A zöldséget, krumplit, effélét általában darabokban fogyasztjuk.  Hasáb, rósejbni, csíkok, kockák, reszelt, granulátum. Salátába, főzelékbe, sütve és nyersen. Csak annyi a baj ezzel, hogy a zöldségek nem kockára, gyufaszálra, szeletre, csíkra vágva teremnek. Az is igaz, hogy úgy meg meghámozni lenne nehéz őket. Gépet teszteltünk, ami hámozni nem hámoz, viszont vág, szeletel, gyalul és reszel.

A szeletelésnek-reszelésnek-gyalulásnak több módja is létezik. Kezdve az ősi módszerrel, adott hozzá egy darab humánerőforrás és egy darab, lehetőleg éles kés. Rögtön látszik, mi vele a gond, főleg ha valaki olyan kétbalkéz, mint én. A produktum lassan készül, ámde egész biztosan randa lesz, a mellékhatásként elvágott ujjakról nem is beszélve. A julienne-vel már nem is próbálkozom, nem vagyok én valami Michelin-csillagra áhítozó szakácstanonc.

A következő fokozat a tévésoppos reszelő. Nagyszerű találmány, kár, hogy nálunk csak a műszerész férjem tudja összerakni rendeltetésszerűen. Ha én próbálkozom vele, este fojtott sziszegés szűrődik ki a konyhából, naná hogy nem lehet szétszedni, ha valami idióta fordítva rakta össze. Maradok a háromszáz forintos tökgyalunál, amit anyám vett a piacon, azt legfeljebb eltörni lehet.

A legjobb a gépi erő, de nem mindegy, mi. Van például az az ügyes kis gömbölyű, ami harminc másodperc alatt csinál granulátumot a hagymából vagy a dióból, de előtte kb. 15 percig rakosgatom, míg méltóztatik elindulni. Vagy van a mindentudó robotgép vagyonokért, nászajándékba kiváló, de nekem már van habverőm és botmixerem, sőt turmixgépem is, csak valaki vágja már fel a répát csíkokra.  Hálistennek van olyan is, amelyik nem akar takarítani, turmixolni vagy áriákat énekelni, cserébe tud rósejbnit, hasábot, sőt julienne-t is.

A lukak rejtik a hasábburgonya titkát

A Philips a tesztelt gépet kiemelten ajánlja salátákhoz, ehhez képest én főleg sült-főtt ételeket csináltam a segítségével, de kétségtelen, lehet vele csinálni uborkasalátát, káposztasalátát, amerikai coleslaw-t vagy kínai zöldséges fogásokat.

Első kellemes meglepetés: én is rájövök, milyen sorrendben illenek össze az elemek, és melyik betét mire való. Van finom-és durvareszelő, finom-és durvaszeletelő, hasábburgonya-vágó és a már említett julienne szeletelő. Némi tanakodás után összerakjuk a gépet. Öt elemet kell egymás tetejére illeszteni, akinek valaha sikerült már betenni a mobiljába a SIM-kártyát majd utána visszatenni a fedelet, annak ez is menni fog, a sorrend pedig elég logikus, ha mégse, akkor az útmutató fotót és sorrend-eligazítót is tartalmaz – a fotó arra jó, hogy lássuk, hogy kell kinéznie az összerakott szerkentyűnek. A cserélhető tárcsák többségét (csak a hasábburgonya-szeletelő a kivétel) a mélypiros elembe kell illeszteni, nyilván Tünde konyháját tanulmányozta a tervező, az enyémnek sajnos mindegy, bár ha kapnék olyan cuki piros kenyérpirítót meg kávéfőzőt, akkor eltűnődnék, hogy varázsolhatnám harmonikusabbra az összképet.

A másik kérdés a hang. Van nekem egy húszéves gyümölcscentrifugám, kiválóan működik, de a hangjától a békák kijönnek a tóból. Ettől is rettegek, hogy majd visítani és üvölteni fog, de nem. Házi szakértőm szerint tehettek volna egy fokkal erősebb motort is bele, de ő az egynégyes Opel Astrára is ugyanezt mondta, mikor megvettem, és az is működik.  Nem árt ugyanakkor az analfabétáknak is olvasható piktogramot tanulmányozni, répára ne használjunk finomreszelőt, sajtra a julienne-t. Naná. A gomb kezelése se igényel diplomát, van a bekapcs és a kikapcs pozíció, slussz.

Nálunk az első próba a rósejbni volt, ami rém egyszerű dolog, csak ha mondjuk hétköznap akarod és vacsorára, akkor nem árt, ha nem a felnőttfilm stáblistájára készülsz el az első adaggal, amikor az összes gyereked rég alszik már. Némi tanakodás után a finomszeletelő tárcsát tesszük be, de ez nem rósejbnit, hanem burgonyaszirmot vagy uborkasalátát csinál, tehát cseréltük a durvaszeletelőre, így tökéletes az eredmény. Az elemek mosogatógépben tisztíthatók, kivéve a motort tartalmazó részt, ez mindjárt megválaszolja a gépekkel kapcsolatos másik kifogást, hogy az egy szál kést elmosod két perc alatt, a gép mindenféle darabját meg….beteszed 5 másodperc alatt a mosogatógépbe, ha van neked olyanod. Ha nincs, sajnos úgy jártál.

Rósejbni

A következő felvonás a nyúl zöldségágyon. A nyulat nem ajánlatos beletenni, a Philips gépe zöldségeket, hagymát, paradicsomot szeletel, húst nem. A zöldségágy eddig nagy darab répákból, krumpliból, hagymából stb állott, most viszont a répa és a kísérlet céljára vett cukkini, plusz némi fehérrépa-zeller szépen julienne-re lesz vágva. (Amikor ezt írom, még nem tudom, hogy a végeredmény zöldség lesz nyúlágyon, mivel véletlenül fordítva raktuk össze a római tálat.)

A kép életlen, a kések élesek

A vártnál egyszerűbb: felül beteszi az ember a zöldségeket (én a cukkinivel kezdem, az puha, bajt nem okozhat), alul meg egy biliszerű edénybe felfogja a produktumot. Egy vidám eleme van a műveletnek, mikor a répa kezd elfogyni, hirtelen hanyattvágja magát, és vad vitustáncba kezd a tálcán, míg a vágótárcsa valahogy el nem kapja részben vagy egészben. A reszlit kikapcsolás után kiskacsónkkal leszedegethetjük.

Lehet még ezen kívül reszelni vele például sajtot – na nem mackósajtot persze, hanem trappistát, parmezánt, keményebb sajtokat.  Nálunk ez eleddig szigorúan  kézi erővel történt, volt valaha egy egyenesen Rómából hozott tekerős sajtreszelőnk, made in China, amit egy satu erejével kellett leszorítani, hogy szét ne hulljon reszelés közben, amíg el nem tört a tekerője. Kemény sajtoknál nem bánom, ha gépi erő reszel zárt térben, így legalább nem kerül mellé az ujjam apró fecnikben, a drága anyag igen nagy része pedig nem spriccel a padlóra, ahogy szokott.

Kifejezett tökgyalu eleme nincs a gépnek, de ha valakinek jó a julienne a tökfőzelékhez, a tököt természetesen vidáman gyalulja szét, előny megint, hogy nem csúszunk hanyatt a padlón a szétfröccsenő részeken, vagy más sose korcsolyázik a konyhakőre hullott tökcsíkon?

A káposzta, az viszont talány. Elvileg darabokra vágva befér az adagolóba, torzsáját kivéve az se keményebb, mint a répa. A piktogramon nem szerepel, igaz az sem, hogy szigorúan nem ajánlott beletenni. A legközelebbi káposztás tésztánál lehet teszek vele egy kísérletet, és ígérem, beszámolok.

Ja, az ismertető szerint nyolcéves kortól már akár felügyelet nélkül is használható. Végülis tényleg, legózni és gombot tekerni mind tud már a pólyában is. Ha többeket érdekel, legközelebb befogom a majdnem kilenc éves sarjat, hogy boldogul vele. Habot verni és botmixert tekergetni már tud. (A képen látható egyed azonban még egyelőre maradjon az elkészült termékek elfogyasztásánál).

A kísérletnek egyetlen kárvallottja van, az a cég, ami csini zacskóban árulja a gyufaszálra vágott wokzöldséget, kilója ezer forint, kihasználva, hogy igen-igen sok fakezű, lusta és időhiányos háziasszony szaladgál a környéken.  

 

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?