A terhességek 6-7 százalékában jelenik meg a terhességi cukorbetegség, melyet enyhébb esetben diétával és rendszeres mozgással, súlyosabb esetben gyógyszerrel kezelik. A legtöbb esetben a szülést követően visszaáll a normális anyagcsere, ám kontrollra ekkor is szükség van. A cukorbetegség előszobájaként is nevezett inzulin-rezisztencia pedig vetéléseket, meddőséget okozhat, ezért jó, ha már fiatal korban tudunk a betegségről. A terhességi cukorbetegségről kérdeztük Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász szakorvost.

Hogyan állapítják meg, hogy a kismama terhességi cukorbetegségben szenved? 

Dr. Tekse István: A terhesgondozás kötelező része a terhesség 24. hete körül elvégzett OGTT (orális glükóz tolerancia teszt), melynek eredménye alapján diagnosztizálható a nem megfelelő szénhidrát-anyagcsere probléma. A jelen irányelvek szerint a „rendes” diabéteszre utaló értékek (éhgyomri vércukor 7,0, bármely időpontban mért vércukor vénás plasmában mérve 11,1 mmol/l) mellett terhességi cukorbetegként értékelendő terhes nőnél a 75 grammos cukorterhelés teszt 120. percében mért 7,8 mmol/l vagy afeletti érték.

Hogyan alakul ki ez a betegség? Mik az okok?

Dr. Tekse István: Mint a betegségek nagy részénél, itt is szerepe van az öröklött hajlamnak, amellyel vagy amely nélkül a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és az elhízás, mint „katalizátorok” említhetőek. Maga a terhességi állapot is hajlamosít cukorbetegségre, illetve az azt megelőző állapotra, a csökkent glükóz-toleranciára. A terhesség alatt a kismama szervezetében az inzulinnal ellentétes hatású hormonok termelődnek.

Mennyire gyakori?

Dr. Tekse István: Körülbelül a terhességek 6-7 százalékánál jelenik meg a terhességi cukorbetegség. Ez az érték alacsonyabb és magasabb is lehet, attól függően, hogy milyen csoportban és milyen módszerrel szűrünk.

Vannak hajlamosító kockázati tényezők?

Dr. Tekse István: Vannak, az alábbiak:

  • korábbi terhességben terhességi cukorbetegség
  • prediabéteszes állapot (pl. inzulin rezisztencia)
  • magas kockázatú népcsoportok (spanyol, ázsiai, afrikai)
  • 35-40 év feletti életkor
  • anamnézisben halvaszüléssel végződött korábbi terhesség(ek)
  • ikerterhesség fennállta
  • BMI ≥30 kg/m 2
  • PCOS, acanthosis nigricans (bőrprobléma, a nyakon jelentkező szürkés-barnás foltok)
  • hosszú távú, folyamatos kortikoszteroid használat
  • előzményben makroszómiás újszülött (A makroszómia olyan kóros állapot, ahol a babák nagyobbak gesztációs koruknál, azaz születési súlyuk jellemzően 4-4,5 kg fölött van.)
  • jelen terhességben makroszómia vagy polyhidramnion (túl sok magzatvíz)

Mi a teendő terhességi cukorbetegség esetén? Mik a kezelési módok?

Dr. Tekse István: Dietetikus segít személyre szabott diétát beállítani. Ha nincs semmi szülészeti ellenjavallata, úgy heti 3-4x 20-40 perc fizikai aktivitás javasolt, ez is személyre szabottan (pl. gyors gyaloglás, szobakerékpár, futópad, úszás, természetjárás, stb.) Amennyiben valakinek már gyógyszeres kezelés is szükséges, úgy az inzulin terápiát jelent, melyet diabetológus rendel el és követi a szénhidrát-háztartást a későbbiek folyamán is.

A terhességi cukorbeteg kismama gondozása team-munkát igényel. A belgyógyászati gondozás a diabétesz szakellátó hely – diabetológus orvos, diabétesz szakápoló, dietetikus- és a családorvos közös feladata, míg a terhesgondozást e téren jártassággal rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell végeznie.

Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?

Dr. Tekse István: A folyamatosan magas anyai vércukorszint jelentősen megnövelheti a magzat halálozási kockázatát, vagy hogy a gyerek fejlődési rendellenességgel jöjjön a világra. A halálozási kockázat a terhesség utolsó 4-8 hetében növekszik meg jelentősen, talán akkor a legfontosabb megfelelő szinten tartani az anyai vércukorszintet.

A terhességi cukorbetegség a terhesség alatti magasvérnyomás betegséggel is társulhat, illetve a császármetszés valószínűsége is magasabb, mind az anyai, mind a magzati szövődmények, kockázatok miatt.

A kismamának vennie kell vércukormérőt?

Dr. Tekse István: Amennyiben a terhességi cukorbetegség diagnózisát felállították, és szükséges – márpedig az – a folyamatos vércukorszint-kontroll, úgy ezt legkönnyebben otthoni vércukormérővel tehetjük meg.

Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

Dr. Tekse István: Kialakulását természetesen azzal a mindenkire érvényes tanáccsal lehet megelőzni, miszerint fontos az életünkben a megfelelő étkezés betartása (nem fogyókúra, hanem, hogy amit elfogyasztunk, az mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő legyen), valamint a heti többszöri rendszeres testmozgás. Természetesen objektíven nem tudhatjuk, hogy hajlamosak vagyunk-e terhességi cukorbetegségre, vagy akár 10-20 év múlva cukorbetegségre (világtendencia, hogy a cukorbetegek száma exponenciálisan növekszik), ha ezt tudni szeretnénk, érdemes endokrinológust, diabetológust vagy esetleg nőgyógyász-endokrinológust felkeresnünk és kivizsgálást kérnünk.

Szülés után többnyire elmúlik a terhességi cukorbetegség. A szülés után mennyi idő elteltével?

Dr. Tekse István: Az anyai szénhidrát-anyagcserét a szülés után akár a 6 hetes nőgyógyászati vizsgálat után lehet kontrollálni. Ha a teszt normál, úgy a vércukorszint vizsgálata 3 éven belül megismétlendő (ezen intervallum hossza több tényezőtől függően változhat). Minden korábbi terhességi cukorbetegségben szenvedő terhesnek szükséges lenne teljes körű felvilágosítás – oktatás – a megfelelő életmódról, mellyel csökkenthető a későbbi szénhidrát-anyagcsere zavar ( inzulin rezisztencia, 2-es típusú vagy akár 1-es típusú cukorbetegség ) kialakulása.

Akinek első terhessége alatt lett terhességi cukorbetegsége, várható-e, hogy a következő terhesség(ek)nél is megjelenik?

Dr. Tekse István: Akinek megelőző terhességében terhességi cukorbetegsége volt, annak azt követően is kellő odafigyeléssel és rendszeres kontrollal folytatnia kell az akkor beállított terápiát. Ennek segítségével megelőzhető – vagy mértéke enyhíthető –, hogy a következő terhességben ilyen probléma legyen. Ha ez nem történik meg, úgy a következő terhességben nagy valószínűséggel ismételten ki fog alakulni a terhességi cukorbetegség.

Érdemes-e a terhességi cukorbetegség kapcsán az inzulin-rezisztenciáról beszélni?

Az inzulin-rezisztenciát a cukorbetegség előszobájaként is szokták nevezni. E betegség kialakulásában is fontos szerepe van a genetikának. A terhesség szempontjából azért fontos felderíteni az inzulin-rezisztenciát, mert nehezített teherbe esést, sorozatos vetéléseket és meddőséget is okozhat, mivel az inzulin-rezisztenica PCO-ba torkollhat. A kezeletlen inzulin-rezisztenciából később cukorbetegség is kialakulhat, és akár szív- és érrendszeri problémák is felléphetnek.

Hogyan diagnosztizálják? Mennyire gyakori az inzulin-rezisztencia?

A diagnózis felállítása vérvétellel, nőgyógyászati vizsgálattal és vércukor-terheléses vizsgálattal történik. Magyarországon körülbelül félmillió nőt érint.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?