Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója lesz február 25-én Szatmárcsekén. A 14. alkalommal megrendezett eseményen főzőverseny, szilvalekvár, -pálinka és aszalt szilva kóstolás, kulturális programok, népi mesterség bemutató és kirakodóvásár is várja az érdeklődőket.

Eddig 21 település szakácscsapata nevezett a gasztronómiai viadalra, ahol valamennyi séfgárdának kötelezően meg kell főzni a híres népi eledelt, a cinkét, valamint egy tetszés szerinti menüt, amit a zsűri értékel. A szatmárcsekei fesztiválra a történelmi Magyarország szinte minden egykori tájegységéből érkeznek versenyzők, Székelyföldről még a csángók is képviseltetik magukat, s ugyancsak lesznek vendégek Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről.

Az egész napos program vidám libafogó versennyel indul, s a jó hangulatról kulturális együttesek, zenekarok és tánccsoportok gondoskodnak majd. Lesz koncert, este pedig puliszkabál veszi kezdetét a helyi művelődési házban. Az érdeklődők a település csónak alakú fejfás temetőjében felkereshetik Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének síremlékét is.

Időpont: 2012. február 25. 9.30
Helyszín: Kölcsey Ferenc Általános Iskola és a mellette található sportpálya (Szatmárcseke, Kölcsey u. 11.)
Belépődíj: 300 Ft

A cinkét mindenki másképp készíti, hiszen az ízesítés mindenütt más és más. Az alaprecepthez 1 kilogramm burgonya, 40 dekagramm liszt, valamint só kell. A karikára vágott krumplit sós vízbe rakják, megfőzik és csomómentesre törik. Saját levével keverik, liszttel folyamatos keverés közben besűrítik, s jól összefőzik. Kicsit állni hagyják, majd forró zsírba mártott kanállal tepsibe szaggatják és a sütőben megpirítják. Aztán ki-ki savanyú káposztával, hagymás zsírral, kapros túróval ízesíti, de van aki sült hurkával, kolbásszal, szalonnával, baromfimájjal, vagy vadpörkölttel tálalja. A szegények eledele néven is említett cinkét máshol dödöllének, gancának vagy gánicának is nevezik.

A táncmulatságnak nevet adó puliszka szintén kedvelt népi étel volt egykor, amelynek elkészítéséhez 1 liter víz, 30 dekagramm kukoricadara és só kellett. A vizet megsózva egy 3 literes fazékban főzték fel, folyamatos keverés közben beleöntötték a darát, és további állandó kavargatással készre főzték. A tűzhely szélére húzva szikkasztották, s utána zsíros kanállal tálba szaggatták. Ugyanúgy ízesíthető, mint a cinke, de a legfinomabbnak a tejjel, szilvalekvárral, illetve a hagymás kacsa-, vagy libamájjal tálaltat tartották.

Tünde

Forrás: MTI