gyermekvállalás terhesség kismama

Gyermekünk lesz – leírhatatlan az öröm! Túl vagyunk a harmadik hónapon, amikor az átlagosan optimista kisszülők már boldogan osztják a jó hírt nem csak a családtagokkal. A következő szintre léphetünk: a baba, az jön… na de hová?

Ahány ember, annyiféle hozzáállás a beszerzendő babaszoba-kellékek minőségét és árát illetően. Van, aki kölcsönkér ismerőstől, van, aki használtat vásárol, és van, aki ragaszkodik az új dolgokhoz. És persze van, aki kombinálja ezeket.

Én, elsőgyerekes anyukaként – nyilván kisaput is bevonva a kérdés vizsgálatába - az új vásárlása mellett döntök, habár nem sejtet túl sok jót, mekkora iparág települt erre az amúgy természetes „kisbaba születik” jelenségre. Azt is látom már most, hogy jól elvannak szállva az árak, de persze az egyes beszerzési források között is óriási a szórás árak tekintetében.

Na, de visszatérve hozzánk, elsősorban azért döntünk az új eszközök mellett, mert második gyereket is tervezünk, így dupla távra fektetünk az éppen ezért többnyire uni-színű felszerelésbe, ami javítja a megtérülést. Szóval legyen új, de azért figyelünk a költséghatékonyságra, és a korszerűséget/minőséget, valamint a kényelmet is prioritásnak tekinthetjük.

A gyerekszoba fizikai értelemben adott, csak össze kell szépen pakolnunk benne, egy tisztasági festés és már kész is a hely az új családtagnak. Mivel a kispapa nagyon ügyesen ki tudja festeni, így csupán anyagáras (festék) a dolog, az meg olyan, mintha nem is lenne – ne is számoljunk vele!

Na, de a többi: nyilván kell egy kiságy és nem árt egy pelenkázó. Ezeket a „svéd asztalostól” egészen olcsón, úgy 20 ezer Ft-ból megvesszük. Vehetnénk bababoltban is ilyen-olyan dizájnnal, nagyon szépet úgy 80 ezertől kezdődően, de aztán megbeszéljük magunkkal, hogy nem fog a mi bébinknek lelki törést okozni, ha egy egyszerű, de jó minőségű darabot választunk. Ráadásul (vagy szerencsére) szeretjük is a letisztult svéd vonalakat… Persze nem ártana még egy ruhásszekrény is a babaholmiknak, ami szintén innen mondjuk 30 ezerből kihozható és esetleg még 20 ezerért egy tároló a pelenkázó mellé, hogy elérhető helyen legyen a sok apró, de nap mint nap szükséges babakütyü. Mindezt megspékeljük még egy kókuszmatraccal 10-ért (hátha utálni fogja a keménysége miatt) és már kész is a babaszoba minimális 80 ezer Ft-ból.

Keressünk egy babakocsit. Nagy igényeink vannak, mert kombi járgányt szeretnénk, azaz legyen egy mózeskosara, egy hordozója és egy sportkocsi része is. Ha külön-külön kell ezeket megvenni, amúgy se olcsóbb, legfeljebb majd nem lesznek kompatibilisek egymással. 80 ezer Ft-ért találom a legolcsóbb, de egészen jóképű multifunkciós kocsit, amihez ennyiért még pelenkázó táska és esővédő is van.

Eszközök: ezt sokféleképpen meglehet úszni, de mi egy gyártótól vennénk a cumisüvegszettet, a kézi mellszívót, a sterilizálót és a bébiétel-melegítőt is, hogy kompatibilisek legyenek egymással. Tudom, az utolsó két tételen spórolhatnánk, de úgy érzem, több időt spórolnak nekem majd ezek az eszközök, minthogy az elmaradó költségüknek örüljek. A négy tétel együtt jól utánajárva, akciósan 40 ezer Ft. Ehhez jön még egy legolcsóbb (azért nem távol-keleti) digitális mérleg és egy szintén legjobb árú, egylapos légzésfigyelő együtt 30 ezerért. Így tehát az alapvető eszközök is megvannak mintegy 70 ezer Ft-ból.

A nagy eszközeink megvannak, de mi van az apró kütyükkel, úgymint lázmérő, kanalak (pl. a különféle cseppek beadásához), orrszívó (maradjunk a kevésbé vicces külsejű, ámde olcsó gyógyszertári, porszívóra csatlakoztatható verziónál), 2 db játszó cumi, haj- és körömápoló eszközök? Egy nagyon optimista 10-esből pótoljuk gyorsan.

Textíliák! Kezdjük az ágyneművel, mert ugye a szerető szülő csak nem teszi a bébit közvetlenül a matracra… Szóval veszünk két garnitúra ágyneműt, két csomag gumislepedőt, 2-3 babatakarót (mondjuk, hogy jusson a babakocsiba is belőle), és egy rácsvédőt is a kiságyhoz. Mindez legyen 18 ezer Ft, ami a lemosható pelenkázólappal kerek 20-ra ugrik.

A fürdéshez kellene egy babakád, és jó lenne vagy két babatörülköző, meg néhány textilpelenka (úgy általánosságban mindenhez) és egy vízhőmérő. Legyen egy jóindulatú 10-es.

Na, és mit adunk a babára fürdés után? Az induláshoz veszünk egy garnitúra (5 db) bodyt, és esetleg a rákövetkező méretből is felkészülünk egy szettel. Ez az angol vagy francia nagyközértben egyaránt 3 ezer Ft-ért elérhető csomagonként, 100 százalékos pamut minőségben. (Persze vásárolhatjuk darabját is ennyiért…) Biztos, hogy kell legalább 2-3 darab rugdalózó is, amiből ugyanitt átlag 2 ezer Ft/db áron vásárolhatunk. Legyen tehát mindez egy újabb 10-es, és egyúttal lássuk be, hogy nem vásároltuk úgy túl magunkat mindezzel, ahogyan azt egy átlagos anyuka szívesen megtenné… Ez mondjuk egy olyan férfias típusú, funkcionális ruhavásárlás volt.

És végül, de nem utolsó sorban, számolnunk kell a drogériából származó tételek költségeivel is. Nyilván kell egy (jó) adag pelenka a kezdéshez, kell pár csomag nedves törlő és vegyünk néhány pakk pelenka-alátétet is. Szükség lesz hintőporra, babaolajra és koszmó elleni samponra (fürdetőből a gyerekdoki által felírtat vesszük majd, mert az a legolcsóbb: 3 tubus 500 Ft – ami nem is költség, tehát nem számolok vele) de kelleni fog külön mosószer a bébiruhákhoz és egy bababarát univerzális tisztítószer is - egy 20-asból alsó hangon (talán) kijövünk.

Hol is tartunk? Ja, igen, kereken 300 ezer Ft-nál… És mennyi apróságot fel tudunk még sorolni, amire már a kezdetekkor szükség lehet? Sapka, meleg ruha a sétákhoz, kiskesztyű, egy forgó a kiságy fölé, egy játszószőnyeg a baba nappali időtöltéséhez. A 7-10 ezer Ft körüli pelenkatartó vödörről rég lemondtam, számomra evidens, hogy egy ezer forintos fedeles szemetes is megteszi majd (így ennek költségével már nem is kalkulálok), de szükségesnek érezhetnék akár egy hordozókendőt, és ugyanígy nem számoltunk egyetlen plüssjátékkal sem, egy szundikendővel, vagy egy zenélő állatkával, sőt… még elemünk sincs a légzésfigyelőbe meg a mérlegbe.

Nem mellesleg nem számoltam azokkal a költségekkel, amik az anyuka kapcsán merülhetnek fel, úgy, mint a terhesgondozással járó költségek, terhesvitamin… Nem számoltam szoptatós melltartóval, hálóinggel, és nem vettünk terhesnadrágot, illetve egyéb kismamaruhákat. Nincs még melltartóbetét, vagy bimbóvédő krém, és a speciális intimhigiéniai eszközök is hiányoznak (ezeket most nem részletezem) a szülés utáni napokra… Pedig nagy a valószínűsége, hogy ezekre is szükség lesz.

Persze, hogy nem számolok továbbá azokkal a költségekkel, amik egy kismama normális (egészséges, kellően választékos, stb.) étkezésével járnak, és végül nem számolok azzal a költséggel sem, amit a szülőszobán fogok majd otthagyni.

Biztos vagyok benne, hogy a nem költségelt tételek kapcsán még 300 ezer Ft nagyon könnyen ki tud repülni – persze, ha van miből.

Gyermekünk lesz – leírhatatlan az öröm! Túl vagyunk a 3. hónapon… te jó ég, már csak 6 hónapunk van hátra, hogy mindezt előteremtsük!

V.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?