A terhesség előtt kialakult cukorbetegség és epilepszia esetén gyógyszeres átállás szükséges a várandósság alatt, az akne kezelésére használatos gyógyszerek alkalmazásakor nem javasolt teherbe esni, csak másfél hónappal a kezelés befejezése után. A terhesség alatt rendszeresen szedett altatók és nyugtatók a drogokhoz hasonlóan függőséget okoznak a babánál is, a cigaretta teljesen kiiktatandó, a rendszeres alkoholfogyasztás is kerülendő, ha várandós kismamáról van szó. Terhességet veszélyeztető szerek témakörében kérdeztük Dr. Kovács Zoltánt, aki tizenöt éve praktizál szülész-nőgyógyász szakorvosként és természetgyógyászként.

Mi a teendő akkor, ha a babát tervező nőnek valamilyen alapbetegsége van? Biztonságos-e a teherbe esés akkor, ha valamilyen betegségre rendszeres gyógyszert kell szednie?

Dr. Kovács Zoltán: Amikor várandósságra készül egy nő, érdemes előtte felmérést készíteni az egészségi állapotáról, kikérdezni, hogy van-e olyan betegsége, ami miatt rendszeresen gyógyszert kell szednie. Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket már a várandósság előtt másik gyógyszerre kell cserélni. Erre jó példa a cukorbetegség. Ha a nőnek már a terhesség előtt is cukorbetegsége volt, diabetológus segítségével kell beállítani a vércukorszintjét, és ennek megfelelően adagolni a gyógyszert, úgy, hogy a fogamzás időpontjára már optimális legyen a vércukorszintje. Azoknak, akiknek a cukorbetegsége a várandósság előtt kezdődött, azoknak a megfelelő terápia a terhesség alatt az inzulin. Ha viszont a várandósság alatt kezdődik a cukorbetegség, akkor a diéta az elsődlegesen választandó módszer mind orvosi, mind természetgyógyászati szempontból.

Mi a teendő, ha a várandós nőt pszichiátriai betegséggel kezelik?

Dr. Kovács Zoltán: Egyes pszichiátriai betegségek kezelésére lítiumot szoktak alkalmazni. Várandósság alatt használt lítium esetében készültek már szakmai megfigyelések szívfejlődési, nagyérfejlődési rendellenességek előfordulásáról. Lítium tartalmú gyógyszert szedése esetén javasolt teherbeesés előtt egy pszichiátriai konzílium, egy eseteges gyógyszerváltás lehetőségéről.

Van még olyan betegség, ami külön figyelmet igényel várandósság esetén?

Dr. Kovács Zoltán: Az epilepszia az, amit meg kell említenem, ugyanis az epilepszia-gyógyszerek közül sem szedhető mindegyik terhesség alatt, tehát akinek igazolt epilepsziája van, és arra gyógyszert szed, mindenképp át kell állítani egy másik gyógyszerre. Szerencsére manapság már nagyon jó készítmények vannak. Az újabb, korszerű javaslat szerint az epilepsziás szerek mellett ajánlott a folsav szedése. Azt figyelték meg ugyanis, hogy a folsav szedése jótékonyan hat a baba fejlődésére és csökkenti az esetlegesen kialakuló fejlődési zavar esélyét.

Folsavat egyébként is javasolnak szedni várandósság alatt. Miért?

Dr. Kovács Zoltán: A folsav nem gyógyszer, de nagyon fontos vitamin, amire szükség van. Betegségtől függetlenül minden várandós nőnek javasolt a szedése, sőt, már a fogamzásra való felkészülésnél is. Nemcsak a gerincvelő és a központi idegrendszer megfelelő fejlődéséhez, vagy az egyéb gyógyszerek mellékhatásainak csökkentésére jó, hanem azért is fontos, mert az optimális vörösvérsejtszám eléréséhez is folsavra van szükség. A terhességi vérszegénység okainak egy részében vashiány van, de van, amikor nem is vashiány, hanem folsavhiány vagy B12 vitaminhiány az ok.

A kismamák vitaminfogyasztása jár-e valamilyen veszéllyel?

Dr. Kovács Zoltán: A vitaminok közül az A-vitaminról fontos beszélni, mely zsírban oldódik, és zsírban is raktározódik a szervezetben. A túladagolást minden esetben kerülni kell, függetlenül attól, hogy fennáll-e terhesség, vagy nem. Az A-vitamin túlzott bevitele a szervezetbe terhesség alatt tehát nem javasolt, zavarokat okozhat a baba fejlődésében. Az a mennyiség, ami egy terhesvitaminban megtalálható, az elegendő, ennél nagyobb dózisban nem szabad alkalmazni.

Ezen kívül a túlzott vasszedés sem javasolt. A terhesség elején javasolt vérvétellel ellenőrizni a vasszintet, és ennek megfelelően felírni vasat, de az általános vaspótlásra az esetek döntő többségében nincs szükség. Erről egyébként megoszlik a vélemény a nőgyógyászok között.

Mi a helyzet akkor, ha a kismama fogamzásgátló gyógyszer mellett esik teherbe?

Dr. Kovács Zoltán: Ha valaki fogamzásgátló szedése mellett lesz várandós, akkor kivizsgálásra van szükség. Ebben az esetben külön genetikai ultrahang és magzati szívultrahang javasolt a várandósság alatt. Ugyanakkor a fogamzásgátló szedése mellett megfogant embriók kihordásának, a terhesség vállalásának nincs akadálya, a fogamzásgátlók nagyon ritkán okoznak gondot. Mindazonáltal fokozott óvatosság szükséges ezekben az esetekben. A fogamzásgátlónak akkor nincs negatív hatása, ha egy, esetleg két hónapig szedte valaki a gyógyszert, mire kiderül, hogy várandós.

Az alkoholfogyasztás kapcsán megoszlanak a vélemények: van, aki szerint terhesség alatt egyetlen korty alkoholt sem szabad inni, mert nincs olyan biztonságos mennyiség, ami biztosan nem okoz problémát, de van, aki megengedőbb a témában. Ön melyik táborba tartozik?

Dr. Kovács Zoltán: Az alkoholok már a fogantatást hátráltatják, vagy a megfogant baba fejlődését befolyásolhatják károsan, fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Ismert tény, hogy a terhesség alatt rendszeresen, nagy mennyiségben alkoholt fogyasztó nők magzatainál arcfejlődési rendellenességek léphetnek fel. Ha kis mennyiségben fogyaszt valaki alkoholt, az önmagában nem jelent bajt. Nehéz azonban meghatározni a biztonságos mennyiséget. Véleményem szerint heti fél pohár vörösbor a huszadik héttől megengedett, főleg, ha utána olyan ételeket fogyaszt a kismama, amelyek megkötik az alkoholt (zsírt tartalmazó ételek, pl. tepertős pogácsa). A kis mennyiségű vörösbor méhlazító hatású lehet.

Dohányzással kapcsolatban is megengedőbbek lehetünk?

Dr. Kovács Zoltán: A dohányzás mind a terhesség előtt, mind a fogantatás után vagy a szülés előtti hónapokban szigorúan tilos. Ha már választani kell, azt mondanám, hogy borból egy picit lehet inni, cigarettát viszont egy szálat se fogyasszon a kismama. A dohányzás ugyanis a méhlepény működését csökkenti, és a szülést is megnehezíti. Aki pedig tartósan, nagy mennyiségben dohányzik, (naponta egy negyed doboz) a babájánál szív- és csontfejlődési rendellenességek léphetnek fel, és a baba kis súllyal jöhet a világra.

A kábítószer-fogyasztásról is érdemes beszélni. Mi történik, ha a kismama a várandóssága alatt kábítószert fogyaszt? Van-e különbség a könnyűdrogok és a nehézdrogok fogyasztása között?

Dr. Kovács Zoltán: Általánosságban elmondható, hogy semmilyen formában nem javasolt a drogfogyasztás a várandósság alatt. Ebbe nemcsak a nehézdrogok tartoznak bele, hanem a könnyűdrogok is. Ezek nemcsak fejlődési rendellenességet, hanem akár spontán vetélést, vagy méhen belüli elhalást okozhatnak. Ha ezeket meg is ússza a kismama, és a babája megszületik, a kicsi már drogfüggőként jön világra. Ezért fontos a drogoknál is a zéró tolerancia, ahogy a dohányzás esetében is.

Mi a teendő, ha lázas egy kismama? Megengedett-e a gyógyszerhasználat?

Dr. Kovács Zoltán: A lázcsillapítókkal kapcsolatban azt szoktam mondani, hogy van olyan eset, amikor szükség van a használatukra. Tartós, 38 fok fölötti láz egy várandósnál nem szerencsés. Az anyai vérkeringést ugyanis megterheli a magas láz, és egy idő után a babára is negatív hatással lehet. Egy nem csillapított, tartós lázas állapot az első 12 hétben akár vetélést, a 12. hét után pedig akár méhen belüli elhalást okozhat. Ha 38 fok fölötti láza van egy várandósnak (mindegy, hány hetes), és ez néhány órán belül spontán nem csökken, akkor utána mindenképp szükséges a csillapítás. Erre a ma forgalomban lévő összes készítmény használható lehetne elvileg. De minden, terhesség alatti lázas állapotnál szükséges a szakorvos tanácsa!

Jelent-e gondot, ha antibiotikumot kell szednie a kismamának?

Dr. Kovács Zoltán: Vannak antibiotikumok, amelyek a fogak elszíneződését, esetleg csontfejlődési zavarokat vagy a magzati fülfejlődés károsodását okozhatják a babánál, ezért nem mindegy, milyen típusú antibiotikumot szed a kismama. Antibiotikumot én az első 12 hétben lehetőleg egyáltalán nem adok, a 12. hét után pedig penicillin vagy penicillin származékot tartalmazó gyógyszerek az orvosi protokoll szerint felírhatóak. 

Mit tud csinálni a várandós, ha korábban rendszeresen szedett nyugtatókat vagy altatót?

Dr. Kovács Zoltán: Nyugtatókat, alvást elősegítő szereket nem tanácsos használni sem az első 12 hétben, sem utána. Helyette homeopátiás szereket szoktam javasolni. Az orvosi esetleírások szerint a 12. hét után tartósan szedett nyugtató, altató hatására már a baba is úgy születhet, hogy hozzászokott ezekhez a szerekhez. Azt szoktam tanácsolni, hogy a gyógyszerek helyett a kismama kezdjen el jógázni, relaxálni, amely aktivitások jó esetben kiváltják a gyógyszert. Segítségre lehet a pszichoterapeuta is.

Okozhatnak-e bajt a különböző vegyszerek?

Dr. Kovács Zoltán: A baba egészséges fejlődése érdekében kerülni kell a növényvédő szereket. Ha például valaki olyan kertészetben dolgozik, ahol rendszeres permetezés van, akkor a legjobb, ha a terhesség idejére felfüggeszti a kertészet látogatását. Otthon is jobb természetes alapanyagú vegyszereket és kozmetikumokat használni.

A szülés során és a szoptatási időszakban szabad-e gyógyszereket alkalmazni?

Dr. Kovács Zoltán: Szülés közben kevés gyógyszert szoktunk használni. Az egyik ilyen gyógyszer, amelyet a baba védelmében, indokolt esetben adhatunk, az antibiotikum, melyet akkor alkalmazhatunk, ha beindult a szülés, elfolyt a magzatvíz – hiszen ilyenkor nagyobb a fertőzésveszély. Ugyanígy lehet antibiotikumot használni szoptatás alatt is. Szülés és szoptatási időszak alatt szintén a penicillin tartalmú antibiotikumokat alkalmazzuk leggyakrabban, bár szülés alatt van körülbelül ötféle, szoptatási időszak alatt háromféle gyógyszercsoport, amit adhatunk a kismamának. A lázcsillapítókat is használhatjuk szülés vagy gyermekágy alatt, szükség esetén.

Van-e még olyan terület, ahol fokozott óvatosságra van szükség?

Dr. Kovács Zoltán: Fontos tudni, hogy egyes bőrgyógyászati problémákra alkalmazott szerek (például az akne kezelésénél alkalmazandó szerek) károsak lehetnek terhesség alatt. Amíg tart a gyógyszeres kezelés, és utána másfél hónapig nem javasolt a teherbe esés. A különböző bőrgyógyászati szerekkel óvatosnak kell lenni kismamák esetében. Vannak egyes véralvadásgátló gyógyszerek is, melyeket szintén nem javasolt szedni a terhesség alatt, mivel ezek a babára is hatnak mind embrionális, mind magzati korban. Ezeket jobb kerülni. A szakorvos azonban mindig pontosan tudja mit szabad, mit nem, ennek megfelelően fogja a kismama kezét a terhesség alatt az orvosi protokoll szerint.

Köszönjük a beszélgetést!

Tünde