mese jótékonyság

A mese sokkal többet jelent a gyerekek számára a puszta szórakozásnál. A színes történetek hozzájárulnak a kisgyerek érzelmi fejlődéséhez, növelik a kreativitását, fejlesztik önállóságát. A mesehősök ugyanis nem hátrálnak meg: bátran szembenéznek az akadályokkal és többnyire sikerrel járnak, még ha ez olykor áldozatokkal is jár. Egy népszerű mesesorozatból alkottak olyan hűtőmágneseket, amelyek ajándékként még egy felet megajándékoznak – a Vadaskert gyermekpszichiátriáját.

„Sokan alulértékelik a meséket és úgy gondolják, hogy ez csak szórakoztatás, altató a gyerekek számára” – mondta dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Alapítvány igazgatója. „A mesék elengedhetetlenek az érzelmi fejlődés szempontjából, hiszen szimbolikus értelemben a saját fejlődésünket, kihívásainkat mutatják be. Ezekben a történetekben semmi sem lehetetlen, a hősök bátran elhagyják a komfortzónájukat, szerencsét próbálnak. Mindez azt sugallja a gyermeknek, hogy ő is képes lesz önállóan élni, problémákat megoldani a valós világban” – tette hozzá a szakértő.

A Mágikus állatok iskolájában – és a többi mesében is – a hősök soha nem hátrálnak meg, ha akadályokkal találkoznak. Lehet, hogy segítséget kell kérniük, vagy áldozatokkal jár a megpróbáltatásuk, de a végén mindig elérik a céljukat. „Egy mesének mindig van tanulsága, amit nem biztos, hogy a gyermek rögtön képes magának megfogalmazni, de beépül a világába és a részévé válik” – mondta dr. Tárnok Zsanett. Hozzátette: a mesékben feltűnő agressziótól sok szülő megóvná a gyermekét, pedig ezek a képek általában csak a felnőttek számára félelmetesek, ráadásul segíthetnek feldolgozni a kicsiknek a „való világ” félelmetesebb szituációit. (A mesefilm, a látvány már másként működik – a pszichológusok szerint épp a belső képalkotás az egyik legfontosabb a folyamatban. A gyerek épp csak olyan belső képet tud létrehozni, ami belső világának, életkorának, fejlettségének megfelel. A külső képek azonban épp,hogy leállíthatják ezt a belső képalkotási folyamatot, ami fontos a történet érzelmi feldolgozásához, és később a saját történeteink belső képeinek megalkotásához. Meséljük ezért – minél többet – illusztráció, filmek nélkül, minél kisebb a gyerek, annál inkább – a szerk.)

A meséknek van egy másik fontos szerepük is: növelik a kisgyermek szókincsét, a nyelvfejlődést, javítják a koncentrációs készségét. Bizonyos kutatások szerint az a gyermek, aki rendszeresen hall meséket otthon már egészen kis korától kezdve, kétszer akkora eséllyel lesz olvasó felnőtt.

 „Arról se feledkezzünk meg, hogy a mesélés egy közös élmény, az egyik legjobb „módszer” a gyermekkel való kapcsolat elmélyítéséhez. A meséléssel járó intimitás természetes módon válik a vigasztalás vagy épp a szórakoztatás eszközévé, a bensőséges hangulat érzelmi biztonságot ad” – emelte ki dr. Tárnok Zsanett.

Hűtőmágnesekkel támogathatod a Vadaskertet, az ország egyik kiváló szakmai műhelyét

mese jótékonyság

A Mágikus állatok iskolája az elmúlt évek egyik legnépszerűbb gyerekregénysorozata a kisdiákok körében. Főszereplői mágikus állatok, akik a gyerekek társai és legjobb barátai lesznek, és segítenek nekik leküzdeni a mindennapok nehézségeit. Most bárki hazaviheti a figurákat hűtőmágnes formájában, ezzel pedig jó ügyet szolgál, a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia működését támogatja. A hűtőmágnesek december végéig elérhetőek lesznek a Babilon Könyvkiadó webshopjában, a Vadaskert online könyvesboltjában és a Vadaskert Kórház recepcióján.