Közel ötszázan töltöttétek ki kérdőívünket, melyben fesztiválozási szokásaitokra voltunk kíváncsiak, különösen arra, hogy gyerekvállalás után a fesztiválhajlam is elmúlik-e (ha volt korábban), illetve mi a véleményetek a gyerekkel való fesztiválozásról.

Ahogy azt vártuk, szignifikáns különbség mutatkozik a gyerekvállalás előtti és az azt követő időszak fesztiválozási szokásai között. Míg a válaszadók 60 százaléka járt fesztiválokra a gyerek(ek) születése előtt, gyerekes szülőként már csak alig több mint 18 százalék szórakozik fesztiválokon.

A kitöltők egyharmada utálja az összes fesztivált, a fesztiválra járók kedvence pedig a (jelenleg épp zajló) Sziget Fesztivál, második helyen a Volt Fesztivál, a dobogó harmadik fokán pedig a Művészetek Völgye áll. Sok szavazatot kapott a Fishing on Orfű, az Ördögkatlan és a Balaton Sound is, a kitöltők 25 százalékának pedig mindegy, ők bármelyik fesztiválra szívesen mennek.

Aki nem bulizik fesztiválokon, leginkább azért nem teszi, mert szerinte túl drága, és a tömeget is nyomasztónak érzi. A válaszadók egynegyede jelölte meg az otthon maradás okaként azt, hogy nem tudja kire bízni a gyereket, és ugyanennyien válaszolták azt, hogy már nem vágynak bulizni.

A kitöltők 10 százaléka jár gyermekeivel együtt fesztiválokra, és közel 50 százalék el tudja képzelni, hogy elvigye magával gyermekét fesztiválozni. Valamivel több mint 40 százalék semmi esetre sem vinné ki gyermekét fesztiválra. Utóbbi csoport közel fele azzal indokolja döntését, hogy ezek a rendezvények nem gyerekeknek valók. Tizenöt százalék szerint veszélyes egy fesztivál egy gyereknek, 16 százalék szerint pedig nem jó példát lát a gyerek egy ilyen helyen.

Sokan azért nem viszik a gyerekeiket fesztiválozni, mert még kicsik hozzá. Többen csak azért nem vinnék a kicsiket, mert felhőtlenebbül tudnak szórakozni gyerek nélkül.

„Most még azért mennék, hogy én kikapcsolódjak.”

„Gyerek nélkül szeretek bulizni.”

Van, aki szerint kiskorú veszélyeztetése esete forog fent, ha a szülő a gyerekével fesztiválozik.

„Nem neki való, veszélyes, nem jó példát lát. Felelőtlennek tartom azt a szülőt, aki a kiskorú gyerekét annyi állat közé viszi. Gyereknek nincs ott a helye. Drogosok, részegek közé minek vinni? El is keveredhet szerencsétlen.”

És olyan is van, aki magától nem menne ki fesztiválra, csak a gyerek miatt:

„Csak akkor mennék fesztiválra, ha a gyerekem szeretne menni, de egyedül/mással nem szívesen engedném el.”

Hogy mikortól engednétek egyedül fesztiválozni a gyerekeket? Bár hivatalosan a betöltött 14. év az alsó korhatár, amikor beengedik a fesztiválra a gyereket felnőtt kísérő nélkül, a válaszadók mindössze 5 százaléka engedné ki ilyen fiatalon a gyermekét fesztiválra egyedül. 61,5 százalék 16 éves korban már elengedné egyedül szórakozni a csemetét, a kitöltők harmada viszont addig nem adna engedélyt egyedül fesztiválozásra, amíg a gyereke nagykorú nem lesz. Öt százalék egyenesen eltiltaná a gyerekét a fesztiválozástól.

És hogy milyen gyerekekkel úgy fesztiválozni a Szigeten, hogy két éjszakát kint alszanak sátorban? Pályázatunk nyertesének írásából kiderül a jövő héten. Lesz majd még egy beszámoló, rendhagyó nézőpontból fogjuk vizsgálni a Szigetet. Lesz benne gyerek és kerekesszék is, a többi maradjon meglepetés.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?