szilveszter tizenéves önállóság barátság

Két gyermekem van, a nagylányom 8. osztályos. Egyik hétköznapi decemberi reggel  nekem  szegezte a kérdést, hogy elengedném-e szilveszterkor itthonról. Kiderült, hogy pár lányosztálytársával szeretnék együtt tölteni a szilvesztert, és megbeszélték egymás között, hogy kinél töltenék  az év utolsó napját.

Tudom, hogy a gyerekek nőnek, és ezzel együtt egyre jobban szakadnak le a szüleikről, ennek ellenére meglepett a kérése. Ismét szembesültem azzal, hogy a lányom már nem kicsi lány, egyre jobban igénye van a kortárs közösségre. Meg arra is, hogy szüleitől külön legyen, és egyre nagyobb szabadságot biztosítsunk neki.

Először is megkérdeztem a nagylányom  egyik barátnőjének az anyukáját, hogy mit szól az ötlethez, de azt mondta, hogy neki nincs ellenvetése, hogy a lánya már ne otthon töltse a szilvesztert.

Megkérdeztem annak a lánynak az édesanyját, akinek otthonában lett a lányok szilveszteri mulatsága, hogy neki nem teher-e plusz három lány szilveszterkor, ő mit szól az ötlethez. Elmondta,  hogy a gyermeke nagyon várja, hogy a lányok együtt búcsúztassák az óévet, és neki sem okoz problémát a gyermekek ellátása, férjével végig otthon lesznek,  szívesen látják őket.

Ezek után elengedtem a lányom a  házibuliba. Azzal a feltétellel, hogy a szünetben máshová nem engedem el, mert a többi nap karácsony után a felvételire készülünk.

A lányok egymás között beszélték meg, hogy ki mivel készül. Jómagam muffint sütöttem, de vitt a nagylány sós rágcsát, csokoládét,  valamint egy   üveg kölyökpezsgőt is. Némi játékot  is vitt magával.

A  lányok este hat körül érkeztek a házigazdákhoz. Mindenki vitt üdítőt, nassolnivalót. Egyik lány még szilveszteri dekorációt is vitt magával.  A lányom délután 3-ra jött haza. Nagyon jól érezte magát, sokat beszélgettek a barátnőivel, éjfélkor egy kis pezsgőt és forralt bort is kaptak.

Ti mikor engedtétek meg, hogy a gyermeketek tőletek külön töltse a szilvesztert? Milyen helyszínre és baráti körbe engedtétek őket?  Voltak-e esetleg korlátok és szabályok?

A cikket azért is írtam meg, hátha több kamaszos téma is előkerül. Pl.: ki mikor engedi el egyedül a gyerekét, ki mikor engedi el bulizni és hova stb.

Boszika

KÉRÉS
Ha még nem töltötted ki a Bezzeganya anonim kérdőívét, kérünk, tedd meg ide kattintva. Nagyon köszönjük!