Vakmacska Tünde könyvajánló

A blogon általában gyerekkönyvekről szoktunk írni, most viszont a felnőtteket célozzuk meg a könyvajánlónkkal. Nem kifejezetten karácsonyra való köteteket ajánlunk, de akár ajándékba is adhatók barátoknak, ismerősöknek. Mindenféle stílusú, típusú, kiadójú és témájú könyveket mutatunk be, amelyeket az utóbbi időben olvastunk és tetszettek.

Harvey Karp : A legboldogabb kisgyermek

Vakmacska Tünde könyvajánlóA sok elméleti, csapongó, leegyszerűsített „gyereknevelési útmutató” után itt valóban jól szerkesztett, valóban működő módszertanra koncentráló könyv. Ha ennek minden fontos részét a gyakorlatban is képesek vagyunk rutinosan alkalmazni, akkor valóban elértünk… egy profi, jól képzett, gyereket szerető, több éve praktizáló, nem kiégett óvónő vagy alsós tanítónő, esetleg egy gyakorlott gyerekorvos szintjére. A könyv szerzőjének foglalkozása gyerekorvos, aki pályája elején kudarcokkal szembesült, mivel az ösztönös, kedves, jó szándékú próbálkozásai gyakran voltak sikertelenek, míg rá nem jött egyes jelenségek magyarázatára és megoldására .

 Az eszköztár rutinná tételéhez azonban valószínűleg idő és valódi gyakorlás kell: a kezdetektől akkor élhetünk vele sikeresen, ha előtte viszonylag foglalkoztunk kisgyerekekkel, tehát nem a sajátunk az első, de legalábbis tudatosan készültünk az érkezésére. Én két gyerek és számos egyéb kitűnő könyv elolvasása után se mondhatom el, hogy minden módszert bármikor képes vagyok szükség esetén alkalmazni.

A könyv egyszerűbb eljárásai (pl. a „gyorséttermi szabály”, ami egyébként felnőtteknél is működik) egyébként könnyen tanulhatóak és rövid időn belül hozhatnak látványos eredményt. Akadhat olyan javaslat is, amelynek kivitelezése könnyen a felnőtt saját személyiségébe ütközhet (sorok írójának pl. ilyen volt a kisgyermeknyelv vagy a bohóckodás tudatos alkalmazása, de főleg az, amikor pletykásan egy játékmackó fülébe súgunk  dolgokat – hiába értettem meg  a magyarázatból, miért lehet fontos és hasznos). Bár a módszerek könnyen érthetőek és látszólag semmi akadémikus nincs bennük, mégis saját korlátaink nehezíthetik meg vagy értetik meg velünk, miért különleges Mary Poppins, akinek a „varázslatait” lám, pedig javarészt leírhatjuk egyszerű módszertanként, tehát tanulhatóan. Sok gyereket tervezőknek, gyerekkel-emberrel foglalkozóknak (vagy ezt tervezőknek) erősen ajánlott, de azoknak se lehet haszontalan, akik egyszerűen javítanának kommunikációjukon (nem csak gyerekekkel!), vagy megértenék, hogyan lehet látszólag megoldhatatlan helyzetekből is ép bőrrel kikeveredni.  A módszerekhez ajánlatos egy humorérzékkel és némi önismerettel is rendelkező, tudatos, legalább közepesen kipihent felnőtt.

A könyv végén a kulcsszavak és „nyerő trükkök” találhatóak, egy-két mondatban összefoglalva – a könyv írója-szerkesztője valószínűleg tanítani is remekül tud (miért nincs ilyen az iskolai tankönyvek végén, miért?), mivel ezek a módszerek lényegét kiemelve segítik a „bevésődést”.

Dr. Harvey Karp : A legboldogabb kisgyermek
Bonyvolt Kft.
3740 Ft

Basa Ágnes, Dobos Andrea Beáta: Buddha a porszívóban 

Vakmacska Tünde könyvajánlóPáran rájöttek már, hogy az egyszerű, fizikai tevékenységek akár meditatív hatással is lehetnek, ha megfelelő gondolatvilággal közelítünk hozzájuk, vagy egyszerűen felismerjük, hogy zaklatott lelkiállapotban nem biztos, hogy hátrány, ha elkezdünk alaposan takarítani, vagy rendet rakni.  A szerzők hangsúlyozzák, nem a „ketrec megaranyozása” a cél, inkább mindennapi teendőink beillesztése magasabb szellemi céljaink megvalósításába, illetve annak felismerése, hogy meditációs gyakorlatokat nem csak elvonulva, mozdulatlanságban lehet végezni, hanem valamilyen tevékenység közben is, a lét körforgásán igenis el lehet gondolkodni selejtezés közben, és egy torta elkészítése meglepően sok elemében hasonlít a buddhista szerzetesek homokmajdala-szertartásaihoz. A CD-n a könyv mellékletében azonban már „hagyományosabb”, tehát nyugodt néhány percben végzendő meditációs gyakorlatok vannak, ám ezek a szokásosnál rövidebbek, koncentráltabbak.  Kisgyerekeseknek extra nehézség lehet egy „háztartási meditáció” során is a folyton berontó, tevékenységet-gondolatfolyamot megszakító gyerek, pedig talán sosincs annyi szükségünk a meditáció segítségével elért egyensúlyi állapotra, mint éppen ebben a korszakban (a könyv végén található egy kulcsmondat: Azért meditálunk, hogy elviselhetővé váljunk magunk és mások számára”). A könyv ezoterikus halandzsa nélkül (engem némileg Polcz Alaine háztartás-megközelítésére emlékeztetve) sorolja a hétköznapi teendőket és a hozzájuk kapcsolható gyakorlatokat, amik a testünk, érzelmeink és gondolataink megfigyelése által emelhetnek tudatosabb szintre, minden fejezetben leírva a gyakorlatok nyomán eddig összegyűjtött pozitív tapasztalatokat, változásokat.

A könyv szerzői szülésfelkészítéssel, változókori problémák relaxáció, autogén tréning, meditáció útján történő enyhítésével, a pályaválasztásra történő tudatosabb felkészülésre alkalmat adó tanfolyamokkal is foglalkoznak. Véleményük szerint a tudatos jelenlét segíthet a legkülönfélébb problémák leküzdésében, mint koncentrálási nehézségek, érzelmi hullámzás, felelős döntések meghozatala, indulatok, vagy akár fájdalom, testi tünetek kezelése.

Basa Ágnes, Dobos Andrea Beáta: Buddha a porszívóban 
Scolar Kiadó
2950 Ft

Test és lélek, Zen színezőkönyv

Vakmacska Tünde könyvajánlóMindig is „irigyeltem” a gyerekeket, akik leülnek egy asztalhoz, és órákon keresztül színezik a hercegnőket, a karácsonyi kifestőket, vagy bármilyen színezőt, legyen az speciális kiadványban vagy a netről letöltve, sk nyomtatva. (Néha én is színezgettem velük…) Hiánypótló ez a bookazine, amely felnőtteknek készült, nekik (nekünk) való színezőket tartalmaz. Ha van idő leülni egy kicsit és kiszakadni a napi mókuskerékből (öt perce mindenkinek kellene lennie magára!), akkor percek alatt le tud higgadni az ember, miközben a parányi alakzatoknak ad színeket. Színezés közben serken az agyműködés és fejlődik a kreativitás, a koncentráció-képesség.

Test és lélek, Zen színezőkönyv
Bookazine Kft.
1980 Ft

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok

Vakmacska Tünde könyvajánlóKíváncsi vagyok, a valóban válás előtt állók eléggé elszántak-e, hogy egy nagyjából 400 oldalas (egyébként jól megírt, még jobban szerkesztett, a témát mindenféle szempontból körbejáró) könyvet olvassanak el magáról a válásról. A könyv egyébként már a címében jelzi, miért érdemes elolvasni: 400 oldal talán eléggé bevési a talán indulatos, talán fásult, talán szorongó válni kívánó fejébe a címben is kiemelt gondolatot: a gyerekre is gondoljatok, sőt, őrá gondoljatok csak igazán, hiszen nem tehet semmiről, és őt viselheti meg a legjobban az egész.

Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, maga is elvált szerző tényleg mindenkit megkérdezett: apákat, anyákat, felnőtteket, kisgyereket és tiniket, akik kisebb-nagyobb gyerekként élték meg a válást,  bírókat, ügyvédeket, pszichológust. De esik szó itt nagyszülőkről, tanárokról, mindenkiről, aki tanúja vagy akaratán kívül közreműködője lehet egy válásnak. A könyv megszámlálhatatlan beszélgetés, interjú és gondos szerkesztés eredménye, minden fejezetben szem előtt tartva a könyv fő célját, a gyerekközpontú válást. Merthogy állítólag arról számos könyv szól „útmutató” vagy legalábbis „erre érdemes figyelni, ezt érdemes végigjárni” stílusban, hogyan igyekezzünk megmenteni kapcsolatunkat, ám kevesebb szól arról, hogy kéne lebonyolítani egy „jó” válást - tudomásul véve, hogy vannak helyzetek, amikor ezért vagy azért ez a legjobb megoldás.

Az alapos információgyűjtés és alapos szerkesztés meghozta gyümölcsét: van szó a gyerek jogairól a válás során, vannak javaslatok, mit lehet tenni, ha a másik szülő nem együttműködő, és ezzel kapcsolatban megtudjuk, jobb, ha előbb tisztában vagyunk vele, hogy az ügyvéd nem segítő foglalkozás (bár én ismerek kivételeket, de az alapfeladat bizony valóban nem ez). Kapunk javaslatot „Nevelési tervre”, esik szó a fránya pénzről, a bevonódó vagy biztos hátországot jelentő nagyszülőkről, az óvoda, iskola vagy az új partnerek szerepéről. Külön fejezetet szentelt a könyv az apáknak, a férfiaknak, külön dicséret, hogy viszonylag sikerült végig elkerülni az engem (és nyilván másokat is) bosszantó sztereotípiákat az érzelmes-kibeszélős nőkről, a fütyörészve odébbálló férfiakról, és nagyon helyesen a könyv nem ér véget ott, ahol a válást kimondják a bíróságon.

És amit még a nem segítő foglalkozású ügyvédnek, bírónak is jó volna minden válófélben lévő szülő orra alá dugni: a Szülői Nyilatkozat. Ez ugyan külföldi minta alapján készült, de a lényege minden ország, kultúra és jogrend esetén érvényes lehet: itt ígéri meg a szülő, hogy a gyerek további kiegyensúlyozottsága, boldogsága érdekében nem tesz a másik szülőre nézve lealacsonyító, bántó megjegyzéseket, nem „felnőttesíti” a gyereket, hogy érzelmi támaszként szolgálhasson, nem vonja be a gyereket eszközként vagy közvetítőként tartásdíjjal, láthatással, vagyonmegosztással kapcsolatos ügyekbe, és folyamatosan a gyerek legfőbb érdekét és testi-lelki egészségét tartja szem előtt.

A könyvhöz online kiegészítők is készültek (az egyik megadott link ugyan nekem nem jött be, a másikon azonban - erre automatikusan átváltva) valóban megjelentek a rövid, gyakorlati útmutatók, adatok, letölthető anyagok. A könyvbe így is be lehet pillantani – és a szerző azokra is gondolt, akik a végén szeretik kezdeni a könyvet – ott található ugyanis a szerző „előszava, ajánlója”.

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok
Bookline
3490 Ft

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Érintetlen én

Vakmacska Tünde könyvajánlóSokáig nem jutott rá idő, hogy a kezembe vegyem Hajdú-Antal Zsuzsanna könyvét, végül egy repülőjáraton kezdtem bele valahol a Földközi-tenger fölött. Bár az elején furcsa volt a tinilányos stílus, a végére mégis kerek, egész lett a történet, annak minden mondanivalójával együtt, és helyére került a stílusválasztás is (a főszereplő tizenéves lány). Olyannyira lekötött az olvasás, hogy az sem tűnt fel, a gép közben landolt, és kénytelen-kelletlen pakoltam be a hátizsákba a félbehagyott könyvet. Az elején még azt gondoltam, hogy egy szokványos, fiatalokról szóló szerelmes történetet tartok a kezemben, de tévedtem. Ahogy olvastam, úgy kerültem egyre mélyebbre a nem hétköznapi eseményekben, ahol a lényeg nem is az eseményeken volt, hanem a mögöttük húzódó komoly témákon. Olyanokon, melyek felnőttként is elgondolkodtatóak, de a könyv nyelvezete miatt a 16-20 éves célközönség is megérti, és kicsit olyan témákkal is szembesülnek a fiatal olvasók, amelyekről vagy nem hallottak addig, vagy nem akartak hallani. A szerzőt az írás körülményeiről kérdeztem.

„Az Érintetlen én egy tizenéves kori álomból született (most 31 éves vagyok). Tizennégy éves koromtól a legelső verziókat  tanórák alatt pötyögtem, majd huszonévesen és harmincévesen is újra elővettem, rengetegszer átírtam. A történet fikció, a szereplők kitalált személyek, de hitelességre törekedtem; azzal a céllal született, hogy a magyar tiniirodalom palettáját komolyabb hangvételű, ugyanakkor izgalmas kisregénnyel bővíthessem egy olyan elbeszélő emlékei alapján, akivel sok fiatal lány azonosulni tud. Fontos volt az is, hogy olyan problémákat feszegessek, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek, így lett a főhős fiú betegsége a történet belső mozgatórugója. A borítót (amely szándékosan „félreérthető”, egy tehetséges grafikus, Veréb Csilla készítette.”

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Érintetlen én
Underground Kiadó
2200 Ft

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Vakmacska Tünde könyvajánlóPróbáltál már pálinkával tartósítani? Nem, nem magadat… hanem például lekvárt, ha kíváncsi vagy, olvasd el a könyvet!  Nagy Rékát sokan ismerik már az Ökoanyu blogról, rokonszenves vonása, hogy a hardcore zero-waste/ készíts fogport házilag feketeöves szint és az egyszemélyes mikrós tévévacsorák felhasználói közti árnyalatokat is ismeri, tehát a skála első vagy középső helyeire pályázók is találnak nála követhetőt és utánozhatót, miközben utal arra, mi lehetne az „ideális” helyzet például az anyagok terén, amiből edényeink legyenek egy ökokonyhában.  A receptek mellett vannak táblázatok, mi meddig állhat el simán, hűtőben vagy másként, milyen anyagokat vagy eljárásokat érdemes kerülni, mely zöldség-és gyümölcsfélék a legkockázatosabbak vegyi szennyezés szempontjából, hol találhatóak a szuper-és hipermarketekben a „valódi ételek”, hogy tudnánk csökkenteni konyhai hulladékaink mennyiségét és mi a csudát csináljunk a maradékokkal. Mivel a karácsony talán messze a legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó ünnep a bolygón, talán nem haszontalan pont karácsony környékén forgatni a könyvet. 

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában
Central Kiadó
3800 Ft

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?