Tünde oktatás tanévkezdés költség iskolások

Egy általános iskolás gyerek tanévkezdése 73 ezer, egy középiskolásé 90 ezer, egy felsőoktatásban tanulóé 166 ezer forint, derül ki egy friss, reprezentatív felmérésből. Tanév közben átlagosan havi 56 ezer forintos kiadást várnak a szülők, írja az origo. Nálatok mennyibe kerül a gyerek iskolakezdése?

Mi is összeállítottunk egy mini kérdőívet, ami bár nem reprezentatív, kiderül majd belőle, hogy a Bezzeganya olvasóinak idén mennyibe kerül az iskolakezdés. A kérdőív anonim, töltsétek ki bátran!

Addig is szemezgettünk a cikkre érkezett reakciókból. A legtöbb komment szerint a cikkben szereplő összegek el vannak túlozva:

 „Az unokám most megy másodikba. A tavalyi hátizsákja kiváló állapotban van. A könyveket ingyen kapja. Többi cucc együtt sem volt több 15 ezernél.”

„Badarság, 74 ezer forint egy ált. iskolás évkezdése? Ennek a feléből is ki lehet hozni a lényeges dolgokat. Ja, persze nem kell a legdrágább fancy táskát megvenni és divatot csinálni mindenből. Na persze ha már laptopra is szükség van pl. felső tagozatban, akkor ugranak a költségek.”

„Lányom most megy általános iskola második osztályba. Feleségem kap 15 ezer iskolakezdési utalványt. Fogadjunk, hogy kihozom belőle, tavalyi tapasztalat alapján. A titok az 5 ezres táska az 50 ezressel szemben. Mindkettő egy évet bír.”

Van, aki az okokat is tudja:

„Irreálisan sok baromságot kell venni. Amit nem fognak használni, olyat is.

„A gond ott van, hogy a szülők mindig mindenből a legdrágábbat veszik, meg. Régi szép idők, amikor az iskolák megrendelték egységcsomagban a füzeteket az évfolyamoknak és az íróeszközöket is, a tankönyvekkel együtt meg is vehettük az iskolában. Sosem értettem, minek kell minden évben új tolltartó, új táska a gyereknek, amikor még a régi is hibátlan. Annak idején mi elsőben, ötödikben, és első gimire vettünk új táskát, tekintettel a belevaló mennyiségének változásra.”

És van, aki cáfolja:

„Nem az a lényeg, hogy mi volt régen. Most egy iskolatáska nem bír ki sokszor még egy tanévet se, nemhogy négyet. A tolltartó is max. kettőt. Miért baj, hogy vannak szép füzetek? Aki megteheti, hadd vegye. Aki sajnálja rá, vagy nem telik, az max. 1-2 db-ot enged a gyereknek belőle, a többi lehet mezei.”

Emőke részletesen megosztotta, hogy milyen költségei voltak iskolakezdő gyerekénél:

„Az íróasztal 30 ezer, a szék hozza 10. Táska, tolltartó, tornazsák egy 20-as. Tanfelszerelésre eddig 20-at költöttem, az egy nagyobb cipősdobozba befér. De még de van egy 5-os listám, olyanokkal, hogy úszócucc, úgy mint külön hátizsák, úszósapka (csakis szilikon), stb., aztán az egyebek, mint szorobán, iskolai sakk (hogy ne az itthonit hurcolja), és meg a jó ég tudja, mi, ünneplő cipőstől (amit kb. kétszer vesz fel) a fehér tornacipőig egy halom cucc.
Elsős lesz. Totális csőd.”

Nálatok is horror az iskolakezdés, vagy meg tudjátok oldani okosan?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?