(Társas)játékokat bemutató sorozatunkban ma a Crea Playt, egy kreatív játékot tesztelünk, melyet elvileg hatéves kortól ajánlanak, de nálunk a (még éppen nem) ötéves is vígan elvolt vele. (Össze is verekedtek a tízévessel, hogy melyiküknél hány percig lehet az ecset.) A vízfestékkel különböző formákat lehet festeni, melyeket a kis ujjacskák meg is szólaltathatnak.

Az érzékelővel ellátott varázsecsettel a játékhoz tartozó vízfestékkel a mellékelt leírás szerint festhetünk különböző állatokat a delfintől a csibén át a tengerimalacig, de tűzoltóautó, szánkó, rakéta és versenyautó is festhető a melléklet segítségével. Mielőtt azonban nekiállnánk a festésnek, az instrukciók alapján gyakorolnunk kell az alaptechnikákat, vagyis azt, hogy hogyan tudjuk megszólaltatni a festményt. Az alap az, hogy az ecsetet nem emeljük fel a papírról, ha elkészültünk az alkotással, és egyik ujjunk mindig az ecset érzékelőjén van. Hangot akkor tudunk előcsalogatni, ha másik kezünkkel megérintjük a még vizes festményünket.

A hang akkor változik, ha (az ecsetet a festményen tartva) a másik kezünk mutatóujjával a festményen közelítünk vagy távolítunk az ecset felé. A játékba bevonhatók további gyerekek is. Például egy gyerek ráteszi az ujját a festményre (ekkor még nem szólal meg), az ecsetet a kezében (és a papíron) tartó gyerek pedig megérinti a kezét, ekkor fog megszólalni a festmény. A másik variáció, hogy az egyik gyerek tartja az ecsetet a festményen, a másik gyerek a nedves vonalra teszi az ujját, a harmadik pedig összeköti őket: mindkettejük kezéhez hozzáér.

A tízévesem egész ügyesen rajzolta le a csibét, de a csipogáson kívül nagy sikert aratott a szánkózó gyerek és a zenélő zongora is. Az ötéves értelemszerűen nem képes még versenyautót vagy robotot festeni a mellékelt kép alapján, de így is nagyon jól elvolt azzal, hogy bármit fest, zenél, ha hozzáér. A füzetecskében szereplő rajzok alapján történetet is el lehet mesélni, pl. a csibe csipog, kimegy az ajtón, ahol hallja, hogy jön egy mentőautó – és valóban halljuk a csipogást, az ajtó nyikorgását és a mentőautó szirénáját. Ennél a játéknál a fantázia is szabadon engedhető, gyakorlással ki lehet tapasztalni, hogy milyen rajzokat lehet élethűen megszólaltatni.

A játék neve: Crea Play
Forgalmazó: Piatnik
Ár: 1890 Ft
Életkor: 6+
Típus: készségfejlesztő
Vonzóerő: kedvező ár

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?