Engedélyezett szakorvosi magánpraxis. Ez lehetne annak az intézménynek a neve, amely a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint kifehéríthetné a hálapénz rendszerét.  Ha a beteg ragaszkodna ahhoz, hogy őt egy bizonyos orvos kezelje, vagy az osztályán gyógyulhasson, akkor a tervek szerint a jövőben ezért fizetnie kellene. Az adó és járulékköteles díjtételeket a kamara határozná meg, területenként, beavatkozásonként.  Így a pénztárcánkhoz köthetnék a szabad orvosválasztást.

'Hello world' photo (c) 2009, °Florian - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Hogy miért került ismét terítékre a kérdés? A közelmúltban több orvos és szülésznő ellen indult eljárás, mert különböző beavatkozásokét pénzt kértek kismamáktól a szülés előtt. Ennek nyomán menetrendszerűen fellángolt a vita a hálapénzről is.

Rácz Jenő szerint például nem szerencsés kriminalizálni a hálapénz kérdését. Az ÁEK-hoz hasonlóan számos kórházban indíthatnának büntetőeljárást szülészorvosok és szülésznők ellen, mert véleménye szerint nem tisztázott, hogy a tb fejében pontosan milyen egészségügyi szolgáltatás jár a kismamáknak – mondta az elnök a Magyar Nemzetnek.

A szülészet lehetne az első olyan kísérleti terület, ahol legalizálhatnák a hálapénzt – vélekedtek ezzel párhuzamosan más szakemberek is. A szakma véleménye szerint mielőbb meg kellene határozni, hogy pontosan miért fizettethetnek a páciensekkel, és milyen szabályok mellett lehet választott orvosuk a kismamáknak.

A hálapénz mélyen gyökerezik a magyar társadalomban – vélekedett Kovácsy Zsombor ügyvéd, az egykori Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke is, aki szintén úgy gondolja, hogy a paraszolvencia ellen nem büntetőjogi eszközökkel kell küzdeni, bár hogy hogyan, arról a nyilatkozat nem szólt. És bár a szülészet mindig is különleges helyzetben volt a hálapénz kérdése szempontjából, a borítékos rendszer az egész magyar egészségügyet áthatja. Hogy eredményes-e?

Nos, a Népszabadság a minap arról írt, hogy egy fővárosi daganatos betegekkel foglalkozó klinika vezető főorvosa a lapnak négyszemközt elismerte: hálapénzért sem tudja megoldani, hogy az éppen operálandó beteg számára bizonyosan együtt legyenek a műtőben a megfelelő műszerek és a komplett, az eset kezelésében jártas személyzet. Kis magyar valóság. Elmondása szerint a üres raktárból hálapénzzel sem lehet anyagokat, eszközöket hozatni, s a műtőben sem lesz attól se altatóorvos, se szakápoló. Olyan betegek is meghalnak, akiket meg lehetne menteni, ha időben műtőasztalra kerülhetnének.

Az ellátórendszer átszervezése az állam kezében ugyanakkor már elindult. Az alapelve, hogy mindenki a maga térségében kapjon ellátást, és a csúcsintézményeken kívül mindenhol csak egy lakosságarányosan minimális gyógyító kapacitás maradjon meg. Az országban nyolc nagytérséget alakítanak ki, amin belül többé-kevésbé szabadon lehet majd intézményt választani, bár azt szigorúan megszabják, hogy melyik kórház milyen jellegű és súlyosságú eseteket láthat el. Az adott térségen kívülre viszont megpróbálják megakadályozni a betegek átszivárgását. Akit a taj-száma alapján térségén kívüli gyógyuláson kapnak majd, annak gyógyításáért egy fillért sem kap a befogadó intézmény. Elméletileg ez igaz a szülészetre is.

A hálapénz helyett ugyanakkor elképzelhető, hogy a kormány által adómentessé tett, a cégek által a dolgozóikra kötött egészségbiztosítás lehetősége hozhat majd változást borítékfronton. Ez az apró módosítás támogatói szerint forrást hozhat az egészségügybe, ellenzői szerint viszont szakadékot nyit a fizetőképes betegek és a többi paciens között.

Magán ellátórendszer? Engedélyezett szakorvosi magánpraxis? Boríték?

Egy biztos. A forráshiányos szektorban az alulfizetett dolgozókon kívül általában csak a páciens szív, hol kisebbet, hol nagyobbat. Szerencsés kivételektől eltekintve sokszor attól függően, hogy milyen borítékot villant. Kisebbet vagy nagyobbat.

Center

Forrás:
http://mno.hu/belfold/a-szuleszeteken-tesztelhetnek-a-halapenzt-1045940ű
Magyar Hírlap 2012.01.25 - (4. oldal)
http://nol.hu/lap/mo/20120124-mar_a_halapenz_sem_segit
http://nol.hu/archivum/20111227-modellvaltas_az_egeszsegugyben_
http://hvg.hu/egeszseg/20120103_ellatasszervezes_az_orszag_felosztasa