allergia rizsfehérje allergia etetés

(Kívánom, hogy sose legyen ilyennel dolgotok, de ha mégis, akkor viszont jobb hamar rájönni...)

Bár elég ritka, és elég kevéssé ismert, létezik a kisgyerekeknél rizsfehérje allergia.

Előre is szaladnék: A 8 hónaposunk megmagyarázhatatlan, nyugtalanító hányórohamai, rájöttünk, rizsallergiától voltak. 

A kialakulása véletlen, vagy nem véletlen, egy nem kötelező oltás beadása után jelentkezett, egy héttel az oltás után, előtte a gyerek nem volt allergiás a rizsre. 4,5 hónapos korában kapott először kis adagokban, rizspelyhes bébitápot, gond nélkül.

Lehet egybeesés, lehet, hogy túl korán kapta a rizst (átmenetileg kevesebb tejem volt, de nem akartam tápszerezni), lehet, hogy az oltástól az éppen kicsit gyulladt emésztőrendszere kiakadt attól a kis rizstől, amit előtte simán kibírt... Ezt sose fogjuk megtudni, de a gondok egy héttel az oltás után kezdődtek, és hónapokig tartott, mire végre rájöttünk, mitől van rosszul.

(Ez félreértés ne essék, nem az oltás ellen szól. Ma talán csak azt csinálnám másképp, hogy oltás után két hétig répa-krumpli diétán lenne a baba, hogy biztos ne irritálja semmi, de ugyanúgy beoltatnám. Az esetleges egybeesést az OGYI felé jeleztük, rögzítik, de még így is azt gondolom, hogy a védőoltás jobb, mint egy hetet kórházba járni a gyerekhez, ha oltás nélkül elkapja a vírust.)

Szóval, az ominózus oltás után jelentkező első hányásos roham után, az alábbi folyamat zajlott le, két hónap alatt, összesen öt alkalommal, mire rájöttünk, mi a gond: 

  • ha olyan ételt evett, amiben rizs volt, 
  • a gyerek megette,
  • utána 1-2 órával még ráette az anyatejet tejet/tápszert,
  • az után fél - egy órával (evés után 2-4 órával) fetrengeni kiezdett, nyöszörgött, elsápadt, kiverte a hideg veríték, eltónustalanodtak az izmai, ernyedten lógott az egész gyerek,
  • aztán rohamszerűen hányni kezdett, sugárban, (mint az Ördögűzőben)
  • kihányta az utolsó adag tejet, illetve küszködve, rohamokban 20 percen - 1 órán keresztül mindent, amit az előző étkezésből még tudott. 

Két hányás között az 5-7 hónapos gyerek jellemzően szürkén, hidegverítékezve, félig öntudatlanul feküdt. 

Amint kiürült a gyomra, elpihent, elszundított. Utána 40 perccel már a víz benne maradt, 1 órával később az ORS almalé vízzel (10 ml-es adagokból, fecskendőből adagolva), illetve 2-3 órával később már a tej/tápszer is. 

Nem értettük. Gyanakodtunk mindenre. (A rizsre természetesen nem, hiszen azt már evett korábban, amúgy is, mindenki azt ad a hányós gyereknek.) Biztos fertőzés. Biztos a reflux miatt...?!

Miután  nemrég a kimondottan hányós, hasmenős gyerekeknek készült répa - rizs létől is előadta a szokásos hányós rohamot, végre egyértelművé vált, hogy a rizs váltja ki a reakciókat.  Visszapörgetve - ez volt a hatodik ilyen alkalom és valóban, a rizs volt a közös nevező.

Mindenben volt. A gyümölcskásában, amit csináltam, a tök-répa püréjében, a bolti bio csirkés tökös bébiételben, a barackos almás bébiételben, házi alma - répa pürében.

Vagy gyárilag volt benne, vagy jóhiszeműen én tettem bele a négy hónaptól adható organikus, bio banános rizspelyhet (kell egy kis kalória - alapon).

Ez azért volt, mert a korábban refluxos gyereknek önmagában nem adtam nyers almát, barackot, hogy ne legyen túl savas, a grízhez meg az elején korán volt. Nem akartam túl hamar glutént adni, és öt hónaposan, anyatej mellé csemegének szépen eszegette azt a pár teáskanálnyi banános bio organikus rizspépet. Besokallt? A rotától leterhelt emésztőrendszere nem bírta a rizsfehérjét? Passz.

Rizs FPIES allergiája lett.

Rizsfehérje allergia
 

Ez olyan ételallergia, ami evés után 2-4 órával gyors gyulladásos reakciót vált ki az emésztőrendszerben, sorozatos hányást, teljes gyomortartalom-ürítést, enyhe sokkos állapotot okoz, és ami bent marad az utána nagyon furcsa büdösen jön ki hátul. Nem túl gyakori, és mivel korábban evett már rizst az oltások előtt és nem volt baja tőle, nem volt triviális. 

Itt egy jó angol sztori ugyanerről, ezt szinte írhattam volna én is.  (Bár a repülős etetési trükk miatt talán mégsem.)

Amikor végre rájöttem, hogy van ilyen, sőt, ilyenünk van, kicsit megdöbbentem, de összességében inkább örültem. 

Végre merhetem etetni a gyereket! 

Korábban ugyanis nem volt semmi értelme annak, hogy bármit adtam, a tiszta répa- vagy tökpürét, banánt, és kekszet leszámítva, mindentől, de mindentől hányt. 

Persze, mert mindenben volt rizs. Rizspehely, rizskeményítő.

(Ugye, ha a gyerek a rizs+párolt alma+párolt répa kombótól hány, akkor elsőre és még másodikra is arra gondolsz, hogy biztosan elkapott valamit - pedig tuti, hogy nem-, vagy hogy esetleg valamit nem mostál el jól, - pedig tudod, hogy minden steril volt - vagy hogy régen refluxos volt, lehet, hogy nem bírj a savast... )

Mindenre gondolsz, de arra nem, hogy a gyerek váratlanul allergiás lett a legkevésbé allergén gabonára. Pedig de. A dolgok jó része, hogy most, hogy rájöttünk, végre nem aggódok, hogy mi az istentől hányhat a gyerek és végre valahára merem etetni.

(Eddig ahányszor „emeltem volna a tétet”, hogy na, akkor a tök és répa mellé esetleg egy kis csirke, vagy esetleg egy barackos rizs, vagy kétszersültes őszibarack készítmény, minden alkalommal az ügyeleten kötöttünk ki, a szürke bőrű, hidegverítékes, egyórás hányásroham után lábadozó gyerekkel. Böjtöt javasoltak, „biztos összeszedett valamit” (nem, se láz, se előtte-utána semmilyen tünet). Mi meg az ügyeletről hazaérve néztük az este éhében üvöltő gyereket és lesz, ami lesz alapon csak megetettem, kutya baja nem volt.

Szerencsére a legutóbbi répa + rizs kombináció által kiváltott szokásos hányóroham végre egyértelművé tette, hogy minden racionális gondolat ellenére igenis a rizs a gond.

Az azóta eltelt napokban rájöttünk, hogy a gyerek bírja az almát, őszibarackot (mivel rizskásával adtam először ezeket, azt is kihányta, gondoltam, biztos túl savas volt, hiába tettem hozzá rizst), eszi az édesburgonyát, a csirkét.

Miért nem adtam ezeket tisztán? Jogos kérdés. Azért, mert baba alapból nem volt túl jó evő (bezzeg én a vasszöget is, hát biztos az apjára ütött...) tukmálni kellett, nem nagyon érdekelte az evés, emiatt kicsit soványka volt, és én nem akartam elveszteni másfél órát az etetési időből azzal, hogy a savas gyümölcs után nem adhatok tejet. Akkor már legyen a gyümölcs mellett valami, ami  megköti a savat, biztonságos neki és tápláló. Adjuk rizzsel. Hát, anya, nem nyert.

Most ünnepelek, mert végre ehet rendesen, hányórohamok nélkül.  Lelkesen, sikongatva túrja befelé a csirkét, almát. Ezt a fajta allergiát meg szerencsére ki  lehet nőni.

V. 

Angol nyelvű cikkek:

Mehr, S. S., Kakakios, A. M., & Kemp, A. S. (2009). Rice: a common and severe cause of food protein-induced enterocolitis syndrome. Archives of disease in childhood, 94(3), 220-223. -

Kids With Food Allergies (KFA), division of the Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA): Frequently Asked Questions about Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES)

Mamamia: Rice allergy affecting babies

allergia rizsfehérje allergia etetésAllergiával foglalkozó cikkeinkből:

Molekuláris szinten vizsgálják az allergia okát

Poratka allergia: fagyaszd le a plüssállatokat!

Penészgomba allergia: vigyázz a szobanövényekkel!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?