Tünde asztma egészség kiemelt

Itt a fűtésszezon, ami azt jelenti, hogy a bekapcsolt radiátorok miatt a lakás levegőjének páratartalma lecsökken, azaz száraz lesz a levegő. Ez több egészségügyi problémát is felvet: kiszáradnak a nyálkahártyák, orrvérzés is jelentkezhet, romlik az asztmás, vagy más krónikus légúti gondokkal küzdő beteg állapota - mondta el a Bezzeganyának Dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos-szakmai vezetője.

Ha túl száraz a levegő

Ha alacsony a páratartalom a lakásban, a légutak nyálkahártyái és a szem kiszáradnak, köhögés, fejfájás, akár nyugtalanság tapasztalható, megjelenhetnek vagy rosszabbodhatnak a krónikus légúti betegségek (pl. asztma) tünetei – hangsúlyozta Dr. Bánfi Andrea.

 A krónikus légúti betegségben szenvedőknek még fontosabb a megfelelő páratartalom

A párásítás önmagában nem oldja meg a krónikus légúti megbetegedések gyógyításának kérdését, de kétségtelen, hogy a krónikus légúti beteg gyermek gyulladt nyálkahártyájának nem tesz jót, ha kiszárad. A teljesen egészséges emberek légutainak sem jó a túl száraz levegő, de az asztmás, visszatérő hörghurutos gyermekek esetében még gyakoribbá válhatnak a légúti tünetek.

Párásítsunk, de tartsuk be a mértéket

A száraz levegő kiküszöbölése, a lakás levegőjének párásítása az ésszerűség határain belül kell, hogy történjen, azaz semmiképp sem vigyük túlzásba a párásítást. Úgy párásítsunk, hogy közben figyeljük a helyiség páratartalmát (vagy olyan készüléket használjunk, ami magától méri és állítja be az ideális páratartalmat), ugyanis a túlzott párásítás szintén káros lehet, figyelmeztet a tüdőgyógyász

A túl párás levegőben elszaporodhatnak a penészgombák

A túl párás, meleg (szobahőmérsékletű) levegő a penészesedés feltételeit is megteremtheti. Pl. sokan szárítják a lakásban a kimosott ruhákat, ez szintén okozhatja a penészgombák elszaporodását.

 (A penészgomba káros hatásaival és a poratka-allergiával későbbi posztokban foglalkozunk majd.)

Az ideális páratartalom

A levegő ideális páratartalma 60 százalék körüli. Ha ennél tartósan alacsonyabb a páratartalom a lakásban, különösen az alvóhelyeken, akkor a fenti tünetek jelentkezhetnek és/vagy erősödhetnek, ha pedig ennél magasabb a páratartalom, akkor esélye van a penészgomba megjelenésének.

Tünde

Tünde asztma egészség kiemeltSegítség, asztmás a gyerekem!

A pulmonológus doktornő felállította a diagnózist: a gyereknek asztmája van. Hoppá. Az első, ami eszembe jutott: hogy fog így a gyerek edzésre járni: el lesz tiltva a sporttól?

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?