja - embert próbáló mindennapi munkával - a mélyszegénységben, hátrányos helyzetben élő gyerekek fejlesztésének, integrációjának előmozdítását komplex programjával. Céljuk, hogy a
személyiségfejlesztést a művészeti képzéssel ötvözve mind szélesebb gyermektömegnek biztosítsanak alkotási lehetőséget. Emellett pedig, alapítványi feladatként esélyegyenlőségi munkát végeznek.

A Humana Egyesület, a Bálint Ház, a Katona József Színház együttműködésével április 19-én jótékonysági estet szervez az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésre, Palya Bea, Dés András és Lamm Dávid, illetve a Bohemian Betyars zenekar közreműködésével.

A rendezvény keretében levetítjük Pálos György Ali Ahogy te akarod című, az Igazgyöngy Alapítványról szóló dokumentumfilmjét, majd a Katona József Színház színművészei (Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András) az Igazgyöngy Alapítvány alapítójának kötetéből olvasnak fel részleteket.  A helyszínen Bombera Krisztina beszélget a szerzővel, L. Ritók Nórával. Ezután Palya Bea, Dés András és Lamm Dávid jazz koncertjével folytatódik a program, majd az estet a Bohemian Betyars zárja.

Mindemellett április 5-től április 22-ig folyamatosan látható lesz egy kiállítás az Igazgyöngy Alapítvány képzésében résztvevő gyermekek képeiből a Bálint Ház Nagytermében.

A programokra a belépő jelképesen 700 Ft, amit bárki kiegészíthet további adományokkal. A bevételt teljes egészében az Igazgyöngy Alapítványnak adják át a szervezők.


Gyöngyszemek a szegénységben - Program


Helyszín: Bálint Ház (1065, Budapest, Révay utca 16.)
Időpont: 2012. április 19., csütörtök, 17.00 – 23.00

Részletes program:


- 17.30- 18.45: Filmvetítés
Pálos György Ali: Ahogy te akarod c. magyar dokumentumfilm vetítése (Hossz: 67 perc)
Magyarország egyik legszegényebb vidékén működik egy művészeti iskola, az Igazgyöngy.
Élményalapú rajzolással töltik délutánjaikat olyan gyerekek, akik számára a jó lakás, a finom étel és a Balaton csak vágyálom. Kérdés, tükröződnek-e a rajzokon a gyerekek életkörülményei, s elválasztható-e egymástól a művészetoktatás és a szociális munka?
Helyszín: I. emelet, Maceszgombóc terem


- 19.00-20.30: Felolvasóest és beszélgetés


Milyen kihívásokkal szembesül az Igazgyöngy Alapítvány munkája során, hogyan motiválhatóak a gyerekek és miért éri meg a beléjük fektetett munka minden pillanata? Hogy fordulhat elő, hogy éhezésről, tetvességről, szegénységről és szegregált oktatásról beszélgetünk, a XXI. században, Magyarországon? L. Ritók Nórával, az Alapítvány alapítójával és vezetőjével Bombera Krisztina, újságíró beszélget, miközben a Katona József színház színművészei (Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András) történeteket olvasnak fel az alapító Bukdácsoló esélyegyenlőség című kötetéből.
Helyszín: I. emelet, Maceszgombóc terem


- 21.00 órától: Koncertek


21.00-21:45 Palya Bea, Dés András, Lamm Dávid (jazz)
22.00-23.00 Bohemian Betyars (ska-folk-punk)
Helyszín: Nagyterem
Belépő: jelképesen 700 Ft, amit bárki kiegészíthet további adományokkal. A bevételt teljes egészében
az Igazgyöngy Alapítványnak adják át a szervezők.
Kiállítás
Április 5-től április 22-ig láthatóak az Igazgyöngy Alapítvány képzésében résztvevő gyerekek képei a Bálint Ház Nagytermében. A kiállítás ideje alatt az információs pultnál elhelyezett perselybe lehet elhelyezni az alapítvány részére felajánlott adományokat.
Helyszín: Nagyterem