kórházteszt szülés császármetszés

Veronika vagyok, 28 éves. Két gyermek anyukája, lányom 5 és fél éves, Békéscsabán született. Kisfiam 17 hónapos, Kaposváron született. A második szülésemről szeretnék most írni nektek. Másfél év próbálkozás után estem teherbe, a 48. napon teszteltem pozitívat. Felkerestem a kórház nőgyógyászati szakrendelését, ahol megerősítették a terhességet, két hét múlva kellett menjek ultrahangra. Nem volt fogadott orvosom, előző lányom 300 km-rel távolabb született, nála volt orvosom.

Első szülésem császáros volt, így számítottam rá, hogy a második is az lesz, de azért titkon reméltem, hogy megtapasztalhatom a természetes szülést is.

Szülésznőt fogadtam még az elején. Mivel nem volt saját dokim, így a terhesgondozóba jártam orvoshoz.

Sokat dolgoztam, de minden rendben volt, egészen a harmincadik hétig. Amikor a kötelező ultrahangon azt mondta a doki, hogy kevesebb a magzatvíz a kelleténél, csinálnak egy ctg-t. Ekkor megijedtem és elég erős fájásokat mutatott a gép, fenyegető koraszüléssel bent tartottak. Kaptunk egy görcsoldó injekciót és három tüdőérlelő szurit. Majd mivel ezen kívül semmit nem csináltak, a harmadik napon saját felelősségre hazamentem. Innentől már nem dolgoztam, és az első dolgom volt egy magándokit keresni, aki nagyon kedves és megértő volt. Hetente jártam hozzá vizsgálatra, ultrahangra és ctg-re, ennek ellenére csak az első magánrendelésen kért pénzt, többet nem is fogadott el (idős, nyugdíjas korú doki, de nagyon profi).

Majd a 36-ik héten már nem maradhatott tovább a pocakban a fiam, túl érett volt a lepény. Egy pénteki napot beszéltünk meg a császár időpontjának, mivel a fiam faros volt, és a magzatvíz kevés volt, így szóba sem jöhetett a természetes szülés. Ott volt a fogadott szülésznőm is, ő kötötte be az infúziót, katétert, ctg-t. Spinális érzéstelenítést kaptam, és már tudtam mi hogyan fog történni.

2014 május 30-án, a 36. hétre megszületett a fiam, nem sírt fel csak 40 máspdperces lélegeztetés után. Leesett a vércukra, amire infúziót kapott, szapora és szabálytalan légzés miatt egy hétig inkubátorban volt, antibiotikumot kapott. Két hétig élveztük a kórház vendégszeretetét. A dokim minden nap bejött megnézni, nagyon meg vagyok vele elégedve, még a hathetes kontollon sem fogadott el pénzt, ami szerintem a mai világban ritka.

Maga a kórház épültére és a szobákra, zuhanyzókra is ráférne bőven a felújítás. Kb. 80-as éveknél megállt az épület, azóta szerintem semmit nem költöttek rá.

A szülőszoba lent van az alagsorban, az sem fejlettebb, mint a többi része, vajúdásra a folyosón van lehetőség, vagy pedig a szülőszobában fekve, egy agyonhasznált franciaágy árválkodik egy kis sarokban.

A babák rögtön az anyukákkal vannak, éjfélkor viszik őket el és reggel 5-kor hozzák vissza, babát a csecsemőosztályra csak látogatási időben lehet beadni, ami 16-18-ig tart.

Ha újra szülnék (nem fogok, a doki sem javasolja) akkor biztos másik kórházat választanék az épület miatt, a dolgozók rendesek voltak.

Összefoglalva:

A kórház neve: Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár

A szülés időpontja: 2014 május

Volt-e szülésfelkészítő tanfolyam: nem

A kórház külseje: kívülről újszerű, szépen újítgatják, csak éppen a szülészetet nem

A mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: rossz, nem túl igényes, közös fürdő, vécé

A kórház felszereltsége: alapellátáshoz jó, de semmi extra

A szülőszoba kényelme: 80-as évekbeli, nincs külön kialakított vajúdó

A vizsgálatok tapasztalatai: nem adnak túl sok tájékoztatást, kivétel a saját doki

A dolgozók hozzáállása: kedvesek, aranyosak voltak

Szülésvezetés:  programozott császárom volt, így tudtam, mire készüljek

Újszülött osztály: átlagos, semmi extra, a tisztaságra jobban kéne figyelni

Csecsemős nővérek: nem túl kedvesek, nem igazán segítőkészek

Látogatási rend: minden nap 10-11-ig és 16-18-ig

Bababarát-e a kórház: igen, a babák anyukákkal együtt vannak, reggel 5-től éjfélig

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: többet nem szülnék itt, inkább utaznék 80-100 kilométert másik kórházba, viszont a dokim profi volt és nem pénzéhes

Pontszám (10-es skálán): 3

Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár

szülés ideje: 2015
pontszám: 3/10

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?