Itt a gyors diagnózis lehetősége – Applikációban a Semmelweis Egyetem gyerekgyógyászai

A szülők számára gyakran jelent hirtelen és komoly kihívást, hogy megítéljék, mikor szükséges azonnal orvosi segítséget kérni egy-egy gyermekbetegség vagy baleset esetén. A Semmelweis Egyetem orvosai és kommunikációs szakemberei éppen ezért hozták létre a Semmelweis HELP nevű applikációt, amely segít a szülőknek abban, hogy gyorsan és megbízhatóan tájékozódjanak gyermekük egészségi állapotáról. Ez az ingyenes tünetellenőrző alkalmazás a tavalyi évben elnyerte a Digital Health Summit fődíját, és azóta is nagy népszerűségnek örvend, hiszen az indulás óta már több mint 180 ezer felhasználó vette igénybe.

A Semmelweis HELP applikációt bárki könnyedén használhatja, akár számítógépes böngészőből is, de természetesen iPhone-okra és Androidos telefonokra is letölthető, így bárhol és bármikor hozzáférhető. A szülők számára különösen hasznos, hogy az alkalmazás átlátható és gyorsan használható felületet kínál, amely alapján pontosan meghatározható, hogy egy adott tünet esetén el kell-e indulni a gyermekkel az ügyeletre vagy kórházba, illetve, hogy otthon hogyan lehet enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

A HELP olyan helyzetekben is megoldást kínál, mint például egy égési sérülés, állati harapás, rovarcsípés vagy egyéb, hirtelen fellépő balesetek, amelyeknél fontos a gyors döntés. Az alkalmazás segítségével a szülők pontosan tudni fogják, mikor van szükség sürgős orvosi ellátásra, és mikor elégséges az otthoni kezelés.

A Semmelweis HELP egyik legnagyobb előnye, hogy hazai szinten egyedülálló fejlesztésként egy hatalmas, több mint 220 gyermekbetegséget lefedő adatbázisra épül. Ezzel a szülők részletes információkat kapnak arról, hogy a különböző betegségek esetén milyen tünetekre kell figyelniük, és milyen lépéseket kell tenniük a gyermekük biztonsága érdekében.

A közelmúltban az alkalmazás új funkcióval bővült, így a frissítést követően már nemcsak gyermekbetegségekre, hanem felnőttkori betegségekre vonatkozóan is használható lesz a tünetellenőrző. Ez azt jelenti, hogy a Semmelweis HELP alkalmazás a jövőben még több családnak nyújthat segítséget a betegségek felismerésében és kezelésében.

Az applikáció nemcsak a szülők számára nyújt biztonságot és gyors választ egészségügyi kérdésekben, hanem az egészségügyi rendszert is tehermentesíti, hiszen a felhasználók könnyebben eldönthetik, mikor indokolt az orvosi vizsgálat, és mikor kezelhetők otthon a problémák. Ezáltal csökkenhet az indokolatlan sürgősségi esetek száma, és a valóban rászoruló betegek gyorsabb ellátáshoz juthatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a Semmelweis HELP applikáció nem mesterséges intelligencia alapú rendszer, és nem nyújt hivatalos diagnózist. Nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, ám abban segít, hogy a szülők jobban megértsék, milyen mértékben egyeznek gyermekeik tünetei az egyes betegségekkel. Az alkalmazás célja az, hogy támogassa a szülőket a döntéshozatalban, különösen olyan helyzetekben, amikor nehéz megítélni, hogy szükséges-e azonnal orvosi segítséghez folyamodni. Például egy hétvégi este, amikor felmerül a kérdés, hogy el kell-e indulni az ügyeletre, az applikáció hasznos iránymutatást adhat a további lépésekhez.

A Semmelweis HELP applikáció tehát egy olyan innovatív eszköz, amely az orvosi tudást egy kattintással elérhetővé teszi a családok számára, segítve ezzel a mindennapi egészségügyi kérdések kezelését, és biztosítva a gyermekek gyors és hatékony ellátását. Szeretjük app.

Akác