interjú egészség lelki egészség pszichodráma pszichológia önismeret

Ugye vannak olyan helyzetek, amelyeket nehezedre esik kezelni a mindennapokban? Talán rossz érzés beismerni, hogy segítségre van szükséged saját belső konfliktusaid, szorongásaid, másokkal való viszonyaid rendezéséhez.  Az utóbbi években az életünk köré olyan „nehezítő körülmények” is kapcsolódtak, amelyek még bizonytalanabbá teszik lelki egyensúlyunk fenntartását. Azt pedig tudjuk, hogy amikor a lelki egyensúly felbomlik, lavinaszerű disszonancia alakul bennünk, akár testi tüneteket is okozva.

Létezik egy elismert, dramatikus elemeket használó pszichoterápiás módszer, mely segít a gubancok kibogozásában, amelyet pszichodrámának hívnak. Dramatikus annyiban, hogy ezekben a csoportokban sok a cselekvés, „színpadi” elem, a résztvevők a saját élményeiket, belső és külső konfliktusaikat „színpadra, egy mintha térbe” viszik és ott dolgoznak vele pszichodráma vezető segítségével, vezetésével.

A témában Kovacsics Leila klinikai szakpszichológussal beszélgettünk.

Mi az a pszichodráma?

Az első pszichodráma műhely 1922-ben indult, Jacob Levy Moreno vezetésével, és Stegreiftheater, vagyis Rögtönzött Színház volt a neve. A hangsúly az improvizáción alapuló szabad, közönséget is bevonó színházi jeleneteken volt, a szereplők gyakorta a friss újságcikkekből dolgoztak.
Hazánkban a hetvenes években indult a pszichodráma műhelymunka, és épült be hamarosan a hazai pszichológiai klinikumba is – mára nagyon népszerűvé váltak a pszichodráma önismereti és pszichodráma pszichoterápiás csoportok.

Mitől önismereti egy pszichodráma foglalkozás?

A mindennapi élet nehézségeit jelentő konfliktusaink, problémáink eredetét mindannyian igyekszünk megismerni, mielőtt azon igyekeznénk, hogy korrigáljuk azokat. Az önismereti és pszichoterápiás pszichodráma csoportokban közösségben, de egyéni szempontok alapján, pszichodráma vezetővel illetve pszichodráma pszichoterapeutával történhet mindez.  A jól működő pszichodráma csoportban nagyfokú bizalom, erős kötődések alakulhatnak ki a csoporttagok között. Ebben a miliőben a résztvevők megtapasztalhatják hogyan működnek egyrészt társas helyzetben, másrészt az egyéni játékok során ráláthatnak saját nehézségeikre. Nagy élmény megélni az egyes csoporttagoknak, hogy problémáikkal nincsenek egyedül, mások is lehetnek másként, de hasonló helyzetben, mely erősíti a közösségi élményt, a csoport kohézióját és az egyén önbizalmát – mondja a klinikai szakpszichológus.

Hogyan dolgozik a csoport?

A csoportok forgatókönyve meghatározott menetrend, struktúra szerint zajlik. A verbális élménymegosztás és visszajelző körökön túl számos mozgásos bemelegítő technika áll rendelkezésre ahhoz, hogy a csoporttagok rámelegedjenek az egyéni – úgynevezett protagonista játékra – mely az egyes alkalmak magját képezi. A protagonista játékban a  játékra kiválasztott csoporttag szerepekbe helyezi a jelenlévőket, majd előjátssza az általa behívott résztvevőket (ezek lehetnek fontos családtagok, közeli kapcsolatok, érzések, tárgyak, állatok stb.). Ezt követően változtatunk az addig berögzött sémákon, megéléseken különféle pszichodráma technikák segítségével.

Verbális visszajelzéssel – a szerepekből való visszajelzéssel és a csoporttagok egyéni, saját életükből ismerős  élménymegosztással zárul az aznapi pszichodráma játékkal kapcsolatos rész. Vannak helyzetek, amikor a csoport megkívánja, hogy ne egy ember játékát dolgozzák fel (pl.: nincs egyéni játékra jelentkező valamilyen ellenállás miatt, túl sokan szeretnének aznap játszani, vagy zajlik valamilyen konfliktus a csoportban). Ez esetben csoportjátékot csinál a csoport, mely segíti megdolgozni a csoportban rejlő feszültségeket.  

A csoporthoz való csatlakozást interjú előzi meg, ennek során derül ki, hogy a jelentkező számára valóban a csoport-e a megfelelő választás.

Kiknek ajánlott a csoportos pszichodráma?

Különösen jó lehet olyanoknak, akiknek problémát jelent közösségben megnyilvánulni. Azok számára is javasolt, akiknek nehézséget jelent az érzelmeik kinyilvánítása, megfogalmazása – érzések helyett esetleg testi tünetekkel - mint például alvászavar, evészavar, fejfájás stb.– kommunikálnak. Azok számára, akik akadályokkal élik meg a mindennapokat, nehezen teremtenek kapcsolatokat, érettebb, jobban működő kapcsolatokra vágynak, mind családon belül, mind azon kívül. Azoknak, akiknek nehézségeik adódtak az élet egyéb területein (munka, tanulás stb.). Olyan személyeknek, akik szeretnék jobban kezelni a konfliktusaikat, segítségre van szükségük érzelmeik, indulataik megértéshez és szabályozásához, reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak – tájékoztat Kovacsics Leila.

Neked van tapasztalatod pszichodráma csoporttal kapcsolatban?

K.